Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENİZ-PA) 12. Genel Kurulu, Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapıldı.

Toplantıya TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyeleri, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ve AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan'dan oluşan heyet katıldı. Toplantıda göç başlığı altında yapılan bölümde konuşan Antalya Milletvekili Atay Uslu, Suriyeli Mülteciler ve göçmen sorununa değinerek Türkiyenin gösterdiği insanüstü mücadeleye ve Batının çifte standardına dikkati çekerek şunları ifade etti:

MÜLTECİLER SORUN DEĞİLDİR TERSİNE SORUNUN MAĞDURLARIDIR

"Yalnızca dünyadaki sığınmacı sayısı 60 milyonu geçmiş durumda. Eğer Birleşmiş Milletler'de göçmenlerden oluşan bir devlet olsaydı, Birleşmiş Milletler'deki 20. büyük devlet olacaktı. Göç dün de vardı bugün de var. Herkes göçmen olabilir. Nitekim 70 yıl önce dünyada en çok göç veren coğrafya Avrupayken şimdi en çok göç alan yer Avrupa. Suriye 25 yıl en çok sığınmacı alan ülkelerden biriydi şimdi en çok göç veren ülke. Biz dünya olarak paradigmalarımızı değiştirmek zorundayız; "Mültecilere sorun olarak bakan bir dünya var, ancak Mülteciler bir sorun değildir tersine bir sorunun mağdurlarıdır."

DOĞUDA İNSANLAR ÖLÜYOR, BATIDA İNSANLIK ÖLÜYOR...

Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Türkiye'nin bugün yerinden edilmiş Suriyeliler konusunda önemli bir süreci başarı ile yürüttüğünü, eğitimden, sağlığa, istihdam piyasasına erişime, sosyal yardımlara kadar her alanda çalışmalar yaptığını anlattı.

Konuşmasının devamında Atay Uslu şunları ifade etti: "Biz bunları yaparken maalesef Avrupa’da sığınmacılar açısından insan hakları ihlalleri yaşanmakta, Sığınma evlerine saldırılar olmakta, hatta sığınma evleri yanarken insanlar alkışlamaktadır. Sığınmacıların değerli eşyalarına el konulmakta, sınırlarına tel örgüler çekilmekte, hem devletlerin hem de toplumun kabulü noktasında göçmen karşıtlığı fikirler her geçen gün maalesef yükselmektedir."

ULUSLARARASI KURULUŞLAR SADECE ÖLÜM İSTATİSTİKLERİ TUTUYOR

Göç konusu ile ilgilenen Avrupa'daki Uluslararası kuruluşlar üstüne düşen görevi yapması gerekirken bu kuruluşlar sadece ölüm istatistikleri tutmaktan başka bir şey yapmadığını anlatan Atay Uslu: "NATO asli görevi Suriye'deki savaşı durdurmak olması gerekirken göçmenlerin geçişlerini durdurmayı görev biliyor. Mevcut uluslararası hukuk bu insani dramı yönetemez halde. Birleşmiş Milletlerin Cenevre Sözleşmesi göçü yönetmekte yetersiz kalıyor bu yüzden Dünya olarak yeni bir uluslararası insiyatife ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dünya 5'ten büyüktür sözü göç konusunda da büyük bir anlam ifade ediyor: BM bu yapısıyla yeni insiyatifleri geliştiremiyor, çocuklar denizlerde maalesef ölüyor. Doğuda insanlar ölürken, Batıda insanlık ölüyor.

GÖÇLER İYİ YADA KÖTÜ DEĞİLDİR, İYİ YÖNETİLMEZSE KÖTÜDÜR...

Göçler iyi yada kötü değildir, göçler yönetilmezse kötüdür. Bu yüzden göçü iyi yönetecek uluslararası bir mutabakata ihtiyaç var. Türkiye bu konuda iyi bir örnek olarak ev sahipliğine hazır, Anadolu sözleşmesi için adımlar atmaya hazır." dedi.
Heyet üyeleri toplantılar süresince Terörle mücadele, Zeytin Dalı Operasyonu gibi konularda açıklamalarda bulundular.
 
Editör: TE Bilisim