Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, "Yabancıların satın aldıkları evi kiraladığı, binaları alıp apart otele dönüştürdüğü doğrudur. Kayıt dışı ekonomi kaybolmadıkça yapısal reformdan, vergi adaletinden, iş barışından söz edilemez. Gelişen şartlar, pandemi, Rusya- Ukrayna savaşı kayıt dışını ülkemizde patlatmış durumda" dedi.

ANNELER GÜNÜ İÇİ MENEMEN YARIŞMASI ANNELER GÜNÜ İÇİ MENEMEN YARIŞMASI

ATSO Başkanı Ali Bahar, düzenlediği basın toplantısında yönetim kurulu başkanlığındaki ilk yılında gerçekleştirdikleri ve planladıkları çalışmaları değerlendirdi. Toplantının açılışında konuşan Bahar, "ATSO'yu bambaşka hale getirmek istiyoruz. Antalya bizim gözbebeğimiz. Bu şehirde doğduk, bu şehir için kederleniyoruz ve en iyisi olmasını istiyoruz. İlkleri yapmak için çalışıyoruz. Bu şehir bizim büyük sevdamız. 141 yıllık çınarın gölgesindeyiz. 60 bin üyeye sahibiz, günde 40 yeni kayıt yaparak Türkiye'nin 4'üncü büyük odasıyız. Yabancı şirket sayısında İstanbul'un ardından ikinci sıradayız. ATSO'yu Antalya'nın en büyük sivil toplum kuruluşu olma yolundan, ikinci yola sokmayı tercih ettik. 'ATSO, Antalya'nın en büyük lobi kuruluşudur' diyoruz. Bu da şehir için çalışmak demektir" diye konuştu. 

Bahar, yabancıların tarım arazisi satın almasını önleyici tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Günübirlik ev kiralamaya yönelik şikayetlerden bahseden Bahar, 2019 yılındaki turist sayısı civarında turist hareketliliğine ulaşıldığına değindi. Bahar, "Fazla turist ağırlıyoruz ama otellerimizin yüzde 70 civarında doluluk oranından bahsediyoruz. Kimsenin keyfi yok. Çok gelen var ama kimsenin keyfi yok. Bunların hepsi kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan, ekonomide gelişen şartlara uyum sağlamamız için konuşmamız gereken konular" dedi.

Bahar, yabancıların aldıkları konutları turizm sezonunda vatandaşlarına kiralamasının, 'kiralık tatil evleri' sistemine yönelimin konaklama sektöründe 'kayıt dışı' ekonominin oluşmasına neden olduğunu anlattı. Günübirlik ev kiralamaya yönelik yasal düzenlemenin yetersizliğini dile getiren Bahar, "Yabancıların satın aldıkları evi kiraladığı söyleniyor. Doğru. Binaları alıp apart otele dönüştürdüğü doğrudur. Kayıt dışı ekonomi kaybolmadıkça yapısal reform, vergi adaletinden, iş barışından söz edilemez. Gelişen şartlar, pandemi, Rusya- Ukrayna savaşı kayıt dışını ülkemizde patlatmış durumda. Gelişen şartlara çözüm bulmalıyız. Bunları kanunlaştıracak, yasal zemine oturtacak konuları görüşmeliyiz. Günübirlik evler konusunda yasal düzenlemeye ihtiyacımız var. Kanun teklifi TBMM'de. Bunun ilave ile taçlandırılması gerekir. Büyük oranda gerçekleşti ama yeterli değil. 100 gün sınırı getirildi, belge alma kriteri, kimlik bildirimi ve apartman sakinlerinden muvafakat alma zorunluluğu getirildi" diye konuştu.

