Bilim Akademisi Üyesi & Jeolog & Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi 8. Olağan Toplantısı'nın konuğu oldu. 'Deprem Dirençli Antalya' konu başlığı ile Akra Otel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Görür, "6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin Helen Kıbrıs zonunda stres artımına neden olma ihtimali büyüktür. Biz, 6 Şubat depremleri olduğu zaman 'Kıbrıs'a dikkat' diye uyarı verdik. Halen o uyarı geçerlidir" dedi.

ANSİAD'a yeni üye olanlar için 'Üye Alım Töreni' ile başlayan toplantıda, yeni üyelere rozetleri takılarak üyelik belgeleri takdim edildi. Toplantının başkanlığını yapan önceki dönem ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, depremin önemine dikkati çekti. Akıncı, Prof. Dr. Naci Görür'ün özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra bir misyoner gibi Türkiye'nin her yerine giderek deprem konusundaki bilgilerini paylaştığını söyledi.

'BU ÜLKEYİ DEPREME HAZIRLAMAK ZORUNDAYIZ'

VALİLİKTEN SU TOPLANTISI VALİLİKTEN SU TOPLANTISI

Türkiye'nin coğrafi olarak Alp- Himalaya deprem kuşağında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Naci Görür, “Uyumamanız lazım çünkü bu işin şakası yok. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'deki kadar deprem planı yoktur. Her kentin yüzlerce planı var. Özellikle AFAD'da binlerce rapor var ve hepsi raflardadır. Üzeri açılıp bakılmamıştır. Sakın bizim burada fay yok demeyin. Canlı fay olmayınca yan gelip yatacak mıyız? Bu ülkeyi depreme hazırlamak zorundayız. Herhangi bir yerde bir gece kalktığımızda insanlarımız ölmüşse bu hepimizin sorumluluğudur" şeklinde konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti var olacaksa deprem problemini çözmemiz gerekir" diyen Görür, deprem problemini çözmenin mümkün olduğunu söyledi. Görür, “Bugüne kadar çözülmemesinin nedeni bu konuda siyasi iradenin olmayışı ve halkın kendi topraklarına, insanına sahip çıkmayışındandır. Her gün televizyonlarda domates ve biberin fiyatını, emeklinin maaşını konuşan halk bir gün dahi çoluğum çocuğum ölmesin diye depremi asla konuşmuyor. Bu işi böyle çözemeyizö ifadelerini kullandı.

Antalya'nın istenildiği takdirde depreme dirençli hale getirebileceğine dikkati çeken Görür, “Antalya ebediyen var olacaksa ve Antalyalılar burada yaşayacaksa buradaki faylar ister fazla ister seyrek olsun Antalya depreme dirençli yapılmak zorundadır. Antalya'yı depremde etkileyecek üç deprem zonu var. im yok diyorsa bu işi bilmiyordur. Bunların zamanı gelirse tehlikelidir. Birincisi Fethiye-Burdur fay zonu burada olası bir deprem 100 km çapındaki bir alana afet boyutunda zarar verebilir. İkincisi Beyşehir, üçüncüsü de Antalya'nın güneyinde yer alan Helen- Kıbrıs fay zonudur. Bu bahsettiğim üç zonda şu anda stres birikiyor. Ayrıca, ülkenin kimi yerlerinde olan faylar diğer yerlerdeki faylara stres biriktirebilir. Oranın vaktinden önce harekete geçip deprem üretmesine sebep olabilir. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin Helen - Kıbrıs zonunda stres artımına neden olma ihtimali büyüktür. Biz 6 Şubat depremleri olduğu zaman 'Kıbrıs'a dikkat' diye uyarı verdik. Halen o uyarı geçerlidir. Bu stres bir raddeye kadar birikir ve fay orada kırılarak deprem üretir. Fayda yeterince stres biriktiği zaman doğa matematik gibi çalışır pat diye deprem vurur" dedi.

Editör: ADEM AYDIN