KADINLARIN MEME KANSERİNDE EN MERAK ETTİĞİ 5 NOKTA KADINLARIN MEME KANSERİNDE EN MERAK ETTİĞİ 5 NOKTA

Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Özel Termessos Hastanesi Diyetisyeni Başak Bildir, "Sahur, iftar ve iftardan sonra bir ara öğün mutlaka yapılmalıdır. Sahura kalkılmaması açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır" dedi.
Özel Termessos Hastanesi Diyetisyeni Başak Bildir, sahurda midenin boşalma süresini geciktirecek, tokluk süresini uzatacak protein içeriği yüksek olan yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kan şekerinin dengelenmesini sağlayacak posa içeriği yüksek tam tahıllar, kuru baklagiller, meyve ve sebzenin tüketilebileceğini söyledi. Diyetisyen Başak Bildir, ayrıca, hafif bir kahvaltı, çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğünün de sahur yapılırken tercih edilebileceğini ifade etti.
SAHURDA, İŞLENMİŞ GIDADAN UZAK DURUN
Diyetisyen Bildir, "Sahur menülerini zenginleştirmek için mantarlı, peynirli, sütlü, yulaflı, sebzeli omlet veya menemen, tam buğday ekmeği ile yapılmış tostlar yanında cacık, ayran, kefir veya süt, kepekli galeta, peynir, meyve gibi alternatiflerin aksine yüksek tuz içeren; turşu, şalgam, zeytin, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş ürünler ile bazı soslar ile baharatlar daha fazla susuzluk hissetmenize ve ödeme sebep olabileceğinden dolayı sahurda tüketilmemeli" dedi. Diyetisyen Başak Bildir, Ramazan ayı boyunca nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı;"Gün boyunca tokluk süresini uzatabilmek için ceviz, fındık, badem, fıstık gibi tuz ile kavrulmamış çiğ kuruyemişlerin sahur menüsüne eklenmesinin faydası olacaktır. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Besinler yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir. Yavaş şekilde tüketilen besinler, kan şekerinin dengeli bir şekilde yükselmesinde, sindirimi kolaylaştırmada ve öğün sonrası şişkinliği azaltmada faydalı olacaktır. Hurma; posa, potasyum ve magnezyumdan zengin orucunuzu açmak için iyi bir seçenektir. Hurma ile orucunuzu açtıktan sonra 1 kâse çorba yanında bir miktar ekmek ile başlangıç yapabilirsiniz. 10-15 dakika sonra sebze yemeği, et, tavuk, balık veya kurubaklagil yemeği seçeneklerinden biri ile devam edebilirsiniz. Bol yeşillikli bir salata, yoğurt, ayran veya cacık öğünümüzde bulunmalıdır."
Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi besinler yerine kan şekerinin dengelenmesini sağlayacak bulgur pilavı, tam tahıl ekmeği gibi besinlerin tercih edilmesini öneren Diyetisyen Başak Bildir, "İftardan hemen sonra tatlı tüketilmemelidir. En az 1 saat sonra yapılacak olan ara öğünde tüketilmelidir. Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi) veya meyve tüketilmelidir" dedi.
İFTAR İLE SAHUR ARASINDA SU TÜKETİN
Oruç tutarken vücudun uzun saatler susuz kaldığını belinten Özel Termessos Hastanesi Diyetisyeni Başak Bildir, şöyle konuştu;"İftar ve sahur arasında sık sık su içilerek günlük su ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu da 2 ile 2,5 litre arasında olabilir. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade maden suyu, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilebilir. Sıvı atımını arttıran yüksek kafeinli içecekler gün içinde normalden fazla su kaybetmemize neden olacağı için sahurda kahve, yeşil çay, siyah çay gibi içecekler tercih edilmemesi yararlı olacaktır. Ayrıca yemekleri pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekler tercih edilmelidir. Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulması önemlidir. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır."

Editör: TE Bilisim