Torosların zirvesindeki duman avcıları
   Kaş ilçesinde orman yangınlarına ilk müdahalede Torosların zirvesinde kurulu yangın gözetleme kuleleri önemli yer tutuyor.
    Ormanlık alanlarda çıkan yangınların erken farkedilebilmesi, hızlı müdahale ile erken söndürülmesi için Torosların zirvesine kurulan gözetleme kulelerinde görev yapan orman işçileri, günün 24 saatinde gözlerini kırpmadan duman avcılığı görevini yapıyor. Antalya’nın Kaş İlçesi Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı olarak görev yapan üç yangın gözetleme kulesi var. Bunlar Bozkaya, Duman Dağı ve Pınarbaşı yangın gözetleme kuleleri. Bunların en yükseği Toros Dağları’nın 2 bin 100 metre yüksekliğindeki Bozkaya Orman Gözetleme Kulesi. Bu kulede Ali Gökdağ 15 yıldır, Özgür Karadana 5 yıldır 1 Haziran 1 Kasım tarihleri arasında 24 saat kesintisiz görev yapıyor. Haftanın 6 günü kulede kalan iki orman işçisi, haftanın bir günü izin kullanarak, evlerinin bulunduğu Kaş’a bağlı Karadağ Mahallesi’ne iniyorlar. Bozkaya Yangın Gözetleme Kulesi 1940 yılından bu yana görev yapıyor. Kulenin iik gözetleme ve ikinci gözetleme binaları hala ayakta. Ancak bugün günün koşullarına uygun olarak inşa edilen üçüncü bina hizmet veriyor. Bozkaya yangın Gözetleme Kulesi’nden Kaş, Elmalı ve Finike bölgesinin bir bölümü net biçimde izlenebiliyor. Gözetleme kulesinin elektriği, güneş enerjisinden sağlanıyor. Kulede 360 derece dönen ve duman algılama sistemi olan bir kamera var. Kameranın çektiği görüntüler anlık olarak Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü, Antalya’da Orman Bölge Müdürlüğü ve Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nde anlık olarak izleniyor. Kameranın telsizlerinde bir uydu alıcısı var. Görevlilerden biri de alanı dürbünle sürekli olarak izliyor. Diğer görevli de telsizle diğer kuleler ve Kaş Orman İşletme Müdürlüğü ile sürekli iletişim sağlıyor. Görülen herhangi bir duman belirtisinde en yakın iki yangın ekibine haber veriyor. İki ekip olay yerine acil olarak hareket ediyor. Ardından Orman Bölge Şefi ve Kaş Orman İşletme Müdürü’ne telsizle anında haber veriliyor. İlk hareket eden iki ekibin belirlemelerine göre yangına yeni ekipler, bölgedeki yangın söndürme helikopterleri çağrılıyor. Zaman zaman Kaş Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir ve orman bölge şefleri, Torosların zirvesindeki iki duman avcısını ziyaret ediyor.
   5 ay ve haftanın 6 günü Bozkaya Yangın Gözetleme Kulesi’nde 15 yıldır görev yapan 32 yıllık orman işçisi Ali Gökdağ yaptığı konuşmada” Biz burda 24 saat görev başındayız. Ormanlarımızı gözetliyoruz. Şüphelendiğimiz bir dumanda en yakın ekibimizi çıkarıyoruz. Burda biz duman avcısıyız”dedi.
   Kulede 5 yıldır görev yapan Özgür Karadana da yaptığı konuşmada” 24 saat gece gündüz gözetlemekteyiz iki arkadaş. 6 gün boyunca gözteliyoruz. Ormanlarımızı koruyoruz, korumaktayız, koruyacağız” dedi.
  İki işçiyi ziyaret eden Kaş Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir ise yaptığı konuşmada”Kaş Orman İşletme Müdürlüğümüzde üç adet yangın kulemiz bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz kulede 2 bin 100 rakımlı Bozkaya Orman Yangın Gözetleme Kulesi. Burada bulunan orman işçilerimiz 24 saat esasına göre ormanlarımızı gözetlemektedir. Gördükleri herhangi bir dumanı en yakın 2 ekibe bildirerek, bunları hareket ettirerek, ardından İşletmeye anında haber vermektedir. Yangının büyüme durumuna göre de derhal biz helikopter takviyesi istemekteyiz. Buradaki olası bir yangında Fethiye, Kaş ve Kumluca helikopterleri 15 – 20 dakika içinde yanığını büyümeden söndürecek biçimde konuşlandırılmıştır”diye konuştu.
  
 
 
Editör: TE Bilisim