Isparta'da düzenlenen Ulusal Kümes Hayvanları Gösterisi'nde dünyanın en büyük ırklarından olan 'Brahma' cinsi olan horoz ve tavuklar ile ve en küçük horoz ırkı olan 'Malezya serama' sergilendi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN HIZLI MÜDAHALE BÜYÜKŞEHİR’DEN HIZLI MÜDAHALE

Isparta'da Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu tarafından ilk kez düzenlenen 7. Ulusal Kümes Hayvanları Gösterisi'nde dünyanın en büyük ve küçük horoz ırkları da yer aldı. Gösteride görevli olan Isparta Süs Tavukları Kümes ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Derneği Üyesi Muharrem Yaman, 'Brahma' cinsi olan horoz ve tavukların dünyanın en büyük ırkları arasında olduğu söyledi. Yaman, Brahma horozlarının 5 kiloya kadar çıktığını belirterek, "Brahma dünyanın da en büyük horozları, tavuk ırkı arasındadır. Kökeni Asya ve Avrupa'ya dayanır. 1850'li yıllarda Türkiye'ye getirilmiştir. Horozlarının ağırlıkları yaklaşık 4,5- 5 kilograma, tavuklarının ağırlıkları ise 4 - 4,5 kilograma kadar çıkmaktadır. Boyutları oldukça büyüktür. Fotoğraflarda da bu zaten görülecektir. Yumurta gramları, 53 grama kadar çıkabilmektedir. Daha fazlası olur, daha azının olacağını düşünmüyorum. Yumurtasının fiyatı üreticiden üreticiye değişiyor ama minimum 150 lira bandında olduğunu biliyorum. Horozların ve tavukların fiyatı üreticiden üreticiye değişiyor. Bu 3 bin lira, 5 bin lira hatta 10 bin liraya kadar çıkan hayvanlar vardır. Türkiye'de çok yaygın bir ırk, hemen hemen her yerinde üretildiğini söyleyebilirim. Yaklaşık fuarda da zaten çoğunluk bu ırka aittir. Fuarda 1500 hayvan var içeride, bunun yaklaşık 500'ü Brahma dersek yalan söylemiş olacağımızı düşünmüyorum" dedi.

'GUİNNESS REKORLAR KİTABI'NA DA GİRMİŞ BİR IRK'

Dünyanın en küçük horoz ırkı olan 'Malezya serama'yı yetiştiren Tolgahan Tuğran da ağırlığı ortalama 300 gram olan  ırkın, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiğini söyledi. 5 Malezya serama yumurtasının normal bir yumurta büyüklüğüne eşit olduğunu ifade eden Tuğran, "Malezya serama yetiştiriyorum. Dünyanın en küçük ırkı olarak bilinen Malezya seramının ana kökeni Malezya'dır. Guinness Rekorlar Kitabı'na da girmiş bir ırktır. Dünyanın en küçük ırkıdır. Duruşları 'S' şeklini almaktadır. Göğüs kabartmasıyla meşhurdur. Zaten fotoğraflarda da göreceğiniz üzere göğsü dik, başı geriye doğru eğik, kuyruğu dik kanatları da yere dimdik olmalıdır. Malezya seramanın 5 yumurtası, normal bir yumurtaya büyüklüğüne eşdeğerdir. Yani o derece küçüktür. Aşağı yukarı büyüklüğü güvercin yumurtasıyla eşdeğerdir. Diğer tavuklarla aynıdır kuluçka zamanı, büyüme süresi, civcivleri ama narin bir ırktır. Özellikle civcivken yetiştirmesi diğer civcivlere göre biraz daha narindir. Ağırlığı 300 gram ancak gelir. Aşağısı olabilir ama yukarısı yoktur. Başlangıç fiyatı damızlık olarak düşünürsek 5 bin liradan başlıyor. Yumurtasının fiyatı ise 100- 150 lira arasında değişiyor" diye konuştu.

Editör: ADEM AYDIN