YAĞLI GÜREŞ, GELENEKSEL Mİ OLACAK MODERNLEŞECEK Mİ?

   Yağlı Güreş federasyonu kuruldu diye sevinç çığlıkları atılırken, bir de baktık geleneksel bütün güreşleri bir çatı altında topladılar. Yağlı güreş federasyonu kurulsun derken, yalnızca yağlı güreş federasyonu kurulsun diye bekleniyordu. Fakat şimdi ne oldu. Güreş Federasyonu’nun yaptığı uygulamaları yağlı güreşte de mi uygulanıyor ne?

Lig usulü olsun denildi. Lig usulü olabilmesi için, tüm güreşçilerin tüm güreşleri katılması gerekmiyor mu? Burada alınacak puanların değerlendirilmesi nasıl yapılacak? Sadece önemli güreşlerde mi puan verilecek? Diğer güreşlerin bir hükmü olmayacak mı? Puanlama neye göre yapılacak?

Pehlivanlar kendi bölgelerinde güreş yaptıkları puanları aldıkları zaman, Kırkpınar’da güreşebilmesi için pehlivanların kaç puan alması gerekiyor. Baraj nedir? Bütün bunların bir sisteme oturtulması gerekir değil mi?

e748817c-cfbe-4f53-84b8-2470b1fc0ed2

   Peki ünlü bir pehlivan o an için sakat olduğunu ve Kırkpınar’da da altın kemeri olduğunu düşünün. Kırkpınar güreşleri yapılacağı zamana kadar da kendini yormadan hazırlandığını düşünün. Bu pehlivanın söylenene göre güreşlere katılması mümkün değil mi?

   Diyelim ki, Kırkpınar öncesinde yapılacak puanlama da puan alamadı. Ama Kırkpınar’a kendini hazırladığını düşünün. Bu pehlivan Kırkpınar’da güreşemeyecek mi? Nasıl olacak?

   Tabii bunları başpehlivanlar için söylüyoruz. Diğer pehlivanların durumu ne olacak? Mesela minik ve teşvik boylarında güreşleri düşünün. Minik pehlivanların, imkanları dahilinde sadece kendi yörelerinde yapılan güreşlere katıldığını biliyorsunuz değil mi? Bu pehlivanların çoğu kendi ailesinin sağladığı maddi ve manevi imkanlarla güreşlere gelebiliyorlar. Bunlara bir çözüm üretildi mi?

   Deplasmanlı lig mi olacak? Nasıl bir yağlı güreş ligi olacak? Bunların puanlama sistemi nasıl olacak? Hangi güreşe hangi puanı vereceksiniz? Güreşe katılan pehlivanlara göre mi? Neye göre nasıl bir puanlama yapılacak? Bu konu ile ilgili Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu  sitesinde bir bilgiye ulaşamadık. Bunun yazılı ve kurallarının yayınlanması gerekiyor. Biz de buradan  haberdar oluruz. Peki pehlivanlar ne kadar bu konuyu biliyor. Sadece başpehlivanlara mı konu anlatıldı. Diğer boylarda güreşen pehlivanların bu konu ile ilgisi ne kadar bunun seminerinin yapılması gerekmiyor mu?

Pehlivanlara da bir kurs düzenlenmesi gerekmiyor mu? Nasıl hakemleri eğitime tabi tuttunuz. Bu şekilde pehlivanların da mesela bu puanlama sistemi ile ilgili bilgilendirilmesi gerekmez mi?

Yoksa uygulamayı başlatalım hatalar olduğu takdirde düzeltiriz mantığı ile mi yola çıkılıyor?

Bu işin iyi analiz edilmesi gerekiyor.

   Adı geleneksel olan sporun özünü bozmadan bir sistem getirilmesi gerekmiyor mu? Bunun bir kez daha gözdene geçirilmesi gerekmiyor mu?