ORHAN OKULU’YU YARI FİNALDE YENEN NEDİM GÜREL’LE FİNALDE KARŞILAŞAN ALİ GÜRBÜZ RAKİBİNİ 5 DAKİKADA YENEREK BAŞPEHLİVAN OLDU

 Antalya’nın Kumluca ilçesinde bu yıl 20’incisi düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Yağlı Pehlivan Güreşlerinde Ali Gürbüz başpehlivan oldu.

Kumluca Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve üç gün süren yağlı güreşler başpehlivanlık final müsabakasıyla sona erdi.

Güreşleri Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Antalya milletvekilleri Aydın Özer ve Cavit Arı, Kumluca Kaymakamı Hakkı Uzun, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları ile Kumluca ve civar ilçelerden gelen yaklaşık 7 bine yakın Güreşsever izledi.
 
 Kumluca Karatepe Stadı’nda yapılan güreşlere 68’i başpehlivan olmak üzere, Türkiye’nin değişik illerinden yaklaşık Bin 45 güreşçi katıldı. Türkiye Güreş Federasyonu tarafından geçen yıl boylarında birinci olan pehlivanların bir üst boya çıkma hakkı da verilen güreşleri çok sayıda güreş sever izledi.

Final günü sabah saatlerinde başlayan güreşler sırasında pehlivanlar zaman zaman sakatlıklar yaşadı. Sahada hazır bekleyen sağlık ekipleri tarafından müdahale edilen güreşçilerden bazıları ambulansla hastaneye götürüldü. Özellikle başpehlivanlık güreşlerinde hakem kararlarına itiraz eden güreşçilerin itirazları kabul edilmezken, yaşanan gerginlikleri sahaya giren emniyet güçleri yatıştırdı.

FİNALDE NEDİM GÜREL’İ YENEN ALİ GÜRBÜZ BAŞPEHLİVAN OLDU

Güreşlerin yarı final müsabakalarında Ali Gürbüz ile İsmail Koç, Orhan Okulu ile Nedim Güler rakip oldu. Kıran kırana geçen güreşler sonucu Ali Gürbüz ve Nedim Güler finale çıktı.

Final güreşine hızlı ve atak başlayan geçen yılın Kumluca güreşleri başpehlivanı Ali Gürbüz rakibi Nedim Gürel’i 5 dakika gibi kısa sürede yenerek, 20’inci Tarım ve Seracılık Festivali Kumluca Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı oldu. Anne tarafından Antalya’nın Elmalı İlçesi, baba tarafından Korkutelili olan ünlü Başpehlivanlardan Ali Gürbüz 3 gün süren Kumluca güreşlerinde ilk turda Mustafa Başdemir’i, ikinci Turda 32 Başpehlivan’a denk gelmesi için 30 Başpehlivan’la birlikte Ali Gürbüz tur atladı.34 Başpehlivan’dan 4’ünün güreşmesi sonucu, rakiplerini yenen 2 Başpehlivan üçüncü tura çıktı.

Üçüncü turda Başpehlivan Ali Gürbüz Elmalı Akçay’lı Turan Balaban’ı, dördüncü turda Samsun’lu Şaban Yılmaz’ı, beşinci turda çeyrek finalde  Kırkpınar’ın en ünlü Başpehlivanlarından ve Kırkpınar’ı 4 defa kazanan Ordu Ünye’li Başpehlivan Recep Kara’yı, yarı finalde Antalya’lı İsmail Koç’u, finalde de Ordu’lu Nedim Gürel’i yenerek, Kumluca güreşlerinin geçen yıl olduğu gibi bu yılda Başpehlivan’ı oldu. Başpehlivanlık güreşlerinde ikinci Nedim Güler olurken, Orhan Okulu ve İsmail Koç ise üçüncülüğü paylaştı.

Güreşlerde başpehlivanlığı kazanan Ali Gürbüz’e Altın kemer, kupa ve madalya düzenlenen törenle verildi. Dereceye giren diğer pehlivanların kupa, madalyaları ve sponsorlar tarafından hazırlanan hediyeleri Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Antalya milletvekilleri Aydın Özer ve Cavit Arı, Kumluca Kaymakamı Hakkı Uzun, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

Güreşler sonunda açıklamada bulunan Başpehlivan Ali Gürbüz, başpehlivan olduğu için çok mutlu olduğunu, bundan sonra da diğer güreşlerde başarılı dereceler elde etmek için çalışacağını söyledi.

‘ÖZLEDİĞİM KIRKPINAR’A KAVUŞACAĞIM’

Ali Gürbüz, “Birinci olmak çok mutluluk verici bir şey. İnşallah bu formumu Kırkpınar’a kadar daha da üstüne koyarak devam ettirmek istiyorum. O çok özlediğim, hayal ettiğim kemere inşallah bu sene kavuşacağım. Onun için elimden gelen her şeyi yapacağım. Bu seyirci hiçbir zaman beni yalnız bırakmadı. İyi günde kötü günde. O yüzden hepsinden Allah razı olsun. Sabah gelip hiç yerinden kalkmadan akşama kadar güreş izliyorlar. Onlar bizim velinimetimiz. Onlar olmasa biz de olmayız” dedi.

