Kaş Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.
  Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) tarafından düzenlenen Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası ve Kaş Başka Dünya Kupası, Antalya’nın Kaş ilçesinde başladı. Kaş Başka Dünya Kupası yarışlarının ilk gününde Türk sporcu Rüstem Derin yeni bir Türkiye rekoruna imza attı.
   Bu yıl 6. düzenlenen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun ev sahipliği yaptığı şampiyona, Kaş Başka Dünya Kupası yarışları ile başladı. CMAS ve Türkiye Sualtı Sporları tarafından düzenlenen Serbest Dalış Outdoor Dünya Kupası yarışları 1 – 8 Ekim tarihleri arasında Kaş İlçesi İnceboğaz Plajı’nda yapılacak. Şampiyonanın açılış töreni 1 Ekim günü Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.  Kaş Başka Dünya Kupası yarışları ise dün başladı. İlk gün yarışlarına, farklı ülkelerden 27’si bayan 48’i erkek olmak üzere toplam 75 sporcu katıldı.  Kaş Başka Dünya Kupası yarışlarının ilk gününde Türk Erkek Milli Takımı sporcularından Rüstem Derin, sabit ağırlık çift palet dalında (CW – BF) dalında, daha önce kendisine ait olan 85 metrelik Türkiye rekorunu 94 metreye dalarak, yeniledi. Yeni Türkiye rekorunun sahibi oldu. Yarışmalarda kadınlar CNF dalında 65 metre ile  Avusturalya’dan Amber Baurke, erkeklerde  75 metre ile Amerika’dan Alex Linas, kadınlar CNF dalında 91 metre ile İtalya’dan Simona Auteri, erkeklerde 121 metre ile İtalya’dan Davide Carrera birinci oldu. CWT – BF dalında kadınlarda 84 metre ile Amerika’dan Enchante Gallardo, erkeklerde ise 94 metre ile Türk Milli takımından Rüstem Derin, FIM dalında kadınlarda 25 metre ile Lübnan’dan Rim Sayegh, erkeklerde ise 77 metre ile Kuveyt’ten Hassan Alsharran birinci oldu. Yarışmalarda Türkiye’yi bayanlarda Şahika Ercümen, Birgül Erken, Yasemin Ulucan, erkeklerde Rüstem Derin, Mete Mordağ, Birol Özbek, Cemal Yurteri ve Görkem Gedik temsil ediyor. Serbest dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’na aralarında Amerika, İngiltere, İtalya, Fransa, Avusturya, Avusturalya, Danimarka, Hollanda, Slovenya, Hırvatistan, Almanya, Belçika, Mısır, Çekya, İspanya ve Norveç’in de yar aldığı 40 ülkeden 120’ye yakın sporcu katılacak ülkeden sporcu katılacak. Yarışmalar paletsiz sabit ağırlık (CNF), sabit ağırlık (CWT), sabit ağırlık çift palet (CW – BF) ve ip destekli sabit ağırlık (FİM) kategorilerinde yapılacak. Serbest Dalış Outdoor Dünya Kupası Şampiyonası’nda, dünya rekortmenleri Rus Sloven Alenka Artnik ve İtalyan Alessia Zecchini yeni dünya rekorları için dalacak. Şampiyona 8 Ekim Cumartesi günü ödül töreni ile sona erecek. Şampiyonanın açılışına CMAS Başkanı Anna Arzhanova, Kaş Kaymakamı Murat Öztürk, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, TSSF Başkanı Oğuz Aydın, yabancı federasyon başkanları, sporcular ve Kaşlılar katıldı.
Kaş Başka Dünya Kupası’nın ikinci gününde Şahika’dan Türkiye rekoru
 Antalya’nın Kaş ilçesinde Türkiye Sualtı Sporları Fedarasyonu’nun ev sahipliğinde, Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu tarafından bu yıl Antalya’nın Kaş ilçesinde bu yıl 4. düzenlenen “Kaş Başka Dünya Kupası” yarışlarının ikinci gününde bir Türkiye rekoru kırıldı. Kadınlar ip destekli sabit ağırlık kategorisinde yarışan milli sporcumuz Şahika Ercümen, 82 metreye dalarak daha önce 81 metre olan Türkiye rekorunu yeniledi. Dünkü yarışlarda da Türk milli takımından sabit ağırlık çift palet dalında 94 metreye dalarak, kendisine ait olan 85 metrelik Türkiye rekorunu yenilemişti. Dün yine milli sporcumuz Görkem Gedik, sabit ağırlık paletsiz dalında 65 metreye dalarak, yeni bir Türkiye rekoru kırmıştı. Eski rekor 63 metre ile kendisine aitti.
