TOROSLARDAKİ 300 YILLIK SARNICIN RESTORE EDİLMESİ İSTENİYOR
Kaş ilçesine bağlı Çeşme Mahallesi'ndeki Osmanlı döneminden kalma 300 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi sarnıcın restore edilmesi isteniyor.
Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Çeşme Mahallesi yakınlarındaki tarihi sarnıç, geçen zamana yenilmek üzere. Tarihi sarnıç, restore edilerek kurtarılmayı bekliyor. Kaş İlçesi’ne bağlı Çeşme Mahallesi Akdere Mevkisi’ndeki tarihi göç yolu üzerinde bulunan Osmanlı Dönemi’nden kalma yaklaşık 300 yıllık, hala kullanılan su sarnıcı bulunuyor. Ancak tarihi sarnıcın kubbesinde bulunan Horasan harçları yok olmak üzere. Sarnıcın dış duvarının bir bölümü yıkılmış durumda. Ancak içi sapasağlam ayakta. Su dolu. Yöredeki çobanlar tarafından hala kullanılıyor.
  Tarihi Osmanlı sarnıcı ile ilgili olarak Çeşme Mahallesi Muhtarı Mahir Akkuş yaptığı konuşmada”Sarnıcın restore edilmesi için bundan 7-8 yıl önce Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvurdum. Uzmanlar gelip inceledi. Alnındaki yazıtı çıkararak götürdüler. Daha sonra yazıtı okuyup, geri getirerek yerine taktılar. Alındaki yazıtın Osmanlıca olduğunu, bu sarnıcın 250- 300 yıllık olduğunu söylediler. Sarnıcın, sahilden yayla çıkan yörüklerin ve sahilden ticaret için yaylaya çıkan tüccarların konaklama noktası olduğunu belirttiler. Restore edileceğini söylediler. Ancak bir gelişme olmadı. Dış duvarları yıkılmaya başladı. Kubbenin üstündeki Horasan harcından yapılan sıva dökülmeye, yok olmaya başladı. Biz bu sarnıcın restore edilerek kurtarılmasını istiyoruz. Kaş – Gömbe Yaylası yoluna sadece bin 200 metre uzaklıkta. Bu sarnıcın restore edildikten sonra yola bir levha konularak ziyarete açılması gerekir. Bu tarih yok olmasın”dedi.
 
 
Editör: TE Bilisim