CARETTA CARETTA KORUMA CALIŞMALARINDA MUCİZELER GERCEKLEŞİYOR
Patara Kumsalında Deniz Kaplumbağası (Caretta Caretta) Koruma Çalışmalarında Mucizeler Gerçekleşiyor…
Türkiye’nin 22 önemli deniz kaplumbağası üreme kumsalından biri olan Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Kumsalı 2020 yılında Patara yılı olarak ilan edilmişti. Bu kapsamda göze görünür değişimlerin olması bekleniyordu, ancak bu kadar sürpriz gelişmelerin olması oldukça mutlu edici oldu.
Yaklaşık 30 yıldır deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışmalarının yürütüldüğü kumsalda bu sene yuva sayısı yaklaşık iki katına çıkarak 434 yuva ile rekor yuva sayısına ulaştı. Koruma ve izleme çalışmaları kapsamında yuvaların her biri kafesler ile koruma altına alındı.
Yuva sayısındaki artış ile birlikte henüz yavru çıkış dönemi tam olarak sonlanmamasına rağmen 22 bin civarında yavrunun sağlıklı bir şekilde denize ulaşmaları sağlandı. Yuva sıcaklık verileri ile yavruların cinsiyetlerinin belirlenmesi kapsamında dişi eğilimli olarak doğdukları anlaşıldı.
Patara kumsalında yine bir ilk olan ve Sayın Emine Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşen Likya, Patara ve Belkıs adı verilen kaplumbağalar uydu takip cihazı yerleştirilerek denize gönderildi. Caretta caretta türü bu üç kaplumbağanın uydu ile izleme çalışmaları yıl boyunca devam edecek…
En önemli sürprizlerden biri ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca desteklenecek Patara Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinin kurulması için ilk adımların atılması oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Genel Müdür yardımcısı Nuri Kunt Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinde yaptıkları incelemeler esnasında deniz kaplumbağası araştırmalarını yakından takip ederek, kumsala yakın bir bölgede böyle bir merkezin varlığının gerekliliğini vurgulamışlardır.
Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinin Patara kumsalında kurulması, nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının yuvalarının korunmasının yanı sıra yaralanan bireylerin tedavi edilmesi de popülasyonun geleceği açısından çok büyük önem arz etmektedir.
Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Eyup Başkale kurulacak Rehabilitasyon Merkezi kapsamında; Patara Kumsalı önemli üreme alanlarından biri olmakla beraber Kaş- Kekova bölgesi, deniz kaplumbağalarının önemli kışlama ve beslenme alanlarından birisidir. Her yıl onlarca deniz kaplumbağası sadece bu bölgede yaralanıyor ve bunların bir kısmı ne yazık ki hayatını kaybediyor.  Genellikle, tekne çarpması, ağa takılma, plastik kirliliği ile sindirim sistemlerinin tıkanması, olta yutma, balıkçılık.. vs gibi nedenler ile yaralanan bireylere rastlıyoruz. Bu nedenle, bölgede vakalara hızlı bir şekilde müdahale edebilecek bir tedavi merkezinin bulunması önemli bir ihtiyaç olmakla birlikte bölgedeki diğer ekosistem varlıklarının devamına da yardımcı olacaktır.  Unutulmamalıdır ki her 1000 yavrudan ancak 1 ya da 2 tanesi erginliğe ulaşabilmektedir. Yaralanan bireylerin tedavi edilerek doğal ortamlarına kazandırılmaları, yuva koruma çalışmalarının yanında nesli tehlike altında olan bu hayvanların varlıklarını sürdürebilmeleri açısından en önemli desteklerden biri olacaktır. Ayrıca ziyaretçi kabulü ile de turizm bölgesi açısından en değerli bölgemiz olan Akdeniz kıyılarımız dünya eko-turizmine örnek sayılabilecek bir tesis ile hem doğa adına farkındalık yaratmış hem de yapılacak çalışmalar ile bilime ve ülke ekonomimize katkıda bulunacaktır. Bölgede rehabilitasyon merkezinin olması deniz içi çalışmaların da artmasına vesile olacak böylece Akdeniz’in en kıymetli suları hakkında da daha çok bilgiye ulaşılmış olacaktır.
 
 
Editör: TE Bilisim