Antalya’nın Kaş İlçesi’ndeki Likya Birliği’nin başkenti olan dünyaca ünlü Patara Antik Kenti’ndeki yaz dönemi kazıları devam ediyor. 30 yıldır devam eden Patara Antik Kenti’ndeki kazılar, bu yıl 10 ay devam edecek.
   Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Patara Antik Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında yürütülen kazıların bu yıl ki bölümüne aralarında Almanya’nın Münich, Marburg, Münster, Türkiye’den Antalya Bilim Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İTÜ, Trakya, Süleyman Demirel, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Kahraman Maraş Sütçü İmam, Osmaniye Korkut Ata, Bilecik Şeyh Edepali ve Anadolu Ünivsitesi’nin de yer aldığı 16 farklı üniversiteden 14 bilim disiplininde bilim adamları katılıyor. Kazıda 4’ü yabancı 60 üye bulunuyor. Bunların dışında 14 arkeoloji, 6 mimarlık, 2 restorasyon öğrencisi, bir restoratör, bir de mimar kazı çalışmalarına katılıyor. Kazı boyunda bilim adamları, Bizans sanatı, jeoloji, jeodazi, jeofizik, epiğrafi ve nümizmatik dallarında araştırmalar yapacak.
   Bu yılki kazılarla ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Patara Antik Kenti Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık yaptığı konuşmada”Patara Antik Kenti Kazıları bu yıl 30. yılında. 30. yılda yoğun bir kazı çalışması başlattık. Kazıların bu yılki bölümü Nero Hamamı, Geç Antik Dönem surları, Tepecik Akropolisi ve Kısık Mevkii’nde çalışma yapacağız. Ayrıca Bazalika ve  Mezar Kilisesi’nde sondaj çalışmaları yapacağız. Nero Hamamı ve çevresindeki geçen yıl başladığımız devasa göçükleri kaldırma çalışmasına bu yılda devam ediyoruz. Tepecik Akropolisi’nde M.Ö 4. yüzyıla tarihlenen olası bir askeri garnizon ve konut alanları açılmaktadır. Kısık Mevkii’ndeki antik  köprüde başlayan  çalışmalar sonunda , Patara’ya gelen antik karayolunu ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. 30 yıl önce Prof. Dr. Fahri Işık tarafından başlatılan kazılarda başta dünyanın ilk demokratik meclisi olan Likya Birliği Meclisi, antik tiyatro, ana cadde, hamamlar, Bazalika, kiliseler, Patara Takı, Neron Deniz Feneri başta olmak üzere birçok yapı ve eser gün yüzüne çıkarılarak bilim ve arkeoloji dünyasına ve dünya ve Türk turizminin hizmetine sunuldu. Yalnız geçen yıl yapılan kazılarda 806 eser bulunda Patara’da. Bunlardan 252’si Antalya’nın Demre İlçesi’ndeki Likya Uygarlıkları Müzesi’ne götürüldü.  Havva İşkan Işık ayrıca proje çalışmaları tamamlanırsa, Patara’da bu sezon içinde Liman Hamamı, Deniz Feneri ve Likya Birliği Meclis Binası’nda yeni koruma ve kullanım uygulamalrına da başlayacağız. Tek amacımız, dünyanın uygarlıklarına öncülük etmiş olan Likya Birliği’nin başkenti olan Patara Antik Kenti’ni UNESCO kalıcı listesine girmesini sağlamak dedi.
   Patara Antik Kenti, Likya Birliği’ne başkentlik yapmış, 2 bin yıllık tarihe sahip. Apollo’nun ve Noel Baba’nın doğduğu, İsa Peygamber’in havarilerinden olan Saint Paul’un Roma’ya gitmek için gemiye bindiği Likya Birliği’nin üç liman kentinden biri. Dünyanın ilk demokratik parlementosu Patara’da kuruldu. Likya Birliği Parlementosu’nun çıkardığı ve uyguladığı yasalar, “Eğer dünyada mükemmel bir konfederesyon cumhuriyet örneği vermek gerekirse Likya’yı gösterim” diyen Montesquieu’nun sözü ile Amerikan Anayasası’na ilham kaynağı olmuştur”dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim