Kalsiyum içeriği kemik sağlığını destekler.İçeriğinde A vitaminide bulunduğundan mürdüm eriği göz sağlığına olumlu etkilerde bulunur.Ayrıca magnezyum içeriğiyle sinir sistemini ve kas fonksiyonlarını da destekler.

Potasyum , fosfor, bakır , manganez ve magnezyum gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini içeren mürdüm eriğii, halk arasında "bardak eriği", "kara erik" , “mor erik” olarak da bilinir. Mürdüm eriği Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Mürdüm eriği, antioksidan kapasitelerine katkıda bulunan ve insanlarda hücresel hasara neden olabilecek serbest radikalleri ortadan kaldırmaya veya nötralize etmeye yardımcı olan bileşikleriyle ön plana çıkar.

SİNDİRİME YARDIMCI OLUR; Meyvelerin çoğunda olduğu gibi, mürdüm eriği de sindirim sağlığımızın önemli bir parçası olan diyet lifi bakımından çok yüksektir, çünkü yiyecekleri sindirim sistemimizde hareket ettirmeye yardımcı olur, kabızlığı , şişkinliği, krampları ve daha ciddi durumları da ortadan kaldırır.

KOLESTROLÜ DENGELER; Mürdüm eriklerinde bulunan lif aynı zamanda aşırı kolesterolü azaltmak için mükemmel bir yoldur, çünkü lif sistemden "kötü" kolesterolü sıyırabilir ve vücuttan atabilir, böylece vücutta uygun bir kolesterol dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.

ANEMİYE KARŞI GÜÇLÜ BİR SİLAHTIR; Mürdüm eriklerinde bulunan önemli bakır ve demir seviyeleri, onları dolaşım sisteminizi iyileştirmek ve RBC sayınızı artırmak için harika meyveler haline getirir. Anemi (demir eksikliği) önemli bir sağlık sorunu olabilir, ancak bakır ve demir kırmızı kan hücrelerinin iki hayati bileşenidir ve dolaşımınızı en üst düzeyde tutabilir, vücuda enerji verebilir ve vücudun uygun oksijenlenmesini sağlayabilir

MİDE AĞRISI DİYEREK GEÇİŞTİRMEYİN! MİDE AĞRISI DİYEREK GEÇİŞTİRMEYİN!

KALİTELİ BİR UYKU İÇİN İDEALDİR; Tarihsel olarak, mürdüm erikleri, sağlam bir dinlendirici uyku gecesi sunma yetenekleri nedeniyle kullanılırdı. Bu muhtemelen, her ikisi de uykuyu düzenlemeye yardımcı olan yüksek magnezyum ve C vitamini konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır, ancak insanlar, yeterince dinlenmediğiniz zaman, düzenleyici uyku yardımcıları olarak hala mürdüm eriği kullanıyorlar

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR: Mürdüm eriklerindeki yüksek C vitamini seviyesi, onu bağışıklık sisteminiz için çok etkili bir güçlendirici yapar, çünkü C vitamini hastalıklara karşı ana savunma hatlarından biridir ve aynı zamanda bağışıklık sistemi tarafından beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.

KEMİK YOĞUNLUĞUNU ARTIRIR; Mürdüm eriğinde bulunan manganez, bakır, demir ve fosfor gibi minerallerin optimal kombinasyonu, bu minerallerin kemik mineral yoğunluğuna ve osteoporozun önlenmesine katkıda bulunduğu göz önüne alındığında, onu kemik sağlığı için de önemli kılar

TANSİYONU DENGELEMEYE DESTEK OLUR; Mürdüm eriğindeki potasyum vücuttaki tansiyonun dengelenmesini sağlamasının yanısıra kasları da düzgün çalıştırır ve bu sayede kalp kasında meydana gelebilecek hastalıkların önüne geçer.

Mürdüm eriğinden bahsederken C vitamininin üzerinde fazlası ile durmak gerekiyor. C vitamini olarak bilinen Askorbik asit, vücutta üretilmez. Bu nedenle her zaman dışarıdan alınması gerekir ve C vitamininin emziren annelerde, hamilelerde, çocuk ve yetişkinlerde önemi çok büyüktür. Ayrıca vücutta depolama gibi bir durumda olmadığı için C vitaminin her gün belirli miktarlarda alınması, sağlık için önem taşır. Mürdüm eriği ile ilgili en çok sorulan sorular arasında C vitamini öne çıkar. Düzenli olarak meyve tüketimi, vitamin açısından gereklidir ancak, “hangi meyvede C vitamini var” ve “hangisinde daha fazla var” gibi sorular sorulmalıdır. Mürdüm eriği, içerisinde C vitamini en fazla olan meyvelerin başında gelir.

Erik, çok sayıda antioksidan ve bitkisel besin içerdiğinden, iltihap önleyici, antibakteriyel, yaşlanma önleyici ve kanser önleyici etkilere sahip olduğu söylenir. Ayrıca kan şekeri seviyesini (tip 2 diyabet) düşürür. Kemik sağlığını iyileştirir ve ayrıca kan basıncını düşürür.

Mürdüm eriği, ciltteki kan dolaşımını artırır ve sonuçta yara izlerinin görünümünü azaltan yeni cildin gelişmesine yardımcı olur. Erikler ayrıca cildin elastikiyetini ve dokusunu iyileştirir.

Gül ailesine mensup olan mürdüm eriği, yaz aylarının sevilen meyvelerinden biridir. Potasyum ve magnezyum kaynağı olarak bilinen bu meyve, genellikle Ağustos-Eylül aylarında tüketilir. Hafif mayhoş bir tada sahip olan mürdüm eriği, sade tüketilebildiği gibi, tatlı yapımında da kullanılır. Anavatanı Japonya olmasına rağmen, ülkemizde rağbet gören meyveler arasında yer alır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmekten sindirim sağlığını desteklemeye, göz sağlığını korumaktan kalp dostu olmaya kadar birçok faydası bulunan mürdüm eriği tam bir antioksidan kaynağı.

Editör: ADEM AYDIN