Kaş Çevre Platformu; Öldüren değil, yaşatan yasa istiyoruz.Yetkilileri, vicdana ve hukuka aykırı bu yasa tasarısını derhal geri çekmeye çağırıyoruz.

   Can dostlar için ölüm fermanı sayılan tasarıya tepki dinmiyor. Hayvanseverlerden uyutma, yaşat, öldürmeyin yaşatın çağrısı. Kaş'taki eyleme sokak köpekleri ve eyleme gelenlerin birçoğu beraberinde kendilerine ait köpekleri getirerek, eyleme eşlik etti.

   Kaş'ta hayvanseverler, hazırlık aşamasında olan sokak hayvanlarına ilişkin yasal düzenlemeyi protesto etti. Kaş Çevre Platformu ve Kaş Hayvan Dostları Derneği'nin çağrısıyla birçok hayvansever Kaş İlçesindeki  Cumhuriyet Meydanında toplandı. Atatürk Anıtının önünde yapılan sokak hayvanları yasa tasarısıyla ilgili  basın açıklamasını Kaş  Çevre Platformu adına Oya Berk yaptı. Berk yaptığı basın açıklamasında;" Sokak Hayvanları Yasası ile ilgili AK Parti'nin hazırladığı tasarı teklifinde sahiplenilmeyen hayvanın iğne ile uytulması, yani yaşamına son verilmesi formülü masada. Tasarıya göre her belediyenin barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğrafları çekilerek bir internet sitesi kurulacak ve bu sitede sahiplendirme ilanları yayınlanacak. İlanda yer alan ve 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon ile uyutulacak. Barınaklarda sahiplenilen beye uyutulan köpeklerden boşalan yerlere yeni hayvanlar alınacak ve bu süreç aynı şekilde işlemeye devam edecek.Bu  bir yasa tasarısı değil katliamdır! Çözüm kırsala köpek üretiminin durdurulması ve kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma faaliyetleri her belediyenin görevi haline gelmeli ve denetlenmelidir. Yıllardır yapılmayan kısırlaştırmalar yüzünden artan köpek nüfusu sorununu çözmeyi beceremeyince onları öldürmeye karar veremezsiniz. Belediyeler görevini yapmıyorsa bunun bedelini hayvanlara ödetemezsiniz. Bunları savunmak için hayvansever olmak gerekmez, vicdan sahibi olmak yeterlidir. Bu konuda sorumlu tüm kurumlardan taleplerimiz şunlardır.

KAŞ CUMA PAZARI’NDA SEBZE VE MEYVE FİYATLARI EL YAKIYOR KAŞ CUMA PAZARI’NDA SEBZE VE MEYVE FİYATLARI EL YAKIYOR

   1-) Sokaklarda yaşayan hayvanların yaşam hakkı güvence altına alınmalı.

   2-) Hayvan etiği ve sağlığı düşünülerek merkezi ve yerel yönetimler tarafından kısırlaştırma sefeberliği başlatılmalı.

   3-) Sokaklarda yaşayan hayvanlar için yaşam alanı sağlayan bakım evleri oluşturulmalı.

   4-) Yetkililer hayvanların bakım ve aşılama çalışmalarını  tamamlamalı.

   5-) Sokağa veya şehir dışındaki alanlara hayvan bırakılmasına karşı caydırıcı cezalar getirilmeli.

   6-) Doğal alanlarda özellikle köpek nüfusunun artmasına sebep olan uygulamalar engellenmeli.

   7-) Hayvanların üretim, satış ve ticaretini engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmalı ve uygulanmalı.

   8-) Bakanlık tarafından hayvan hakları konusunda 5199 sayılı kanunun maddeleri uygulanmalı ve denetlenmeli.

   9-) Devlet, yerel yönetimler ve toplum birlikte hareket etmeli, süreçler şeffaf bir şekilde paylaşılmalı ve denetime açık olmalı.

   10-) Hayvanların ve insanların can güvenliğini sağlamak için ortak politikalar oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Öldüren değil, yaşatan yasa istiyoruz! Yetkilileri, vicdana ve hukuka aykırı bu yasa tasarısını derhal geri çekmeye çağırıyoruz."Dedi.

   10 yıldır Kaş ilçesinin Çukurbağ Yarımadasında oturan İngiliz   vatandaşı Teresa Reeves Kaş Hayvan Dostları Derneği Başkanı dernek  adına yaptığı İngilizce basın açıklamasında konuşmaları Türkçe'ye çevrildi. Dernek Başkanı Reeves yaptığı basın açıklamasında;"Türk Hayvan Hakları Kanunu'nun revizyonu, sahipsiz hayvanların toplanması ve insani bir şekilde ötenazi yapılmasına ilişkin bir hüküm içeriyor. Bunun, bir hayvan barınağında kalifiye veteriner hekimler tarafından yapılması öngörülüyor. Bu değişikliğe gerekçe olarak kısırlaştırma gibi diğer yöntemlerin başıboş köpek popülasyonunun kontrolünde başarılı olmaması gösteriliyor. 201 yılında yapılan kanun değişikliğiyle, nüfusu 25 bin ile 75 bin arasında olan belediyelerin 2024 yılı sonuna kadar, nüfusu 75 binin üzerinde olan belediyelerin ise 2022 yılına kadar hayvan barınaklarının inşası için bütçe ayırması gerektiği hükmü getirildi. Kaş'ta bu hedefe ulaşıldı. Peki ülke çapında kaç belediyede bu hedefe ulaşılabildi? Türkiye'de 1300'ün üzerinde belediye var ancak bunların yaklaşık yüzde 80'inde hayvan barınağı yok. Birçok barınakta etkili kısırlaştırma yapılamıyor. Dolayısıyla, eğer etkili bir şekilde uygulanmıyorsa, şu anki haliyle yasanın işe yaramadığı nasıl iddia edilebilir? Barınakların ve barınak veterinerlerin in eksikliği göz önüne alındığında, bu sokak hayvanları nereye götürülecek ve insanca ötenazi yapılacak ? Bu yeni önlemlerin ana nedenlerinden biri sağlık ve güvenliktir. Köpek saldırısından kaynaklanan ölümlerle ilgili kesin rakamlar yok. Mevcut sistemin islemediğini açıklamadan önce, yasanın mevcut haliyle gereği gibi uygulanmasını ve gerekli kaynakların öngörüldüğü şekilde tahsis edilmesini talep ediyoruz."Dedi.

   Cumhuriyet Meydanındaki basın açıklaması toplantıya  gelenlerin Atatürk Anıtının önünde günün anısına topluca çekilen hatıra fotoğrafının ardından herhangi bir olaya rastlanılmadan sona erdi. Kaş İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri aldıkları tedbirlerinde etkisiyle  herhangi bir olaya karşılık aldığı rastlanılmadı.

Editör: ADEM AYDIN