Sonbaharda hava sıcaklığındaki düşüş,kalbin yükünü artırıyor.Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr.Ufuk Gürkan,sert rüzgarlı havalara karşı kalp hastaları,kardiyovasküler risk taşıyan hipertansiyon,diyabet veya obezite sorunu olanların önlem alması gerektiğini söyledi.Sonbahar mevsiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Gürkan`ın öneri ve uyarıları şöyle:

1.VÜCUT ISISINI KORUYUN

   Sert rüzgarlı havalar göğüs bölgesinde ısı kaybını artıracağı için koroner spazm,kalp krizi riskini yükseltebiliyor.Kalp sağlığınız için aşırı rüzgarlı havalarda sokağa çıkmayın.

2.RÜZGARDA SPOR YAPMAYIN

KADINLARIN MEME KANSERİNDE EN MERAK ETTİĞİ 5 NOKTA KADINLARIN MEME KANSERİNDE EN MERAK ETTİĞİ 5 NOKTA

   Haftanın en az 4 günü yapacağınız 30 dakikalık tempolu yürüyüş,kalp krizi riskini azaltıyor.Ancak soğuk  ve rüzgarlı havalarda yürüyüş için kapalı mekanları tercih edin.

3.SABAHLARI YÜRÜMEYİN

   Koroner damaların sabah saatlerinde elastikiyet özelliğinin az olması nedeniyle sabah erken yapılan yürüyüşler,göğüs ağrısı ve nefes darlığı dahası kalp krizini tetikleyebiliyor.

4.YEMEK SONRASI EGZERSİZE DİKKAT

   Kalp damar hastalığında koroner kan akımının az olması nedeniyle ağır yemek sonrasında yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırabiliyor.En az 3-4 saat sonra yapın.

5.AĞIR EŞYA TAŞIMAYIN

   Soğukla kalbin iş yükü arttığı için soğuk havalarda ağır eşya ve yük taşımayın,dik yokuşlu yolları kullanmamaya da özen gösterin.

6.SONBAHARA UYGUN BESLENİN

   Düşük kalorili meyve ve sebzeleri bolca barındıran öğünlerle beslenmeye önem verin.Karbonhidrattan görece fakir,doymamış yağ asitlerini içeren yiyecekleri tüketin.

7.ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUNUN

   Soğuk havalarla birlikte vücudumuzun direnci düşüyor ve grip ile Kovid-19 gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskimiz artıyor.

8.D VİTAMİNİNİ UNUTMAYIN

   Bilimsel araştırmalar,D vitamini eksikliğinin koroner kalp hastalığı riskini anlamlı olarak artırdığını gösteriyor.Gıdalarda D vitamini takviyesi yapmanız oldukça önem taşıyor.

9.GRİP AŞINIZI YAPTIRIN

   Özellikle diyabet,kroner kalp hastalıları veya kalp yetersizliği gibi kronik immün sistemini zayıflatan hastalığınız varsa hekimizin görüşünü alarak grip aşınızı yaptırın.

10.HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT

   Hava kirliliği kalp damar tıkanıklarını,hipertansif ataklar ile kalp yetersizliği ataklarını artırdığı bilimsel olarak kanıtlandı.Bu havalarda dikkat edilmeli.

Editör: ADEM AYDIN