Türkiye’nin çok önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesindeki otelciler, Rusya Federasyonu ve Uzak Doğu’dan gelip, Kaş’ta tatil yapan bazı kurnaz turistlerden yana çok dertli. Kaş’taki lüks otellerde konaklayan, başta “Mailorder” yöntemi ile ödeme yapan bazı kurnaz turistler, ülkelerine döndüğü zaman ödeme yaptıkları otelde koaklamadıkları gerekçesi ile ödemeleri geri istiyor. Yasal boşluktan yararlanarak, yaptıkları ödemeyi de bankadan geri alıyorlar. Üstüne üslük oteli pazarlayan “Booking”, otelciden bunun üstüne yüzde on beş de komisyon alıyor. Otelciler, kurnaz turistler nedeniyle cepten yüzde on beşlik de bir komisyon ödemek zorunda kalıyor.
   Kaş’ta şu ana kadar 4 müşterisinin gazabına uğrayan Turizmci İrfan Çokaloğlu yaptığı konuşmada” Bazı müşteriler en güzel odalarda kalıyor. Bize ödemeyi “mailorder “ yöntemi ile yapıyorlar. Ülkelerine döndükten sonra  “ben o otelde kalmadım, bu harcamayı yapmadım” gerekçesiyle itiraz ediyorlar.  Halbuki bizde otelde kaldıklarına dair İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bildirim kaydı, pasaport fotokopsi, ve harcama yapıldığına dair kestiğimiz fatura var. Biz otelimizdeki kamera görüntülerini bir ay elimizde tutabiliyoruz. Onlar bunu bildikleri için, döndükten 2 -3 ay sonra itiraz ediyorlar. Birçok banka ile ödeme yapılan banka kartları anlaşmamız var. Ancak bankalar, kart post makinasından geçmediği için, “Mailorder” yöntemi ile yapılan harcama, şifre ile tanımlanan harcama değildir gerekçesi ile müşterinin itirazı halinde banka parayı müşteriye iade ediyor. Biz tüm evrakları gönderiyoruz, ancak banka yine kart post makinasından geçirilmediğini için,  siz harcamayı ispatlasanız bile müşteriye geri ödenir diyor banka. Biz bunu yapıyoruz diyorlar. “Booking” diye bir turizm otel pazarlama sistemi var. Oteli Booking satıyor. Müşterinin kart numarasını isteme yüklüyor. Biz de bu karttan faturasını kestiğimiz almamız gerek miktarı alıyoruz. Ancak müşteri itiraz ettiği zaman parasını geri alıyor. Booking’de bunun üstüne bizden yüzde on beş komisyon alıyor. Otelci bu durumda her yüz lirayı cebinden 115 lira olarak geri ödüyor. Booking’e yazıyoruz. Bizim sorumluluğumuz yok. Bizim görevimiz müşteri ile oteli buluşturmak. Biz bundan sonra yüzde on beş komisyonumuzu alırız diyorlar. Ben yalnız kendimin mağdur olduğunu düşünmüyorum. Sektörde birçok kişinin mağdur olduğumu düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın pazarlamada var olan yasal boşluğu bir an önce gidermeli. Kaybedilen para ve imaj, yalnız otelcinin değil, ülkemizin. Ülke kaybediyor” dedi.
   Kaş Kalkan Patara Otelciler Birliği Başkanı Burak Çorumluoğlu ise yaptığı konuşmada” Konu ile ilgili olarak; günümüzde bankalarla yaşadığımız kredi kartları ile ilgili tahsilatlarla süren bir süreç var. Bu süreçte işletmeler olarak mağduruz. Mağduriyetimiz şu şekilde. Özellikle Rus krizinden sonra ödeme esturmanlarını azalması ve paralelinde ödeme yöntemlerinin geçersiz kılınması ile birlikte bir kısım yeni yöntemler oluştu. Bu yöntemlerden en önemlisi Mailorder’la tahsilat yöntemi. Burda maalesef istenmeyen durumlar ortaya çıkmaya başladı. Sahtekarlıklar ortaya çıktı. Bu küçük işletmecileri etkiler hale geldi. Olay yavaş yavaş büyüyor. Rakamlar büyümeye başladı. Kısıtlı süre içinde yapılan turizmde, finansal sıkıntıların gelecekde de yaşanacak olması bizleri tedirgin ediyor. Bununla birlikte bu konuda maalesef çalışmakta olduğumuz bankaları yanımızda görmek istiyoruz. Buna mukabil bankalar hep karşımızda duruyor. Biz meslek örgütleri olarak, talebimiz şudur. Hükümetimiz, üst meslek birliklerimiz bu konu ile ilgili adımlar atmalı. Bankalar Birliği’nin devreye girmesini istiyoruz. Bankalarla, otelciler arasında daha sıkı bir işbirliğinin oluşması için, daha dürüst bir işbirliğinin oluşması için çaba sarfedilmesi gerekiyor. Yasa ile mi olur veya anlaşmalarla mı olur, bunu bilemiyorum. Ama biz küçük esnaf olarak mağdur durumdayız. Bunun en kısa zamanda düzeltilmesi, bunun gelecekte bizi tedirgin etmeyecek seviyeye getirilmesi en büyük beklentimizdir” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim