Kaş ilçesi dalış turizminin en önemli merkezlerinden biri haline geldi.Kaş ilçe merkezinde 34, Kalkan Mahallesi'nde 8 dalış noktası olmak üzere 42 noktada dalış yapılabiliyor.

     Antalya’nın Kaş İlçesi Türkiye’de dalış turizminin başkenti oldu. Kaş ve Kaş’a bağlı Kalkan Mahallesi’ndeki toplam 42 dalış noktası, bunun en güzel kanıtı. Kaş İlçe Merkezi’nde 34, Kalkan Mahallesi’nde 8 dalış noktası olmak üzere, 42 noktada dalış yapılabiliyor. Kaş Merkez’de 17, Kalkan Mahallesi’nde 2 dalış turizmine hizmet veren toplam 19 dalış okulu var. Kaş ve Kalkan’da yıllık toplam 100 bine yakın dalış yapılıyor. Kaş Merkez’e yakın  34 dalış noktası var. Bu dalış noktaları Köfte Adası, Gürme Ada, Besmi Adası, Sarı Ada, Güvercinli Ada, Küçük Kaya, Akıntı Burnu, Çapabanko, Üçkaya, Mavi Batık, Hidayet Koyu, Vatoz Burnu, Mendirek Önü, Fener Kulesi, Likya Batığı, Karides Mağarası, Tünel, Kanyon, Uçan Balık, Uçak Batığı, Kaplumbağa Noktası, Uluburun kayalıkları, Altuğ Mağarası, Büyük Rif, İkiz Kardeş, Deve Höggücü Rifi, Mustafa Ertuğrul, Warping Point, Deep Poing, Surprice Poing, Shallow Stone, Uluburun Poing, Surprice Poing, Drift Poing ve Büyük Çakıl yanı oarak belirlendi. Kalkan Mahallesi’ndeki dalış noktaları ise, Kalamar Koyu, Yeşilköy Koyu, Frenk Koyları, Kalkan Koyu Girişi, Yılan Adası, Heybeli Ada, Öksüz Ada ve Sakarya Batığı olarak belirlendi.

   Konu ile ilgili olarak Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar yaptığı konuşmada”Kaş, Türkiye’de dalış turizminin merkezi konumuna geldi. Ancak bunun yanında Kaş, dünyada dalış turizminin çok önemli merkezi konumunda. 2016 yılında Dünya Sualtı Dalış Şampiyonası, 2017 yılında Avrupa Sualtı Dalış Şampiyonası Kaş’ta yapıldı. Her iki organizasyonda başarı ile tamamlandı. İki şampiyonada Kaş’ın tanıtımına önemli katkılar sağladı. Birçok sualtı sporcusu dünya rekorlarını Kaş’ta kırıyor. İnsanlar dalış için niçin Kaş’ı tercih ediyor. Bu çok önemli. Kaş’ın denizinin ayrı bir maviliği, temizliği ve berraklığı var. Görüş mesafesi çok mükemmel. Geçen yıllarda bir savaş uçağı, bir Sahil Güvenlik Botu ve bir tank dalış turizmi için batırıldı. Kaş’taki Hidayet Koyu’nda su altında , Kaş’tan çıkarılan ve şu anda Bodrum Müze’nde bulunan Uluburun Batığı’nın replikası yerleştirildi. Kaş’ın sualtındaki mağaraları, batıkları, canlı zenginliği, bitki zenginliği Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Akdeniz’in birçok yerinde görülmeyen balık tülerini, balık sürülerini,  başta koruma altındaki Orfoz olmak üzere birçok balık türünü Kaş’ta görebilirsiniz.  Ayrıca adalar arasındaki zenginlik ve sualtı görünümü başka bir zenginliği Kaş’ın.

   Ayrıca su sıcaklığı ve Kaş’ın kışın koylarının korunumu nedeniyle Kaş’ta dört mevsim dalış yapılıyor. Kış boyunca da Kaş’ta dalış turları devam ediyor. Ayrıca Kaş’ta Dünya Sualtı Aktiviteleri Federasyonu CMAS, Türkiye Sporları  Federsyonu TSSF , Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesi’nin işbirliğinde açılan CMASS –TSSF Akademi ve Uluslararası CMAS – TSSF Kaş Başka Antraman Merkezi’nde birçok dünyaca ünlü sporcu şampiyonalara Kaş’ta hazırlanıyor. Türkiye’deki ve dünyadaki sualtı tutkunlarını dalış için Kaş’a davet ediyorum” dedi.
  
 
Editör: TE Bilisim