FETHİYE AÇIKLARINDA BOTLARI BATMA TEHLİKESİ GEÇİREN KAÇAK GÖÇMENLER KURTARILDI, 3 KAYIP ARANIYOR FETHİYE AÇIKLARINDA BOTLARI BATMA TEHLİKESİ GEÇİREN KAÇAK GÖÇMENLER KURTARILDI, 3 KAYIP ARANIYOR

'BURADA TURİZM ÇOK' PANELİNDE ANTALYA TURİZMİ MERCEK ALTINA ALINDI

Türkiye ve Dünyanın önde gelen turizm destinasyonlarından olan Antalya'da düzenlenen

Mesut Yar ile 'Burada Turizm Çok' isimli panel ve www.tourismjournal.com.tr haber sitesinin Yaza Merhaba Lansman Partisi sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Antalya Sherwood Exclusive Kemer Otel’de düzenlenen etkinliğin düzenleyicisi Tourism Journal Genel Yayın Yönetmeni Aşkın Koç, sektörün desteklenmesi ve çeşitlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Turizm sektörünün deneyimli isimlerinden gazeteci ve Tourismjournal.com.tr sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Aşkın Koç, sitenin şu anda Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak hizmet verdiğini 6 ay içinde bu rakamı 10'a yükseltmek istediklerini belirtti.

Sitenin sade ve haber odaklı bir tasarıma sahip olduğunu dile getiren Aşkın Koç “Tourismjournal.com.tr, bir reklam kalabalığı olmayan ve haber odaklı yapıya sahip. Türkiye’deki turizm destinasyonlarından günlük ve anlık olarak içerik üreten bir haber sitesi. Türkiye turizmi, dünya sıralamasında ön sıralarda yer alıyor. Haber sitemizi çok dilde yaparak, Türk turizminin dünyada hak ettiği yeri sağlamayı misyon edindik. Bu etkinliğimizle sektör temsilcilerini bir araya getirerek daha neler yapılabilir diye konuştuk. En önemli turizm destinasyonları arısındayız çünkü gerek yatırımlar gerekse de hizmet kalitesiyle önemli bir güce sahibiz ve bunu dünyaya daha çok duyurmalıyız” diye konuştu.

ZENGİN BİR PROGRAMA İMZA ATILDI

panel _

Turizm yatırımcıları, turizm profesyonelleri, ulusal ve yerel basın temsilcileri, akademisyenlerin katıldığı panelde, “Antalya ve Turizm” oturumunda AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu , “Türkiye ve Turizm” oturumunda TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Havacılık ve Turizm” oturumunda Fraport TAV Genel Müdür Deniz Varol, “Resort Turizmi” Hasan Ali Ceylan Sherwood Exclusive YKB, “Sağlık Turizmi oturumunda “ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRSAB Sağlık İHT Kom. Bşk. Hatice Öz Ö.Uncalı Meydan Hastanesi Kurucusu Dr Cengiz Yılmaz, Sanitas SPA Kurucu ve TÜGİAD Bşk.Yrd. Dr Şebnem Akman Balta Mesut Yar’ın sorularını yanıtladı. Antalya Aquarium Genel Müdürü İsmail Arık “Antalya ve Kent Turizmi”, Medilux&Sanitas Kurucu ortağı Abdurrahman Balta “Sağlık Turizminde İnsan Kaynakları ve Eğitim” konusunda görüşlerini belirtti.

HOMS Global A.Ş. Genel Müdüri Gökhan Uçarkaya “Turizmde Dijital Dönüşümü”anlattı.

“Gastronomi Turizmi” oturumunda ise Rixos Sungate şefi Recep Güler, Sherwood Exclusive şefi Zafer Tok ve Sky Business Otel ve Fener Restaurant Genel Müdürü Nurten Sarı konuşma yaptılar.

RUS TURİST GELİRSE SEKTÖR CANLANIR

AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Nisan ayında önemli bir ivme yakaladıklarını belirterek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45’lik bir artış olduğunu belirtti.

Nisanda Antalya’ya gelen turist sayısının 2 milyonu geçtiğini vurgulayan Kaan Kaşif Kavaloğlu: “Bu sene Rus turist gelirse güzel bir sezon geçireceğiz. Çünkü Rusya pazarının eksiğini kapatabilecek bir pazar yok. Antalya için artı görünen 1 milyonu geçen İngiltere pazarı var. Bu pazarda 1.5 milyon kişinin gelme durumu var. Almanya ve İngiltere’den dünya turizmine 55-60 milyon paket çıkışı var. Biz daha İngiltere pazarında çok yol kat etmeliyiz. Antalya ve Türkiye dünya turizmidir. Turizmci 2019 gelir rakamını yakalar ama karlılığı çok uzun süre yakalayamaz. Maliyetler yüzde yüzün üzerinde arttı, döviz kuru da beklentimizin altında gidiyor. Karlılıklar uzun bir süre 2019 karlılığına ulaşamayacaktır. Antalya için iç turizm olmazsa olmazımızdır. Bizi terk etmeyen iki kaynak pazar var. Yurt dışı ikincisi Avrupalı Türkler. Kriz dönemlerinde çok iyi kaynak anlamına geliyor. Ama sadece kriz anlarında değil sezon boyunca yurt içi pazarını önemsiyoruz”

SEZONU 12 AYA YAYMAK ÖNEMLİ

Panelde konuşan Sherwood Resorts & Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Ceylan,  

turizmin sektörünün emek istediğini ve giderek karlılığın da düştüğünü vurgulayarak, “Turizmi sevmeniz lazım, aşkla yapmanız lazım. Bunu yaparsanız başarı da onunla birlikte gelir. Biz de işimizi çok seviyoruz, çok konsantreyiz. Para mutlaka önemli ama benim için yegane kriter değil. İşimizde para, bizim için birinci kriter olmadığı için her şeyin en iyisini yapmak için mücadele veriyoruz. Bizim için en önemlisi marka değerini yükseltmek ve düzgün esnaf olmaktır

