GECE YEMEKLERİNİN GİZLİ TEHLİKESİ: GECE YEME SENDROMUNU FARK ETMENİN İPUÇLARI

Çoğu zaman gece uyumadan önce bir şeyler yemek ya da atıştırmak alışkanlık haline gelebiliyor. Uyumadan hemen önce sürekli bir şeyler yiyorsanız “Gece Yeme Sendromu”na sahip olabilirsiniz. Diyetisyen Ece Geçili bu durumun kontrolsüz kilo alımına ve obeziteye neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar uyumadan en az 2 – 3 saat önce yemek yemeyi kesmek gerektiğini belirtiyor. Gece uyumadan bir şeyler yemek istemek ve buna karşı koyamamak gece yeme sendromu olarak adlandırılıyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.  Uyku düzensizliği, uykusuzluk, stres, depresyon, anksiyete, düzensiz beslenme alışkanlıklarının ve düşük benlik saygısının bu sendromu tetiklediğini belirten Bloom Psikoloji’den Diyetisyen Ece Geçili, “Gece yeme sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalar gece yeme bozukluğu vakasına bağlı tek bir neden olmadığını, ancak birçok değiştirilebilir neden olduğunu gösteriyor. Bu nedenleri fizyolojik, biyolojik ve çevresel olarak sıralayabiliriz” diyor.

gece_yeme_sendromu (1)

 “KONTROLSÜZ KİLOYA NEDEN OLUYOR”

Gece yeme sendromunun kontrolsüz kilo alımı ve obeziteye neden olabileceğini belirten Geçili, “Gece yeme sendromu tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yapılan araştırmalar gece yeme sendromuna sahip bireylerin diyabet, obezite, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olduklarını gösteriyor” diyor.

Gece Yeme Sendromu’na Sahip Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Gece yeme sendromuna sahip olan bireylerde olan özelliklerden bahseden Diyetisyen Ece Geçili o özellikleri şöyle sıralıyor:

1.     Sabahları iştahsızlık

2.     Akşam yemeğinden sonra günlük gıda alımınız en az %25 veya daha fazla ise

3.     Akşam yemeği ve uyku arasında aşırı yeme dürtüsü

4.     Haftada dört veya beş gece uykusuzluk veya uykudan uyanma

5.     Uyumak veya tekrar uyumak için yemek yemenin gerekli olduğuna dair bir inanç

GECE YEME SENDROMU NASIL ÖNLENİR?

Gece yeme sendromunda ilk hedefin yeterli ve dengeli bir beslenme modeli olduğunu söyleyen Diyetisyen Ece Geçili, kişinin ana öğünlerini atlamaması ve düzenli beslenmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor. Geçili, kişiye özel hazırlanan beslenme programına ek olarak psikolojik ve farmakolojik bir tedavi yönteminin de önemli olduğunu belirtiyor.

DİYETİSYEN ECE GEÇİLİ’DEN GECE YEME SENDROMU İÇİN ÖNERİLER:

1. Gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenilmeli,

RAMAZAN SONRASINDA BESLENMEYE DİKKAT RAMAZAN SONRASINDA BESLENMEYE DİKKAT

2. Ana öğünler kesinlikle tüketilmeli, öğün atlanmamalı

3. Kişiyi bu duruma iten durumlar, stres faktörleri belirlenmeli

4. Akşam öğünlerinde gereğinden fazla karbonhidrat tüketilmemeli

5.Uykudan 2-3 saat önce sıvı alımı azaltılmalı

6. Gün içerisinde yeterli protein alımına dikkat edilmeli

7. Ara öğünlerde lifli besinler tüketilmeli

8. Yatmadan en az 2-3 saat önce son öğün tüketilmiş olmalı

Editöre Not: Şubat 2016′ dan günümüze kendi alanında en iyiler arasında yer alan Özel Moodist Hastanesi referansı ile kurulan Bloom Psikoloji, yenilikçi ve öncü yaklaşımları ile hizmet veriyor. Bloom Psikoloji; Bireysel Terapi, Aile ve Çift Terapisi, Çocuk ve Ergen Terapisi, Grup Terapisi alanlarında deneyimli kadrosu ile danışanlarını Koşuyolu’ndaki merkezinde ağırlıyor.

Diyetisyen Ece Gecili

Editör: ADEM AYDIN