Yeni yıl, gelecekle ilgili hayaller kurmak, yeni planlar yapmak ve çocukların hayallerini dikkatle dinlemek için en ideal zamandır – ne de olsa hepsinin gerçekleşmesini isteriz. İngilizce öğrenme platformu Novakid, Türkiye’deki ve dünyadaki miniklerin nereleri gezmenin hayalini kurduklarını ve ebeveynlerin ailece seyahat etme konusunu nasıl değerlendirdiğini araştırdı. Ailece plan yapmak ve seyahat etmek bazı zorluklar içerse de, birlikte vakit geçirmenin bu şekli çocuklara farklı kültürleri ve dilleri daha iyi özümseme ya da uluslararası arkadaşlar edinme gibi birçok değerli deneyim kazandırmak için harika bir yoldur.

Aile olarak sık sık planlarımızdan ve yaklaşan kış tatillerinde ya da ilkbaharda güneşin tadını çıkaracağımız gezilerde ziyaret etmek istediğimiz yerlerden bahsediyoruz. Bu konuda oldukça aktif olduğumuz ortaya çıktı. Novakid tarafından bu yılın Aralık ayında yapılan bir araştırmaya göre, Türk ebeveynlerin %69’undan fazlası çocuklarıyla birlikte yılda birkaç kez seyahat ediyor, %17’si çocuklarını on iki ayda bir seyahate çıkarıyor, %8’inin bavulu hep hazır ve ayda en az bir defa bir yerlere gidiyor. Katılımcıların %4,5’inden biraz fazlası nadiren seyahat ediyor, ancak bunu daha sık yapmak istiyor. Hiç seyahate çıkmayan kesim ise katılımcıların sadce %2’sini oluşturuyor.

TÜRK EBEVEYNLERİN ÖNCELİĞİ GÜVENLİK

KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI KOCAGÖZ, “DAHA GÜVENLİ BİR KEPEZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ” KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI KOCAGÖZ, “DAHA GÜVENLİ BİR KEPEZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Novakid’in anketine katılan Türk ebeveynlerin %39’u, Polonyalılar ile benzer olarak çocuklarıyla seyahat edecekleri rotayı seçmelerinde etkili olan faktörler arasında sağlık ve güvenliği ilk sıraya koyduklarını belirtti. Bu açıdan diğer ülkelerden ayrılıyoruz – örneğin Fransa’da bu faktör katılımcıların sadece %9’undan azı, İspanya ve İtalya’da ise yaklaşık %25’i tarafından önemli görülüyor.

Türk ebeveynlerin yaklaşık %34’ü gidilecek yerdeki çocuk dostu aktivitelerin önemli olduğunu düşünmektedir. Sadece yaklaşık %16’sı böyle bir seyahatin maliyetini belirleyici bir etken olarak göstermiştir. %9’dan fazlası ise seyahatin eğitici niteliğinin önemli olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte, bir çocuk seyahat sırasında örneğin tarih- coğrafya gibi özel bilgiler edinmese bile, seyahatin kendisinin onları dünyaya açtığını ve ufuklarını genişletmeye yardımcı olduğunu hatırlamakta fayda var. Bilindiği gibi, seyahat sırasında hava durumu da önemli bir rol oynuyor – sonuçta, hava sıcakken ve güneş parlarken çocukların gününü doldurmak, üşümekten duydukları hoşnutsuzlukla uğraşmak zorunda kalmaktan daha kolaydır. Ancak şaşırtıcı bir şekilde Türk katılımcılar için hava durumu %3 ile en az önemsenen faktör faktör olmuştur.

TÜRK EBEVEYNLER İÇİN SEYAHAT SIRASINDA ÇOCUKLARIN ‘EĞLENMESİ’ GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ

Türk katılımcıların %48’ine göre çocuklarla seyahat ederken karşılaşılan en büyük zorluk hastalık/sağlık/güvenlik sorunlarıyla başa çıkmaktır. İlginç bir şekilde, bu sadece Türk ebeveynler için ciddi bir endişe kaynağı gibi görünüyor. Çocukları eğlendirmek %45’in biraz üzerinde bir oranla ikinci sırada yer alırken, Avrupalı ebeveynler neredeyse oybirliğiyle bunun seyahat sırasında karşılaştıkları en büyük zorluk olduğu konusunda hemfikir – bu endişe İtalyan ebeveynlerin %64’ü ve Almanların %61’inden fazlası tarafından dile getiriliyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, İtalyan ebeveynlerin sadece %10’u bavul hazırlama konusunda endişe duyarken, diğer tüm ülkelerde katılımcıların üçte birinden fazlası bunu zorlu buluyor. Türk ebeveynlerin %36’sı çocuklarla bir seyahat organize ederken okul yükümlülükleri ile boş zamanı dengeleme konusunda zorlanıyor. Bu husus İspanyolların yaklaşık %38’i için de önemli görünüyor, ancak örneğin Avusturya’da katılımcıların sadece %14’ü denge yakalamayı dikkate almaktadır.

“Seyahat fırsatları, özellikle de yurtdışına seyahat ve yabancı dil pratiği yapma fırsatı, büyük bir eğitim değeri taşır. Dil oyunları seyahatin başlangıcında harika bir giriş niteliğindedir ve çocuğunuzun oyalanmasına olanak tanır. Örneğin Novakid platformunda online olarak bulunan klasik hafıza oyunu bunu yapmanın harika bir yoludur. Tüm aile eğlenirken yeni kelimeler öğrenebilir ve seyahatte zamanı iyi değerlendirebilir.” diyor Novakid’den Max Azarov.

Aile seyahatleri, her ne kadar büyük bir sorumluluk gerektirse de, kesinlikle ilgili herkesin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Türk ebeveynler %71’lik bir oranla çocuklarını seyahat planlamasına dahil etme konusunda açık ara önde. Kendi bavulunu hazırlama (elbette yetişkin gözetiminde) ya da seyahat edilecek yeri seçme konusunda inisiyatif alma gibi bazı görevlerin çocuklara verilmesi, özgüveni ve güçlü bir benliği teşvik etmektedir. Elbette küçük çocuklar kendi tatil yerlerini veya otellerini seçemeyeceklerdir, ancak – mümkünse – onlara iki seçenek sunabiliriz. Ebeveyn kontrolünde kendi kararlarını vermek ve ailede söz sahibi olmak kişiliklerini güçlendirecektir.

ÇOCUKLARA GÖRE EN İYİ SEYAHAT ROTALARI…

Peki çocuklar hangi seyahatlerin hayalini kuruyor? Novakid araştırmasında, Türk çocukların Paris’teki Disneyland veya tatlı bir İtalya gezisi gibi tercihlerle Avrupa ülkelerine daha yakın oldukları görüldü. Ankete katılan diğer ülkelerdeki küçük çocukların tercihleri de farklı değil. Ancak Kuzey Amerika veya Asya, özellikle de Japonya ve Kore gibi yerler de popülerliğini kanıtladı.

Hayallerdeki yerler genellikle çocukların ilgi alanlarıyla bağlantılı ve onların hayalini gerçekleştirerek çocuklarımıza ömür boyu unutamayacakları anılar kazandırabiliriz. Bu şekilde sadece dil becerilerini değil, aynı zamanda yollarını bulma, stresle başa çıkma, yardım isteme ya da ötekiliği ve farklılığı kabul etme gibi bir dizi başka beceriyi de geliştirmiş oluruz. Bu nedenle, yeni yerler ve kültürler keşfetme sevgisini aşılamak için küçüklerle seyahat etmeye kesinlikle değer.

Editör: ADEM AYDIN