KÜRESEL REKABETİN YENİ CEPHESİ: ÇİP DUVARLARI

   Askeriyeden, sağlık sektörüne, telefonlardan arabalara ve sayısız üründe çipler olmazsa olmaz haline geldi. Ülkeler arasındaki rekabetin de yeni oyuncusu artık çip üretimi. Mehmet Kıvanç'ın hazırladığı Burak Dıvarcı’nın yönetmenliğini üstlendiği harici.com.tr yapımı Çip Duvarları belgeselinde, Türkiye'nin önde gelen teknoloji editörlerinden Erdi Özüağ, Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Girişimci Ussal Şahbaz, Pekin merkezli düşünce kuruluşu Center for China and Globalization’ın Kıdemli Araştırmacısı Andy Mok, İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Başkanı Sibel Karabel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Dr. Recep Erdem Erkul'un görüşleriyle çip ekonomisinin bugününe ve yarınına mercek tutuldu.

hthjloşüüüi (2)

   2022 yılında 550 milyar dolarlık bir hacme ulaşan çipve yarı iletkenler sektöründe pazarın 2030'lara doğru trilyon doları aşması bekleniyor. Joe Biden liderliğindeki ABD'nin Çin'e karşı bir set gibi adım adım örmeye çalıştığı çip duvarları 21. yüzyıldaki stratejik rekabetin temel sahası olmaya aday.

Eksikliğinin yarattığı yıkıcı etkileri otomotiv sektöründe gördüğümüz çiplerle ilgili gelişmeleri sektörü yakından izleyen uzmanlar "Çip Duvarları" belgeselinde değerlendirdi. harici.com.tr‘den Mehmet Kıvanç'ın hazırladığı Burak Dıvarcı’nın önetmenliğini yaptığı belgeselde Türkiye'nin önde gelen Teknoloji Editörlerinden Erdi Özüağ, Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Girişimci Ussal Şahbaz, Pekin merkezli düşünce kuruluşu Center for Chinaand Globalization’ın Kıdemli Araştırmacısı Andy Mok, İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Başkanı Sibel Karabel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) DijitalTeknolojiler İş Konseyi Başkanı Dr. Recep Erdem Erkul'un görüşlerine yer verildi.

Çin’in hızla geliştiği çip sektöründe ABD'nin birincilhedefi Pekin'i durdurmak. ABD - Çin ilişkilerinde siyasi temelin kurulduğuTayvan adası üzerindeki tartışmalarda da çip sektörüne yönelik rekabetbelirleyici önemde.

   Askeriyeden, sağlık sektörüne, günlük yaşamınvazgeçilmezi haline gelen telefonlardan arabalara ve sayısız üründe artık çiplerolmazsa olmaz haline geldi. ABD yönetimi de 2022 Ağustos’unda kabul ettiği Çipve Bilim Yasası ile 'bu alanda tek söz sahibi benim' mesajını dünyaya vermekistiyor. Çin'e yönelik kapsamlı yaptırımlar içeren bu yasa ile ABD, bütündünyadaki yarı iletken sektörünü ekonomi stratejisine bağlamayı hedefliyor.
ÇİP OLMADAN HİÇBİR ŞEYSİNİZ!

   Çip duvarları belgeselinde konuyu değerlendiren Teknoloji Editörü Erdi Özüağ, sektörün önemini “Bu olmadan hiçbir şeysiniz. Bu olmadan otomobil yapamazsınız. Bu olmadan bir ameliyathanedeki yeni nesil sağlık cihazlarını yapamazsınız. Bu olmadan İHA ya da SİHA yapamazsınız. Güdümlü füze yapamazsınız. Uzaya gidemezsiniz. Dolayısıyla insanoğlunun şu an kien büyük emtiası bu çip.” sözleriyle özetliyor.

YABANCIYA YILLIK PEŞİNATLI KİRALAR, YERİNİ PEŞİNATSIZ YERLİ KİRACIYA BIRAKTI YABANCIYA YILLIK PEŞİNATLI KİRALAR, YERİNİ PEŞİNATSIZ YERLİ KİRACIYA BIRAKTI

“Petrolün nerede çıkacağını belirleyemeyiz ancak çiplerin nerede üretileceğini belirleyebiliriz” diyen Özüağ, ABD’nin Çinli şirketlerle çalışan vatandaşlarına yönelik aldığı yaptırım kararlarını ise “Amerika kendi tarihinde ilk defa Amerikan vatandaşlığı almış Çinlilere şöyle bir yaptırım getirdi. Ya vatandaşlığı bırakın ya da Çinli şirketlerle bir daha alışmayın. Şimdi özgürlükler ülkesi olarak değerlendirdiğimiz zaman insanlara böyle bir yaptırımla gitmek biraz sıra dışı gibi görünüyor.” sözleriyle yorumladı.

SİLAH SEKTÖRÜNÜN KRİTİK BİLEŞENİ: ÇİPLER

   Belgeselde sektörün askeri anlamda önemine urgu yapan Ussal Şahbaz, “Çipler silahlarda da kullanılıyor. Aslında Amerikalılar ilk çip teknolojisi geliştirirken bu işe bu kadar çok eğilmelerinin nedeni ta altmışlarda, yetmişlerde Vietnam Savaşı'nda çok başarısız olmaları. Bu hedefleri daha iyi tayin edecek bilgisayarlar. Bu bilgisayarlar için de daha iyi çalışan çipler geliştirmek istemişler.” diyor.

Center for China and Globalization Kıdemli Araştırmacısı Andy Mok da “Amerikan Askerinin üstünlüğü, en büyük orduya en büyük hava kuvvetlerine en büyük donanmaya sahip lmasına dayanmıyor. Bu üstünlük en yüksek teknolojik gelişmişliğe dayanıyor.” sözleriyle konunun önemine dikkat çekiyor.

Gedik Üniversitesi Müdürü Sibel Karabel de “ABD’nin bu noktada kendine göre ulusal güvenliğini tehdit ettiğini düşündüğü şey bu teknolojilerinin Çin ordusu ile doğrudan paylaşılması” diyerek konunun ABD açısından nasıl göründüğüne değiniyor.

Sibel Karabel’e göre “Teknolojik anlamdaki bu çevreleme diğer çevrelemenin bir parçası.”

ÇİPTE GELECEK REKABET NASIL ŞEKİLLENECEK?

   Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Dr. Recep Erdem Erkul’a göre ise büyük güçler arasındaki rekabet teknolojideki ilerlemenin motoru olabilir. “Rekabet olduğu zaman rekabet bir şekilde başarıyı ve inovasyondaki hızlanmayı tetikliyor” diyen Erkul ise konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor.

   Rekabetin olası sonuçlarını değerlendiren Özüağ da “Her ülke kendi bağımsızlığı gereği bir büyük duvarın içerisinde kaybolmak yerine kendi duvarını da örme gayretini artıracaktır.” diyerek ülkelerin bu alandaki iştahının artacağına dikkat çekiyor. Ussal Şahbaz bu alanda sertleşen rekabetin sonuçlarını “Artık çipte serbest ticaret diye bir şey yok” diyerek yorumluyor. Çinli Uzman Andy Mok ise ABD’nin sert yaptırım siyasetinin “ABD’nin ekonomik ve teknolojik olarak izole olacağı” bir sonuca yol açabileceğini öne sürüyor.

Editör: ADEM AYDIN