   Kaş Başka Serbest Dalış Dünya Kupası’nın ikinci ve son gününde yapılan yarışmalara çeşitli uluslardan 25’i kadın 42’si erkek toplam 67 sporcu katıldı. Kadınlar sabit ağırlık paletsiz   (CNF) kategorisinde birinciliği 75 metreye dalan Hırvatistan’dan Mirela Kardesevic aldı. Kadresevic’in bu derecesi yeni dünya rekoru oldu. İkinciliği 46 metreye dalan İspanyol Laia Sopena, üçüncülüğü de 30 metreye dalan İran’dan Samira Makalfard kazandı. Erkekler sabit ağırlık paletsiz kategorisinde birinciliği 65 metreye dalan milli sporcumuz Görkem Gedik, ikinciliği 64 metreye dalan  milli sporcumuz Mete Mordağ, üçüncülüğü de 41 metreye dalan Almanya’dan Anthony Wagner kazandı. Master kadınlar sabit ağırlık kategorisinde birinciliği, tek yarışmacı olarak katılan 35 metreye dalan İran’dan Samira Kanalfard kazandı. Bu dalda erkeklerde birinciliği 74 metreye dalan Kuveyt’ten Yaooub Benjabo, ikinciliği 57 metreye dalan ve yeni Türkiye rekoru milli sporcumuz Birol Özbek, üçüncülüğü de 55 metreye dalan Almanya’dan Anthony Wagner kazandı. Kadınlar sabit ağırlık çift palet (CET – BF) kategorisinde birinciliği  78 metreye dalan İrena Vanova, ikinciliği 75 metreye dalan İtalya’dan Simona Auteri, üçüncülüğü de 63 metreye dalan milli sporcumuz Yasemin Ulucan kazandı.  Bu ketegoride erkeklerde 113 metreye dalan Polonya’dan Matensz Malina, ikinciliği 97 metreye dalan Umman’dan Omar Al Ghailani, üçüncülüğü de 74 metreye dalan Lübnan’dan Marck Bou Mansour kazandı. Kadınlar ip destekli sabit ağırlık (FIM) kategorisinde birinciliği 90 metreye dalan Ukrayna’dan Kateryna Sadurska, ikinciliği 82 metreye dalan milli sporcumuz Şahika Ercümen, yeni Türkiye rekoru kırarak kazandı. Üçüncülüğü de 78, 2 metreye dalan Amerika’dan Enchante Gallardo kazandı. Bu kategoride erkeklerde 96 metreye dalan İngiltere’den Tory George, ikinciliği 95 metreye dalan  Avusturya’dan Eugen Geottling, üçüncülüğü de 81 metreye dalan Polonya’dan Piotr Blaszczak kazandı. Kaş Başka Dünya Kupası Serbest Dalış Şampiyonası’nda ilk üç dereceye giren sporcular için, Kaş Cumhuriyet Alanı’nda bir tören düzenlendi. Dereceye giren sporcuların madalyalarını Türkiye Sualtı Federasyonu teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal verdi.
  Yeni Türkiye rekorunun sahibi olan milli sporcumuz Şahika Ercümen yaptığı konuşmada” Pazartesi günü Dünya Serbest Dalış Outdoor Şampiyonası, Kaş’ta başlıyor. Dünya şampiyonası öncesi katıldığım yarışta, yeni Türkiye rekoru kırarak altın madalya kazandım. Mutluyum. Şimdiki hedefim, dünya şampiyonasında yeni rekorlara imza atarak, ülkeme madalya kazandırmak. Bunu başarmak için çalışacağım” dedi.
 
    
 
Editör: TE Bilisim