KAŞ- AKÖRÜ KÖYLÜLERİNE neden “KOMSU “ DERLER ?

Türk Dil Kurumu ve Nişanyan sözlüklerine göre;

Karşılıklı veya yakın sınırdaş olarak oturan kişilerdir.

Türkçe “ Konaklamak “ fiilinden türemiştir. Birlikte ve yakın konaklayanları ifade eder.

Benzer “KOMSU” kelimesi ise özellikle bizim Kaş bölgesinde kullanılan yerel bir kelimedir. “Bilip bilmediği her işe karışan her konu hakkında fikir açıklayan kimselere “ komsu “denir.

Eski senelerde Kaş İlçesi Akörü/ Sütleğen Köylüleri için bu kelime çok kullanılırdı. Genelde o köylerin insanları “ kıvrak zekalı, becerikli ve çalışkan insanlardır. Sütleğen Köyü , geçmişte Akörü’nün yaylası iken sonradan ayrı bir köy olmuştur. Halkının çoğu Akörü Köyü asıllıdır. Ticaret, zanaat ve alış veriş yönünden ilçenin önemli yerleşim merkezlerindendir.

Akörü Köylülerinin pratik zekalı olduklarını ifade etmek için “ Eşeğin üstünde mahkemeye temyiz dilekçesi yazarlar” denilir.

Sütleğen de dükkanında daktilosu olan bununla kendisi ve diğer köylüler için şikayet ve diğer dilekçeler yazan kişiler olduğunu biliyorum.

Avukatlığa başladığım 1975 senelerinde Kaş’a benim yazıhaneme ziyaretçi gibi gelerek kendi başındaki bir olay varmış gibi bana başkalarının sorunlarını anlatıp, bedava danışma yapan, sonra köye döndüğünde köylülerden “avukata şu kadar para verdim “ diye danışma parası alanları bile duymuştum.

Ben avukatlık yaptığım senelerde, daha önce hiç bilmediğim “ köylü kurnazlığını “ bu köylerde yaşayan insanlardan öğrendim. Hiç bir kelime okuması yazması olmayan Nuri abimiz İlkokul 3.sınıfta okuyan kızına kurşun kalemle, çizgili defter kağıdına. “ mahkeme kararına karşı Yargıtay’a gönderilmek üzere temyiz dilekçesi yazmış ve Yargıtay bu köylünün itirazını uygun bulmuş ve mahkeme kararını hatalı bularak bozmuştu…..