Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Türkiye’de en az zam gören temel gıda maddesi ettir. Et pahalı diyorlar ama et pahalı değil” dedi.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kuzu karkas et kilogramının gelen zamla 245 liradan 290 liraya çıkmasını Elips Haber’den Selim Ercan’a değerlendirdi. Hayvan yemlerine ve girdi maliyetlerine dikkati çeken Yardımcı, “Et pahalı diyorlar ama et pahalı değil” dedi.

Kasaplar Federasyonu Başkanı Yardımcı, geçtiğimiz yıl hayvan yeminin 100 lira olduğunu 2023 yılında bu rakamın 5 kat artarak 500 TL olduğuna vurgu yaptı. Bu ayın ‘Süt Kuzu’su mevsimi olduğunu belirten Yardımcı, “Taze kuzu mevsimsel olarak biraz pahalıdır. Biz taze kuzuyu 275 TL’den aldık ama geçen senenin kuzusunu 240 TL’den aldık. Süt kuzunun fiyatı tabii ki değişik olur. Etin fiyatı yüzde 20 bile artmamış yüzde 10 artmış. Et pahalı diyorlar ama et pahalı değil. Bugün kuzu eti fiyatının 280-350 TL olması pahalı değil” dedi.

KAYIP MERVE'NİN BABASI, KIYIYA VURAN CESET İÇİN DNA ÖRNEĞİ VERDİ KAYIP MERVE'NİN BABASI, KIYIYA VURAN CESET İÇİN DNA ÖRNEĞİ VERDİ

Kuzu etinde yapılan zammın mevsimsel olduğunu ve yeni bir zam beklenmediğini söyleyen Yardımcı, “Şimdi kuzunun tam çıkma vakti. Türkiye’de kuzu fazla çıkarsa fiyatlar zam görmez. Taze kuzu 270-280 TL bandında. Biz zam gelmesini istemiyoruz. Vatandaş et yesin. Kuzu karkasın şu anki piyasası 270 TL. 450 TL’ye kuzu karkas yok, öyle bir fiyat yok” ifadelerini kullandı.

Hükümetin besiciliğe çözüm bulması gerektiğini aktaran Yardımcı,  “Devletin öncelikle besiciliğe çözüm bulması gerekiyor. Bugün bir tane çoban bulunmuyor. Eskiden aile işletmeleri vardı. Aile işletmeleri ortadan kalktığı zaman denge bozuluyor. Aile besiciliğini hayata geçirirlerse ete gelen zamlar durur. Et maliyetleri yüksek dolayısıyla gelen zamlar normal. Artan enflasyondan dolayı ete gelen zamlar normal. Yapılan zam enflasyonu bile tutmuyor. Türkiye’de en az zam gören temel gıda maddesi ettir. Bugün tavuktan hiç konuşan var mı? Tavuk etinin fiyatı üç-dört katına çıktı” açıklamasında bulundu.

Editör: ADEM AYDIN