ELMALI GÜĞÜ BELİ YOLU YENİLENİYOR ELMALI GÜĞÜ BELİ YOLU YENİLENİYOR

   Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında;  araç sahiplerine, araç muayenesi dışında artık bir de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi(UTTS) ücreti getirilmesini ve zaten ekonomik olarak zorluklar içerisinde bulunan vatandaşın üzerinde yaratacağı olumsuz etkiyigündeme taşıyarak, bizzat Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sordu.

VATANDAŞLARIMIZ İLK KEZ MOTORLU TAŞIT VERGİLERİNİ 2 KEZ ÖDEMEK ZORUNDA KALDI.

Av. Cavit Arı; “Geçtiğimiz yıl vatandaşımız iktidar nedeniyle ülkemizde ilk kez motorlu taşıt vergilerini 2 kez ödemek zorunda kaldı. Araç sahipleri 2 taksit hâlinde 2 kez yani normal ödeme ile birlikte 4 taksit olarak ödeme yaptı. Bu uygulama tarihte ilktir.

Şimdi, yine bir ilk yaşanacak ve araç sahipleri, araç muayenesi dışında artık bir de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ücreti ödeyeceklerdir.

Maliyeye bağlı olarak Darphaneye, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurması ve bu sisteme dâhil araçların sisteme kaydedilmesi karşılığında etiket verilme yetkisi verildi. Bu bandrolü almak önce şirketlere zorunlu kılındı ve şirketler, aktiflerine kayıtlı veya kiralama yoluyla edindikleri araçları bu sisteme 31 Aralık 2024 tarihine kadar aracın plaka sisteminin kayıtlı olacağı dijital etiket almak zorunda bırakıldı. Sonrasında, diğer araçlara yani herkesin aracına bu sistemin uygulanması zorunluluğu getirildi. Bu, bedava mı? Tabii ki değil, bedava olsa zaten böyle bir düzenleme çıkmazdı. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nde aracına bu sistemi taktırmak için vatandaşın araç başına ödeyeceği tutar 2,172 lira’dır. İlk olarak takılacak 20 milyon araç sahibinin ödeyeceği tutar ise yaklaşık 43 milyar lira’dır. Bunu kabul etmek mümkün değildir.” dedi.

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ (UTTS) YAPTIRMAYANLARA 6 BİN LİRA İLE 20 BİN LİRA ARASI BİR CEZA GETİRİLMEKTEDİR.

Av. Cavit ARIdevamla; “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi yetkilendirilmiş taşıt montaj firması listesinde bulunan şirkete araç başına 2.172 TL ödenecek. Tabii, sistem önce şirketlerle başlasa da 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı Tebliğ'e göre 1 Temmuz 2025 tarihine kadar trafikte kayıtlı tüm araçlar yönünden de zorunlu hâldedir. Bu işi yaptırmayanlara da 6 bin lira ile 20 bin lira arası bir ceza getirilmektedir.

Siz böyle bir sistemi kuruyorsunuz ve vatandaşa bunu hem mecbur bırakıyorsunuz; hem de şirketler üzerinden bir para alıyorsunuz. Yani bir taraftan bandrol, bir taraftan -örneğin muayene zorunluluğunu nasıl TÜVTÜRK'e yaptırıyorsanız- vermiş olduğunuz bu şirketler üzerinden de araç sahiplerine yeni bir külfet geliyor. Bu da sizin, tabiri caizse, bir hüneriniz olarak kayda alınacak. İleriki süreçlerde "Mehmet Şimşek döneminde bu getirilmişti."denecek.”Bu uygulamadan vazgeçin diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: ADEM AYDIN