Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, “Ülkemizin şu anda uygulanmakta olan politikalar dışında bir seçeneği bulunmamaktadır. O yüzden biz her zaman olduğu gibi yapılan doğru işlere destek vereceğiz, yapılan yanlışları da çözümünü de söylemek suretiyle dile getireceğiz" dedi.

ATSO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu'nda yapıldı. Meclis Başkanı Ahmet Öztürk'ün açılış konuşmasıyla başlayan Meclis'te ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayarak, ekonomi, enflasyon ile mücadele, fiyat istikrarı, Antalya ekonomisi ve ATSO gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hesapları İnceleme Komisyonu raporunda yer alan ATSO'da yapılan ödemeler tartışmasına ilişkin söz alan Başkan Bahar, “Bu kısır tartışmalar ile uğraşmayalım, üyelerimiz kendi sektörleri ile ilgili çalışmalar yapmalı. Bunu yapmayanları da 62 bin ATSO üyesi cezalandırmalı" diye konuştu.

YENİDEN AYAĞA KALKMA ZAMANI

Ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin yaptıkları değerlendirmelerin eleştiri konusu olması hakkında konuşan Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü;“Şimdi bazıları bizi ekonomi yönetimine destek vermekle eleştiriyor. 'İş dünyasını temsil edenler, nasıl olur da bu politikayı destekler' diyenler var. Tekrar ediyorum, bu bir tercih değil, bu bir zorunluluktur. Ülkemizin şu anda uygulanmakta olan politikalar dışında bir seçeneği de bulunmamaktadır. Türkiye, hiçbir dış etki olmadan, bir zorlama olmadan, tamamen kendi tercihi ile 2021 sonunda bir faiz indirim sürecine girdi ve ülke risk priminden, cari dengeye, enflasyondan döviz rezervlerimize, doğrudan yatırımlardan portföy yatırımlarına, üretim maliyetlerindeki sıçramadan, bozulan tüketim alışkanlıklarına, gayrimenkul ve araba fiyatlarına kadar tüm dengeler bozuldu; gelir dağılımı aşırı derecede bozuldu. Şimdi yeniden ayağa kalkma, bunları düzeltme zamanı ve bu sürecin olmazsa olması sıkı para politikasıdır o yüzden biz her zaman olduğu gibi yapılan doğru işlere destek vereceğiz, yapılan yanlışları da çözümünü de söylemek suretiyle dile getireceğiz."

ATSO'YU TAKİP EDİN

Yılın beşinci ayını geride bırakırken, ekonominin kademeli olarak yavaşlamaya başladığını, üretim ve tüketimde büyümenin devam etmekle birlikte hız kaybettiğini belirten Başkan Ali Bahar, “Bunlarla birlikte finansal göstergelerimizin iyileşmeye başladığını, cari açığın gerilediğini, döviz rezervlerimizin ve ülkemize yabancı fon girişlerinin artmaya başladığını, CDS primlerimizin gerilediğini diğer önceki meclislerimizdeki öngörülerimize uygun, söylediklerimizi teyit edecek şekilde gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun da odamızın Ar-Ge'sinin, ekonomik gelişmeleri değerlendiren kadrolarımızın ne kadar tutarlı olduğunu görüyoruz. Ekonomik geleceğe bakmak isterseniz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası öngörülerini, açıklamalarını ve bültenleri takip edip, kendinize rehber yapabilirsiniz. Tüm profesyonel kadrolarıma bu anlamda teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

GÜVEN İÇİN ÖNEMLİ BİR GÖSTERGE

Yaz aylarında asgari ücret artışı yapılmamasının getireceği baz etkisiyle birlikte sıkı para politikasının etkilerinin hissedileceğini belirten Başkan Bahar, “Enflasyonda hızlı bir gerileme yaşayacağız. Ama eksik yok mu, yanlış yok mu, elbette var. Bakın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz Bey ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek Bey, 1 yıldır kamu harcamalarında tasarruf çalışmalarının devam ettiğini söylediler. Sonunda bu tasarruf paketi bundan iki hafta önce açıklandı. Program oldukça geniş kapsamlı ve Türkiye ekonomisine olan güvenin artması anlamında da çok önemli bir göstergedir" dedi.

ÇALIŞAN NÜFUSUMUZU AZALTIYORUZ

20 milyon kişinin devletten sosyal yardım aldığına işaret eden ATSO Başkanı Ali Bahar, sözlerine şöyle devam etti; “Bu ne demek biliyor musunuz? Her 4 kişiden biri yardım alıyor. Türkiye'deki sosyal yardım oranı dünya geneline ve özellikle OECD ülkelerine göre yüksek seviyededir. Peki bu bizim hangi çarklarımızı işletmemize engel oluyor? Asgari ücretle hatta bunun da üzerinde bir ücretle çalıştıracak insan bulamıyoruz. Sanayici de bulamıyor, çiftçi de bulamıyor, börekçi de bulamıyor, berber de bulamıyor. Gelişmekte olan bir ülke olarak çalışmaya ihtiyacımız varken, böyle büyük bir ülke, böyle genç nüfusa sahip ülke, böyle kadim bir ülke çalışan nüfusumuzu azaltıyoruz. Böyle bir sosyal devlet anlayışı yok. Çalışmamak demek çalıştırmamak demek çalıştıramamak demek sosyal devlet anlayışı değildir."

ANTALYA RİSKLİ İLLERDEN BİRİ OLARAK YER ALIYOR

JANDARMADAN BAYRAMA ÖZEL '24 SAAT MOBİL RADARLI' DENETİM JANDARMADAN BAYRAMA ÖZEL '24 SAAT MOBİL RADARLI' DENETİM

Antalya'nın Türkiye'nin en hızlı büyüyen illerinden biri olmasına rağmen alt yapı yatırımlarının yetersizliği nedeniyle büyümeyi kalkınmaya çeviremediğini vurgulayan Başkan Bahar, “TEPAV geçtiğimiz haftalarda bölgesel kalkınma ile ilgili bir rapor açıkladı. Şimdi bu nasıl olur diyeceksiniz ama Antalya bu raporda, bölgesel kalkınma alanında riskli illerden biri olarak yer alıyor. Antalya olarak Türkiye'nin en hızlı büyüyen illerinden biriyiz. Ancak gerek iç ve dış göç ile gerek alt yapı yatırımlarının yetersiz kalması ile bu büyümeyi kalkınmaya çevirme konusunda geride kalıyoruz. ATSO olarak yol göstermemiz, fikir üretmemiz ve bunları gündeme getirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Editör: ADEM AYDIN