Antalya’nın Demre İlçesi’nde düzenlenen deve ve boğa güreşlerinde, develer ve boğalar eğitim için güreşti. Seyirciler mevsimin son deve güreşlerinden birini izlerken, Demre’de ilk kez boğa güreşi izledi.
   Demre’nin Köşkerler Mahallesi’nde eğitim öğretim yapan Köşkerler Pilot Şehit Üsteğmen Hüseyin Topkaya Ortaokulu yararına deve ve boğa güreşleri düzenlendi. Köşkerler Güreş Sahası’nda düzenlenen güreşlere, Antalya, İzmir, Muğla, Denizli ve Aydın’dan 60 deve ve 6 boğa katıldı. Güreşleri, Demre Belediye Başkan Vekili Önder Özkal,  Demre İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Emre Tırpancı, Demre İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, Finike İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Coşkun, belediye meclisi üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu başkanlarının da aralarında yer aldığı yaklaşık 5 bin kişi izledi. Birinciliğin olmadığı güreşlerde, sadece folklorik güreşler yapıldı. Boğa güreşlerinde ise, iki boğadan bir alandan kaçıncaya kadar güreşler devam etti. İlk kez düzenlenen boğa güreşleri, Demrelilerin ilgisini çekti. Güreşler, önce daylak adı verilen genç develerin güreşi ile başladı. Yazı andıran bir havada yapılan güreşlerde bazı develer, sıcak nedeniyle güreşmek istemedi. Bazı ünlü develerin güreşmesi için deve sahipleri ve görevliler büyük çaba harcadı. Ancak güreşe başlayan develer, güreşi bırakarak kaçmaya başladı. Güreşlerde develer en çok boyun kilidi oyunu ile rakibini bağladı. Bazı güreşlerde iki devede güreşmek isteyince, ortaya güzel güreşler çıktı. Boyun kilidi ile birbirine yere yatıran develeri görevliler zor ayırdı. Bir ara tüm izleyiciler 10. Yıl Marşı eşliğinde ayağa kalkarak şehitler için alkış yaptı. İdlip şehitleri nedeniyle, güreşlerde davul zurna çalınmadı. İçeride develer güreşirken, dışarıda ise deve sucuğu satıldı. Deve güreşlerinin sonunda ünlü develer arasında kupa güreşleri yapıldı. Demre Kaymakamlığı Kupası’nda Denizli’den Kamil Baba adlı deve ile Muğla’dan Özkasap adlı develer, Demre Belediye Başkanlığı Kupası’nda Denizli’den Efsane Bıçak ile Aydın’dan Arslan adlı develer karşı karşıya gedi. Ziraat Odası Kupası’nda Kumluca’dan Arslan Bey ile Aydın’dan Toprak Efe, Deveciler Derneği Kupası’nda da Demre’den Alptuğ Paşa ile Denizli’den Selin adlı develer kaarşı karşıya geldi. Kupa güreşlerine katılan deve sahiplerine birer kupa verildi.
   Güreşleri düzenleyen Köşkerler Şehit Pilot Üsteğmen Hüseyin Topkaya Ortaokulu Müdürü Kazım Benli yaptığı konuşmada” Deve güreşleri yöremizin yaşayan bir yörük kültürüdür. Biz de bu kültürü yaşatmak için elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Bugün başka yörelerde ünlü olan boğa güreşlerini, ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Burda hem halkımıza bir seyir sunmak, hem de okulumuza destek sağlıyoruz”dedi.
  Develeri ile Kumluca’dan güreşlere katılan Kemal Özer    de yaptığı konuşmada” Bugün burada çok güzel deve güreşleri oluyor. Seyircimiz kalabalık, havamız güzel. Bu kültürü gelecek yıllara aktarabilirsek ne mutlu bize. Burdan sağlanan gelirle de eğitime katkı sağlanacak. Bu işlere vesile olan arkadaşlarımıza teşekkür ederim”diye konuştu.
  Güreşleri izleyen ilkokul 4. Sınıf öğrencisi Alptuğ Sarıca  da yaptığı konuşmada”Ben deve güreşlerini çok seviyorum. Bunun bir kültür olduğunu biliyorum. Mümkün olduğunca deve güreşlerine gelmeye çalışıyorum. İzliyorum ve çık seviyorum”dedi.
  İlk kez deve güreşi izleyen Zülay Siviş ise yaptığı konuşmada” İlk kez deve güreşi seyrediyorum. Çok güzel bir kültür. Bundan sonra da herhalde bütün güreşlere gelirim” diye konuştu.
  
 
Editör: TE Bilisim