PATARA'NIN DEV SÜTUNLARI YERLERİNE DİKİLİYOR
Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan dev sütunlar, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yerlerine dikilmeye başlandı.
     Antalya’nın Kaş İlçesi’nde bulunan Likya Birliği’nin başkenti olan Patara Antik Kenti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılının Turizm Teması ilan edilmesinin ardından çalışmalar yoğunlaştı. Bu çalışmalar kapsamında, Patara Antik Kenti’nde daha önceki yıllarda Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında yürütülen yapılan kazılarda ortaya çıkarılan dev sütunlar yaşama dönüyor.  Patara Antik Kenti’nde daha önceki yıllarda Liman Caddesi, Batı Agora ve Neron Hamamı bölümlerinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan sütunların restorasyon ve konservasyon çalışmalarına Antalya Valisi Münir Karaoğlu’nun katkıları ile başlandı. Çalışmalar 2 restoretör, 2 işçi ve bir vinç desteğinde yapılıyor. M. S 2. yüzyıldan kalan kazılarda ortaya çıkarılan, devrilme nedeniyle kırılmış, bölünerek geç dönem yapılarında yeniden kullanılmış sütun parçaları ayın alan içine dizilerek yeniden değerlendirildi. Sütunların fiziki durumları iyi ve birleştirilmeye uygun olanlar üzerinde çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmanın ardından 57 sütun parçası birleştirilmeye  uygun bulunarak çalışma başlatıldı. Çağdaş restorasyon tekniklerine uygun olarak epoksi reçine ile krom - nikel çubuklar kullanılarak birleştirme işlemi başlatıldı. Bugüne kadar M.S 2. yüzyıldan, Roma Dönemi’nden kalma 9 adet sütun monolit haline getirilerek yerine dikildi. Bazı üst kısmı bulunamayan ancak görsel olarak belirli bazı sütünlarda Liman Caddesi, Batı Agora ve Neron Hamamı’na dikildi.öSütunların dikildiği Liman Caddesi’nin doğusunda bulunan sütunlar gri granit mermerden, batı bölümündeki sütunlar beyaz mermerden yapılma. Liman Caddesi’nin bugüne kadar 100 metrelik bölümü kazılarda ortaya çıkarıldı. Liman Caddesi’nin genişliği 12.60 metre. Sütunların yüksekliği 4.70 metre ile 4.75 metre yüksekliğinde ve çapları ortalama 70 santimetre. Sütunların yerine dikilerek yeniden hayata döndürülmesinin ardından Liman Caddesi girişi ve Neron Hamamı’nda restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlanacak. Patara Antik Kenti’nde 1988 yılında Prof. Dr. Fahri Işık tarafından başlatılan kazılar, daha sonra günümüze kadar eşi Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından yürütülüyor. Kazıların bu yıl 32’nci yılı.
Dev sütunların yaşama döndürülmesi ile ilgili olarak Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık yaptığı konuşmada” Patara’daki sütunlarımızı ayağa kaldırma çalışmalarına devem ediyoruz. Sütunlar zaman içinde bu kentin özellikle su altında kalması nedeniyle problemler ortaya çıkınca, parçalanarak yükseltilmiş yolların alt yapısında kullanılmış. Bir kısmı ise yine geç dönem surlarında kullanılmış. Kazı ile zaman içinde ortaya çıkardık bunları. Şimdi de birbirine uyan parçalar bir araya getiriliyor; yekpare sütunlar olarak. Özellikle Liman Caddesin üzerindeki konumlarına yeniden kavuşuyorlar. Arkada gördükleriniz bizim granit sütunlarımız. Öncelikli olarak bunları ele aldık.  Bunların karşısındaki dükkan sırasında ise daha çok mermerden yapılmış sütunlar kullanılmış. Onların çalışmalar da devem ediyor süreç içinde.  Toplamda 57 parçamız vard; kullanılabilecek nitelikte olan.  Bunların 37 tanesini bir raya getirmeyi başardık. 20 tanesini taş tarlaya çekmek istiyoruz.  Çünkü onların uyumlu parçaları yok. Ancak ilerleyen kazılarda o parçalarda ortaya çıkabileceği için, onları taş tarlasında beklemeye aldık şu anda”dedi.
 
Editör: TE Bilisim