Akdeniz Üniversitesi tarafından depremden etkilenen yetişkin ve çocuklara psikolojik destek hizmeti sunuluyor. Akdeniz Üniversitesi'ne başvuran depremzede ve arama kurtarma ekiplerine, Afet ve Travma Polikliniğinde randevusuz hizmet veriliyor.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi tarafından tüm Türkiye'yi yasa boğan deprem sonrası Antalya'ya gelen depremzede yetişkin ve çocuklara yönelik Afet ve Travma Polikliniği hizmete açıldı. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde hizmet veren poliklinikte randevusuz tüm başvurulara anında cevap veriliyor.
BELİRTİLER ŞİDDETLİYSE UZMANA BAŞVURUN
Hastane bünyesinde açılan Travma Polikliniğinde yetişkinler, çocuklar ve ergenler için ayrı ayrı hizmet verildiğini belirten Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, afet sonrası çocuk ve gençlerde birçok ruhsal belirti ortaya çıkabileceğini, bu durumdan etkilenen çocukların psikiyatrik açıdan bir bozukluğa sahip oldukları anlamına gelmediğini ifade etti. İlk zamanlarda çocukların ruhsal durumlarında değişikliklerin normal olduğunu söyleyen Nasıroğlu, belirtilerin azalmadığı, şiddetli olduğu durumlarda ise ruh sağlığı uzmanlarından destek istenmesi gerektiğini söyledi.
YASINI YAŞAMASINA İZİN VERİN
Özellikle bu dönemde görülebilecek belirtilerden bahseden Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “Okul öncesi dönemde yatak ıslatma, yeni ortaya çıkan korkular, anneye aşırı bağlılık, olayı yeniden canlandırmak, sinirlilik, öfke nöbetleri, aşırı duyarlılık, uyku ve beslenme sorunları olabilirken ergenlerde ise içe çekilme, çevreden kendini soyutlama, riskli davranışlara eğilim, akademik başarıda düşme, okul devamsızlığı, dikkat ve konsantrasyon sorunları, depresyon ve hüzün oluşabilir. Bu belirtilerin bir kısmının ilk günlere olması doğaldır ve bu süreç konusunda yaşadığı duyguların çocuklarla konuşulması ve düşüncelerini anlatmasına fırsat verilmelidir" şeklinde konuştu. Düşünce ve duygularını anlatmaları için zorlayıcı olmadan teşvik edici ve sabırlı olunması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “Çocuk sevdiği bir yakınını kaybetmiş ise ölümü gizlemeden sevdiği bir kişi tarafından durumu kendisine anlatın, aktarın ve sizinle birlikte yasını yaşamasına izin verin" dedi.
İHTİYAÇ HALİNDE EK POLİKLİNİKLER AÇILABİLİR
Başvuruları Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli yürüttüklerini ifade eden Doç. Dr. Nasıroğlu, şu ana kadar 36 çocukla bireysel görüşme sağlandığını, barınma ve güvenlik gibi temel ihtiyaçların sağlaması sonrasında başvuruların daha da artacağını, gerekli durumda ek poliklinikler açmayı planladıklarını belirtti. Nasıroğlu, bu alandaki diğer sağlık birimlerinin ve psikososyal destek birimlerinin de hizmet ederek çocuk ruh sağlığı koruma çalışmalarına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
ARAMA KURTARMA EKİPLERİ DE RANDEVUSUZ BAŞVURABİLİR
Akdeniz Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde açılan Afet ve Travma Polikliniğinde yetişkinler için de hizmet verildiğini söyleyen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Erdoğan, depremzede vatandaşlara psikosyal yardım almaktan çekinmemeleri, bu desteğin hem kendileri hem de çocukların ruhsal sağlığı için önemli olduğunun altını çizdi. Şu ana kadar Afet ve Travma Polikliniğine 100'e yakın depremzedenin başvurduğunu ve kendilerine psikososyal destek sağlandığını ifade eden Ali Erdoğan, depremzedeler kadar deprem bölgesinde görev yapan arama kurtarma ekipleri, sağlık çalışanları, yargı çalışanları, kolluk kuvvetleri gibi meslek gruplarının da travmatik bir süreç yaşadığını ve ruhsal olarak etkilendiğini söyleyerek bu şekilde bölgede görev alan ve ruhsal etkilenme yaşayan kişilere de randevusuz şekilde Afet ve Travma Polikliniğinde hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.
PSİKO-SOSYAL DANIŞMANLIK BİRİMİ DE HİZMET VERİYOR
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin yanında Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Psiko-Sosyal Şube Müdürlüğü tarafından depremden etkilenen çocuk, ergen ve yetişkinlere yönelik randevusuz olarak Psiko-Sosyal Danışmanlık hizmeti sunuluyor. Ayrıca Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü tarafından sosyal tesislerde kalan depremzedeler için öğretim üyeleri ve bölüm öğrencileri ile birlikte bir destek çalışması başlatıldı.
 
Editör: TE Bilisim