Sunduğumuz hizmetler, sunmamız gerekenin üzerinde. Burada misafir lehine bir fayda var. Bu beklentiyle turist ülkemize geliyor. Bunda yeniden düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Her otelin her şey dahilde bir standardının olması gerekiyor. Sektörümüzde istihdam açısından kontrolümüz dışında olan sorunları var. Sonuçta sezonluk bir iş yapıyoruz. İstihdamı 12 aya yaymak oteller kapalı olduğu müddetçe hayalden öteye gidecek bir şey değil. Bazı şeyleri düzeltmediğimiz müddetçe bu konu konuşmaktan öteye geçmez. Bizimle birlikte devletin de desteklerini artırarak elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.

RUS PAZARINDA DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU

Antalya turizminin Mayıs ayındaki gidişatını değerlendiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Rusya pazarında da ciddi düşüş olduğunu söyledi.

Firuz Bağlıkaya, “Yılın ilk 2- 3 ayına iyi başladık fakat Mayıs ayı çok kötü görünüyor. Özellikle Rusya pazarında ciddi düşüş var. Yıl sonunda rakamların toparlayacağını düşünüyorum. Türkiye sunduğu ürünler ve rekabetçi fiyatlarıyla öne çıkıyor. Ruslar, Türkiye için 2-3 saatlik bir uçuşla ve uygun ulaşım bedeli öderken, şimdi uçuş beş saate çıkıp, fiyat yükselirken ambargo Rus turistin destinasyonları için Türkiye için avantajı ortadan kalktı. Ruslar 5 saatte Dubai’ye ya da başka ülkelere gidiyor. Böyle bir türbülasyon yaşıyoruz. Bir kaç sene sonra bu yaraların sarılacağı bir süreçten geçiyoruz. İç turizm hareketi kuvvetli olmayan ülkelerin dış turizm hareketi de iyi olmuyor. Biz kendi vatandaşımızı seyahat ettiremiyorsak dışarıya yaptığımız hiçbir şeyin sürdürülebilir olması mümkün değil. Bunun için devlete sektöre düşen şeyler var. Otellerin yerli kontenjanı için vergi indirimi yapılabilir, KDV alınmayabilir” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK TURİZMİ TALEBİ GİDEREK ARTIYOR

Özel Uncalı Meydan Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Cengiz Yılmaz, Türkiye'nin sağlık turizminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Sağlık turizminin popülaritesinin giderek arttığını ve Antalya'nın da bu pastadan pay alması gerektiğini dile getiren Dr. Cengiz Yılmaz, şunları söyledi: “Sağlık turizmi pastası çok büyük. Çünkü ülkemizdeki kamu ve özel sağlık kurumları çok kaliteli hizmeti oldukça ekonomik şartlarda sunuyoruz. bu noktada gayet rekabetçi olduğumuz çok açık. Ülkemiz ile rekabet edebilecek sadece Hindistan olabilir, ama kalite konusunda kesinlikle bizimle yarışamazlar. Şu anda ülkemizde tıp hemen hemen her alanda gayet iyi durumda. Batı ve Avrupa’nın en ileri ülkeleriyle yarışabilecek düzeyde bir sağlık sistemimiz var. Sağlık Bakanlığı'nın sağlık turizmini destekleme konusunda gayet başarılı çalışmaları var. Bunun sadece tanıtım kısmında biraz daha devlet tarafından desteklenmesi gerekli. Antalya'da sağlık turizmi olması gereken seviyenin daha altında yer alıyor. Yıllardan beri Antalya’da her şey dahil turizm konsepti nedeniyle Antalya esnafının turizmden yeterince faydalanmadığı söylenir ve bu doğrudur. Özellikle sağlık turizmi ön plana çıkarıldığı zaman hem kişi başına turist harcaması çok daha yüksek seviyelere gelir ve özellikle şehir otellerine faydası ve doluluk oranına katkısı çok olacaktır”

NİTELİKLİ PERSONEL ÖNEMLİ

Sanitas Spa Ltd. Şirket Kurucusu Abdurrahman Balta, panelde, 'Turizm Sektöründe Eğitim' ve 'Turizm Sektöründe İnsan Kaynakları' başlığında iki sunum gerçekleştirdi.

Abdurrahman Balta, “Spa ve Wellness hizmetinin Türk turizminde yeni bir hizmet türü olmasına rağmen, sayısının kısa sürede hızla arttığını dile getiren Abdurrahman Balta, “Bu hızlı artış henüz çözüme kavuşamamış sorunları da beraberinde getirdi. Temel olarak bu sorunlar, yönetim, yasal mevzuat, pazarlama ve bunlar içinde daha fazla öne çıkan insan kaynakları başlıklarında gruplanabilir. İnsan kaynakları başlığında özellikle nitelikli personel bulma zorluğu ve bu zorluğu aşmak için uygulanan yöntemler sektörde oldukça yoğun tartışılmaktadır. Özellikle yönetim düzeyindeki pozisyonlarda gerekli becerilere sahip yeterli sayıda işgören bulmakta zorlanıldığı ifade edilmektedir. Yine aynı araştırmada, bu sorunların ya aynı kalacağı ya da önümüzdeki 10 yıl boyunca daha da kötüleşeceği öne sürülmektedir”

TOURISM JOURNAL lansman gecesini ünlü sunucu Merve Aydın gerçekleştirirken Ömür Gedik ve Gökhan Temel turizmcilere unutulmaz bir konser verdi.

Editör: ADEM AYDIN