GÜREŞ AĞASI NİYAZİ ÇİFTÇİ’NİN OLDU

Diğer yandan Kumluca Güreşleri'nde yapılan güreş ağalığı ihalesini ise 157 bin lirayla Niyazi Çiftçi kazanırken, ağalık koçu Kumluca Emniyet Müdürlüğü’ne bağışlandı.

MERT VE YİĞİT GÜREŞTİ

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu’nun ikiz oğulları Mert ve Yiğit de kispet giyip, güreşti. Berabere ilan edilen güreş sonunda ikizlerin kupa ve madalyalarını Nurgül ve Mustafa Köleoğlu birlikte verdi.
ALİ GÜRBÜZÜN DEDESİ MÜSABAKALARI HEYECAN İÇİNDE İZLEDİ
 
Ali Gürbüz’ün Dedesi Hüseyin Aytekin (90)  Müsabakaları baştan sona büyük heyecan içerisinde izledi. Ali Gürbüzün tur müsabakalarını ve ardından Nedim Güler ile yaptığı final müsabakasını da izleyen Hüseyin Aytekin müsabakayı kazanmasının ardından saha içerisine girerek Ali Gürbüze sarılarak ve öperek torununu tebrik etti.
 
GÜREŞLERE 68’İ BAŞPEHLİVAN OLMAK ÜZERE, TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK İLLERİNDEN YAKLAŞIK BİN 45 GÜREŞÇİ KATILDI. MÜSABAKALAR SONUNDA DERECEYE GİREN GÜREŞÇİLER ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU
 
37 PEVLİVANIN GÜREŞTİĞİ MİNİK-1 BOY’DA : 1.Recep Törüz, 2. Arda Kaan Karamıklı,3. Efekan  Katrancı ve M.Arda Tanır, 51 GÜREŞÇİNİN GÜREŞTİĞİ MİNİK-2 BOY’DA: 1. Salih Can Topçu, 2. Kenan Eygi,3. Barış Kemal Yiğit ve Şaban Kılınç 60 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ TEŞVİK- 1’DE : 1.Osman Nuri Çıldan, 2. Durdali Kaplan,3.Yusuf İnce ve M.Ali Yalçın, 58 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ TEŞVİK- 2’DE :  1. Arif Kanar , 2. Ramazan Efe Boztaş, 3. Ahmet Laçin ve Ali Duran, 59 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ TOZKOPARAN BOY’DA: 1.Muhammet Biçen, 2.Doğuş Pınarbaş, 3. Mert Yılancı ve Ali Güleç, 85 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ AYAK BOY’DA :  1. Serhat Atalay, 2. Ozan Kıl, 3. Gökten Sandal ve Mustafa Akman , 88 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ DESTE KÜÇÜK BOY’DA : 1.Rıza Durmuş, 2. Bayram Berk Karacan, 3. Mustafa Hasar ve Şahin Yıldırım, 93 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ DESTE ORTA’DA :  1.Erkan Taş, 2. Aziz Körk, 3. Osman İrfan Alpat ve Mustafa Borucu, 47 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ DESTE BÜYÜK ORTADA : 1. Serdar Yıldırım, 2. Kerem Kahya, 3. İhsan Derin ve Mustafa Yanal, 142 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ KÜÇÜK ORTA KÜÇÜK BOY’DA : 1. Enes Doğan, 2.Yunus Kaygusuz, 3. Oğuzhan Ünal ve Oğuzhan Borucu,  88 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ KÜÇÜK ORTA BÜYÜK BOY’DA : 1. Necip Al, 2. M.Can Kuzay, 3.Mert Altın ve M.Sait Türkkaya. 92 PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ BÜYÜK ORTA’DA : 1. Erdal Duman,  2. Abdülrefik Öner, 3. Yunus Emre Yaman ve Hasancan Güzeller, 77 BAŞ ALTI PEHLİVANIN GÜREŞTİĞİ BAŞ ALTI’NDA :  1. Özkan Yılmaz, 2.Menderes Saltık, 3. Hasan Güzeller ve Yusuf Minta, 69 BAŞPEHLİVANIN GÜRETİĞİ BAŞ PEHLİVANLIK GÜREŞLERİNDE : 1. Ali Gürbüz Antalya Korkutelili, 2. Nedim Gürel Ordu’lu, 3. Orhan Okulu Antalya Kumluca’lı ve İsmail Koç Antalya’lı üçüncülüğü paylaştılar.
 
Editör: TE Bilisim