Geçtiğimiz yıllarda henüz hiç gidemediğim Antalya Manavgat Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin 10.’su yapıldı.

Bize de 10. Manavgat Yağlı Pehlivan Güreşleri’ne gitmek kısmet oldu. Çünkü geçen yıl gitmek istememe rağmen yer bulamadığım için gidememiştim.

Daha önce Balıkesir’de güzel organizasyonlar ile karşılaşmıştık. Fakat bir ilçenin bu kadar düzenli bir organizasyon yapması gerçekten şaşırttı.

cc2d9089-4d3c-4ba5-9639-af5400cea7d4

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, bizzat kendisi bütün işlerle ilgileniyordu. Hatta bir tek madalyaları takmadığı kaldı. Geçen yıl Köyceğiz Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde belediye başkanının madalyaları daha kendisinin getirmesi şaşırtmıştı.

Bu yıl da Manavgat’ta diğer güreşlerde olmayan bir çok şeyi görebildik. Mesela güreşçilerin giyinme ve soyunma yerlerinden tutun, yıkanma yerlerine kadar güzel bir sistemde yapılmış.

Giyinme ve soyunma yerlerinden tutun da, pehlivanların yıkanması gereken sabun, terlik, havlu ve şampuana kadar düşünülmüş.

Bir de daha önce Köyceğiz Belediyesi’nin pehlivanlar için su ısıtma sistemi kurduğunu görmüştüm. Başka yerde de görmemiştim. Manavgat Belediyesi de pehlivanların yıkanmaları için sıcak su sistemi kurmuş.

Konaklama sisteminin de düzgün yapılması ayrı bir konu. Bununla birlikte adeta Kırkpınar’da ki çeşmelerin benzerini Ilıca Stadı’nda gerek dışarda, gerek içerde yaptırması ayrı bir hava katmış.

Manavgat Yağlı Pehlivan Güreşleri aynı zamanda Yağlı Güreş Ligi’nin ilk güreşi olması nedeniyle ayrı bir önem kazanmıştı.

Ayrıca Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun aldığı kararlarla birlikte kuralların düzgün uygulanması ile birlikte saha içine fazla girme olmaması da iyi olmuş.

Hatta antrenörlerin yerlerinin ayrı bir bölümde olması da dikkat çekici. Daha önce mola verildiğinde sahaya birkaç kişi birden giriyordu. Bunun böyle yapılması gerçekten güzel olmuş. Kurallara uymayanların da cezaya çarptırılması ile bir düzen gelmiş. Daha önce yapılması gereken kurallardan biriydi.

Mola verildiği zaman pehlivanların antrenörlerin olduğu yere giderek su ihtiyacının karşılanması ile güzel bir hava kazanmış. Er meydanın içinde yeterince güreş olduğu için zaten kalabalık. Hangi güreşi takip edeceğini insan şaşırıyor. Yalnız antrenörlerin yerlerinin biraz daha geniş tutulması gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü güreşler üst üste yapıldığı için adeta orada bir yığılma oluyor.

Bir de hakem kulesinin hemen altında olması ve su ihtiyaçlarının orada giderilmesi ve aynı zamanda puanla güreşlerinin orada yapılması nedeniyle orada büyük bir kalabalık oluşuyor. Aynı zamanda orada yağ ve su ihtiyaçlarının giderilmesi ile adeta orası bataklık haline dönüşüyor.

Televizyoncuların yerlerinin ayrılması, aynı zamanda fotoğraf çekenlerin yerlerinin de belirlenmesi gerçekten iyi olmuş. Bundan sonra yapılacak güreşlerde aynı düzeni bekliyoruz.

Hakemlerin de bir duruş pozisyonu almaları ve güreşi olmayın hakemlerin de pehlivanlarda olduğu gibi karşılaşmayı seyretmek için görüntüyü kapatmaları gerçekten kötü.

Yine temizlik elemanlarının da temizliği sürekli değil de bir mola döneminde yapmaları halinde daha güzel saha içi temizliği olacak sanıyorum. Çünkü temizlik elemanlarının çöp toplama bahanesiyle güreşte oluşan pozisyona göre bekleyip güreş seyre dalmaları ile görüntü almak isteyenlerin işlerine engel olduğunu gördük.

Kemer daha önce Kırkpınar harici verilmeyecek şeklinde söylentiler vardı. Manavgat’ta baş boy 1.’si olana kemer takıldı. Acaba sadece Yağlı Güreş Ligi’ne mi özel merak ettim. Ayrıca kupaların çok olması da ayrı dikkat çekici idi.

Öncelikle de Yağlı Güreş Ligi hayırlı olsun. Açılışı Manavgat’ta yapılan Yağlı Güreş Ligi’nde pehlivanların daha dikkatli güreşler ortaya koyduklarını gördük. Hemen balıklama işe dalmıyor, daha kontrollü karşılaşmalar seyrediyoruz. Puan olayının gündeme gelmesi ile biraz olsun çeki düzen almış gibi görünüyor.  Favoriler de genelde kazanıyor. Bunu da bir kez daha gördük.  Genelde puan olayı olduğu için oyuna pek giren de olmuyor. Kontrollü ve uzatmaya giden karşılaşmalar izliyoruz. Birkaç karşılaşmada erken yenişler oldu.

CW Enerji Yağlı Güreş Ligi 10. Manavgat Yağlı Pehlivan Güreşleri Başpehlivanı finalde Serhat Gökmen’i yenen Ali Gürbüz oldu. Alt boyların da hakkını vermek gerekiyor. Gerçekten çok güzel güreşler yapıyorlar. Alt yapıya da gereken önem verilmeli!..

Bize bu güzel güreşleri seyrettiren tüm pehlivanlara ayrıca teşekkür ediyoruz. Tümünün alın terine sağlık.

Son olarak da bu güzel organizasyonu yapan başta Manavgat Belediye Başkanı ve ekibine ayrıca teşekkür ediyoruz. Bir daha ki Manavgat Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde buluşmak dileğiyle…