Bahar, Antalya'da şehir içi ve ilçeler arasındaki karayollarında trafiğin düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Antalya- Alanya karayolu hakkında ilgili bakanlıkla görüşmeler yaptıklarına değinen Bahar, şunları söyledi: "İhaleye giren olmadığı belirtildi. 'Dünya şehri, tarımın başkenti, Türkiye'nin dışa açılan kapısı' diyoruz. Biz bu cümleleri kuruyorsak Antalya için hiçbir sorun ertelenemez. Antalya sorunlarına acilen çözüm bulunması gereken bir şehirdir. Antalya- Alanya karayolunun ihale sistemiyle değil, başka şekilde çözülebileceğinin müjdesini aldık. Antalya, içerisinde metrosu, demiryolu olmayan kent olmaktan çıkarılmalıdır. Karayolunda yük taşıyan, otellere sevkiyat yapan araçlarımız otellere ulaşamıyor. Antalya'dan Alanya'ya 7 saatte gidiyor araçlarımız. Alanya'dan Antalya'ya havalimanına gelen turist neredeyse gününü kaybediyor. Sorunlar çözülmeli." 

Bahar, Altıntaş mahallesindeki yapılaşma, altyapı sorunlarına da değindi. Kırcami bölgesindeki imar planlamaları hakkında konuşan Bahar, "Korkuyorum ki Altıntaş biraz şehrin dışında, Kırcami şehrin göbeğindedir. Kırcami'ye de böyle çözüm bulacaksak, yandı gülüm keten helva. Kırcami konusunda birlik beraberlik içerisinde şehrin iyiliği için hareket edilmeli" dedi.

Ali Bahar, İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve bu yıl dördüncüsü açıklanan İller Arası Rekabet Endeksi verilerini paylaştı. Bu yıl Antalya'nın 4'üncü sıraya yerleştiğini kaydeden Bahar, Antalya'nın altyapıda 44'üncü, sağlıkta 3'üncü, eğitimde 44'üncü, sağlıkta 9'uncu, yüksek öğrenimde 22'nci sırada yer aldığını anlattı. Bahar, endeks verilerine göre gelecek yıllara yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kentte toplu iş yeri yapılması gerektiğini vurgulayan Bahar, konutlarda güneş enerji sistemi kurulması ve apartmanların altındaki otoparkların amacına uygun kullanılması ve uzun dönemi kapsayan imar planı hazırlanması gerektiğini söyledi. Bahar, "İş yerleri şehrin dışına çıkarılmalı. İçeride kalırsa trafik sorununu da iş sorununu da çözemeyiz. Toplu iş yerleri konusunu konuşacağız. Antalya toplu iş yerlerini, metroyu hak eden şehir. Antalya altın yumurtlayan tavuktur. Yatırımın 20 katını ülkeye kazandıran kenttir" diye konuştu. 

ATSO'nun yürüttüğü çalışmaları anlatan Bahar, "Biz polemikle yaşayan şehir istemiyoruz. Şehrimizin en büyük sorunu birlik ve beraberlik olamama. Herkes kendi cumhuriyetinde yaşamak istiyor. Biz ekonomiye ve sorunlara odaklı, projeci oda yönetmek istiyoruz. Biz sektör sorunlarını ayrı ayrı yöneten oda olmak istiyoruz" dedi. 

Bahar, gazetecilerin İsrail ve Filistin arasındaki savaşın Antalya'ya etkisi hakkında soruya şu cevabı verdi:"Antalya her şeyden çok etkilenen konumda. Rusya, Ukrayna'da bir şey oluyor. Rus ve Ukraynalılar geliyor. Bu da devam ederse etkileneceğimiz kesin. Turizm kelebeğin kanat çırpmasından etkilenen bir sektör. Sezon sonuna denk geldi, az etkileneceğimizi düşünüyorum. Türkiye büyüdü ama hizmet sektörüyle büyüdü. Bu çok tehlikeli. Kalıcı büyüme sanayi ile gerçekleşir. Biz sanayide büyümedik, yerimizde sayıyoruz." 

Gazetecilerin, Antalya'daki kiralık ev fiyatları hakkında sorusu üzerine Bahar, "Kira artışı yüzde 25 ile sınırlandı, adliyeler davayla doldu. Burada serbest piyasa çalışmalı. Eskiden emekli şehriydi. Şimdi emekliler gelmek istemiyor. Memurlar gelmek istemiyor. Serbest piyasanın çalışması gerekiyor. Enflasyon düşünce kiralar gerileyecektir. Konut sorununun sebebi sadece alınan göç değil. Türkiye'de konut stoku düştü. Konut açığı tamamlandığında kiralar düşecektir" diye konuştu. 

Editör: ADEM AYDIN