Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü'nde yürütülen proje kapsamında sarıağız balığı yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılıp, su ürünleri sektörüne levrek ve çipuranın ardından alternatif ürün sunulması hedefleniyor.
Antalya'nın Demre ilçesinde yer alan Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nde 2018 yılında başlatılan 'Sarıağız Balığı Larvalarının Yetiştiricilik Koşullarının Belirlenmesi' kapsamında sarıağız balığı yetiştirildi. Projeyle Akdeniz'de yakalanan Sarıağız balıkları, havuzlarda beslenmeye alındı. 3 yaşına gelen anaç cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra havuzlara bırakılan balıklardan 2020 yılında yumurta alındı. Bu yumurtalar, larva üretim protokolunun belirlenmesi için kullanıldı. Larvaların büyüme, yaşama oranını yükseltmek için beslenme, yemleme sıklığı, yemleme miktarı, ışık süresi, yavru sağlığı ve tedavisi konularında çalışmalar yapıldı. Larvalar yavru haline getirilerek, havuzlarda canlı yemlerle beslendi. Havuzlarda yavruların büyütülmesine devam ediyor. Yetiştirilen sarıağız yavruları yaklaşık 3 ay sonra yeterli büyüklüğe ulaşmasının ardından Akdeniz'deki doğal ortamına bırakılacak. Yavruların bir kısmı da bilimsel çalışmalarda kullanılacak.
Akdeniz, Kızıldeniz, Baltık Denizi ve Afrika'nın kuzeyinde yayılım gösteren sarıağız balığının yaygınlaştırılıp, ekonomik değeri artırılması hedeflenen qroje ,Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Su Ürünleri Mühendisi Adem Kurtoğlu ve 18 kişilik ekip tarafından yürütülüyor. Proje hakkında bilgi veren Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Durali Eraslan, "Su ürünleri sektöründe son dönemde çipura ve levrek üretimi oldukça yaygın. Avrupa'da birinci sıradayız üretimde. Ancak bu iki tür dışında alternatifler oluşturmamız gerekiyor. Son dönemde sektörde az da olsa paya sahip sarıağız balığı var. Biz de bunun çalışmalarına başladık. Bu balığın pazarda hak ettiği değeri almadığını düşünüyoruz. Larva çalışmaları başlattık. Bu balığın beslenme, stok yoğunluğu gibi çalışmalarını yaparak, kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Bu sayede yetiştiricilik sektörüne yeni bir ürünü, daha kaliteli hale getirerek sektöre sunmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim