Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun katıldığı 2017 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın ardından Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangın ihbarlarına karşı teyakkuz durumuna geçti.

2017 yılı yangın sezonunda, kent merkezi ve ilçelerde orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü'nce gerekli hazırlıklar tamamlandı. Olası orman yangınlarına 99 arazöz, 30 su ikmal aracı, 50 ilk müdahale aracı, 14 dozer, 10 greyder, 3 helikopter, amfibik uçak, bir idari helikopterle müdahalede bulunulacak. Risk bakımından kırmızı zonda (bölgede) bulunan Antalya'da 1126 orman işçisi, 150 teknik eleman görev yapacak. Orman alanları 49 kuleden 24 saat gözlenerek 12 kuledeki uzaktan algılama sistemi ile yangın büyümeden önlenebilecek.

Yangına ilk müdahale süresini 15 dakikaya kadar indirmeye çalıştıklarını belirten Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, "Olası bir yangında yanan alanların kesinlikle ve kesinlikle yıl içinde ağaçlandırılması, gerek anayasamızın gerekse orman kanunumuzun bize yüklemiş olduğu sorumluluktur" dedi.

ORMAN YANGINLARI ÖNLEMEDE ÜÇ AŞAMALI ÇALIŞMA

Yangın riski yüksek mevsime girildiğini alınacak tedbirlerin ve teknik çalışmaların sürekli gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Vali Münir Karaloğlu ise "Son yıllardaki başarılı ağaçlandırma ve iyileştirme çalışmalarıyla Türkiye'nin hem orman alanı varlığı genişliyor hem de ormanların kalitesi artıyor. Antalya'nın yüzde 56'sı ormanlarla kaplı. Yangın bakımından riski en yüksek bölgeyiz. Türkiye'nin orman varlığının yüzde 5.5'i Antalya'da. Türkiye'de orman yangını bakımından riski en yüksek illerden biriyiz. Özellikle Gazipaşa'dan Kaş'a kadar sahil bölgemiz orman yangınları bakımından hem bizim açımızdan hem de Orman Genel Müdürlüğü bakımından kırmızı zon yani riski en yüksek bölgedir. Onun için orman yangınlarıyla ilgili üç aşamalı çalışma yapmamız gerekmektedir" dedi.

ANTALYA'NIN TAMAMINDA SERA ATIKLARI VE ANIZ YAKMAK YASAK

Yangınla en iyi mücadelenin yangını çıkartmamak olduğuna işaret eden Karaloğlu, "Bu kadar riski yüksek olan alanda orman yangınlarına dönük vatandaşın hassasiyetini artırmak gerekiyor. Bu hassasiyeti toplumun gündeminde tutmak gerekiyor" dedi. Her sene yayımladıkları genelgeye rağmen vatandaşın sera atıkları ve anız yaktığını, bunun da orman yangınlarına neden olduğunu aktaran Karaloğlu, "Antalya'nın tamamında hem sera atıkları hem anız yakılması kesinlikle yasaktır. Vatandaşımızın buna uyması, uymuyorsa, bütün kesimlerin vatandaşımızı uyarması gerekmektedir" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim