TURİZMDE "KAÇAK " APART KAVGASI


TV Programı; Konu açılmışken söyleyeyim; Tv yayınında Çerçiler Mahallesi" Kaçak Şehir " ve bende Kaçak Şehiri kuran avukat olarak tanıtılmıştım. Bunu o dönemi yaşayan hemşerilerimiz sakinleri bilirler. O zamanlar aklımda yanlış kalmadıysa bir kişi, iki yataklı odada gecelik 5 liraya kalabiliyordu. O dönem tesis sahibi olanlar gerçek rakamları hatırlatsınlar lütfen !
Ev Pansiyonculuğu Dönemi; Bu ihtiyaçtan dolayı Kaş Merkezde bazı aileler, kiracılarını çıkartarak evlerini “ Ev Pansiyonu” haline dönüştürdü. O yıllarda ev pansiyonları için teşvik kredisi veriliyordu. Bu pansiyonlar Turizm Müdürlüğü ve Belediye’de kayıtlıydı ve pansiyon işletme ruhsatları ile çalışıyorlardı. Her konuda olduğu gibi halkımız bu konuyu da hemen kötüye kullanmaya başladı. Kira ücretlerini arttırmak isteyen paragöz ev sahipleri kiracılarını “ ev pansiyonu” yapacağım, senin 1 yılda verdiğin parayı ben turizmden 1 ayda kazanırım” diye kiraları astronomik arttırdılar veya kiracıları evlerden çıkarttılar. Bunların dışında “ yazın yaylaya giden ailelerin çocukları veya evlerinin bir odasında yaşayan aileler evlerde “kaçak turist yatırmaya “ başladılar. O yıllarda ise yasal pansiyonlar ile kaçak pansiyon sahipleri arasında kavgalar ve şikayetler oldu. Sonra olaya kaymakamlık ve polis el koydu, kaçak pansiyon yapanlar da “ ruhsat “ aldılar veya bir kısmı kaçak turist konaklama işini bıraktılar. O yıllar da kaçak pansiyon şikayeti nedeniyle darılan ve halen barışmayan aileler vardır.
Daha sonraki yıllarda ilçede modern oteller yapılınca; evden dönüştürülen, ortak mutfak ve tek WC- banyo olması nedeniyle kullanım konforu olmayan ev pansiyonları " pansiyonculuk " işini bıraktılar. Ayrıca o yıllarda, memur ve asker personel sayısı iyice artınca ev kiraları da epey yükselmişti.
EV Pansiyonculuğunun Bitişi; Pansiyondan 4 ay para kazanmak yerine 12 ay kira almak ev sahiplerinin işine gelmişti. Böylece 2000’li yıllarda ev pansiyonculuğu tarihe gömülmüş oldu.
Hayatımızdaki gelişme ve modernleşme nedeniyle; sorunun sadece “adı değişti” ama kendisi değişmedi. Yeniden gündemimize girdi. Günümüzde kaçak pansiyonculuğun yerini “ kaçak apart”  işi aldı. Sistem yine aynı şekilde işliyor; yasal ruhsatlı otel ve pansiyonların, apart otellerin yanında; bu virüs salgınından kaçan yerli ve yabancı ailelere evler kiraya veriliyor. Polise kimlik bildirimi yapılmıyor, evde kimin kaldığı belli olmuyor. Ev sahibinin vergi beyanı olmadığından hiç bir vergi vermiyor. Genel de “ kimliklerinin bilinmesini istemeyen veya evlerin daha ucuz ve daha sakin olduğunu orada istedikleri yemekleri yapabileceklerini ” düşünen kişiler ve aileler bu  apart evleri  tercih edebiliyorlar. Ama bunun gerek güvenlik, gerek yasal sakıncaları var. Ayrıca vergisini veren ekmeğini bu işten kazananlara da hem “haksız rekabet “hem de AYIP oluyor.
  Çözüm= Ortak hareket ve Ortak Akıl
Mesleki kuruluşlar, STK"lar ve Belediye, Kaymakamlık işbirliği ile bu sorun 10 günde çözülür diye düşünüyorum. Bakalım kimler ne yapacak ?. Kim elini bir taşın altına sürecek ?