KABAĞIN FAYDALARI

   Kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum,kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.Kolesterolü de düşürür.

Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruma sağlar. Kabağın faydaları, kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür.

Kabak tüketimi vücutta yer alan serbest radikallerin artışını önler. Bu sayede kanserli hücrelerin artışı önlenir ya da yavaşlar.

Kabakta bulunan yağ oranı çok düşüktür. Kalbe iyi gelir. İçeriğindeki magnezyum ve potasyum oranları ile yüksel kolesterol de dengelenir.

Kabak içeriğindeki vitaminler ile göz sağlığına faydalıdır. Katarak oluşmasına engel olduğu bilinmektedir.

Toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur.

Magnezyum oranı yüksek olan kabak kemik sağlığı için dost bir besindir. Kemik erimesinin meydana gelmesini engeller.

Omurgayı güçlendirir. Kas ve eklem ağrısını azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Erkeklerde prostat rahatsızlığına iyi gelir.

Kabak yağ oranı çok düşük bir sebzedir. Bu özelliği ile kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir.

Vücudunuzdaki kötü kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır. Potasyum ve magnezyum açısından zengin oluşu kardiyovasküler rahatsızlık risklerini önler.

Kanserli hücreler ile savaşır. Serbest radikallerin çoğalmasını engeller ve kanserli hücre oluşumunun önüne geçer.

Kemik yapısını güçlendiren kabak, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde omurga yapısını güçlendirir. Yaş ilerledikçe daha sık görülen eklem ağrılarının oluşmasını önler.

Besin değeri yüksek bir gıda olduğu için immün sistem üzerinde olumlu etkileri vardır. Bağışıklığınızı güçlendirerek enfeksiyon kapmanızı önler. Üst solunum yolları ile ilgili oluşabilecek hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar ve alerjik reaksiyonların belirtilerini azaltır.

Sağlıksız beslenme veya aşırı yağlı ve kalorili beslenmenin sonucunda vücudunuzda toksin birikir. Kabağın suyunu sıkarak yeşil kabak suyu elde edebilirsiniz. Bu sayede vücuttaki toksinlerden kurtulursunuz ve idrar yollarınızı çalıştırmış olursunuz. Yeşil kabak suyunun içerisine limon, elma, fesleğen gibi farklı tatlar da katarak hem lezzetini hem sağlığını arttırmanız mümkündür.

RAMAZAN SONRASINDA BESLENMEYE DİKKAT RAMAZAN SONRASINDA BESLENMEYE DİKKAT

Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan katarakt gibi göz rahatsızlıklarını önler. İçerisindeki lutien ile göz sağlığınızı korur.

Hayvansal gıdalar ile protein almayı tercih etmeyenlerin de sıklıkla tercih ettiği kabak vücudunuzun protein ihtiyacını karşılar. Ayrıca protein içeren besinlerin önemli bir özelliği olan doyurucu olma ve tok tutma gibi özelliklere sahiptir.

Kabak, beyin sağlığınızı korur ve hafızanızın daha güçlü olmasını sağlar. Beynin daha işlevsel olmasını ve uzun süreli hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.

Hamilelikte kabak yemek uzmanlar tarafından sıklıkla önerilir. Zengin besin değeri ile anne ve bebek için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlar.

Yüksek miktarda lif içeren kabak bağırsak sorunları yaşayan kişilerin sıklıkla tercih etmesi gereken bir besindir. Hemoroid problemi yaşayanların semptomlarını ve ağrılarını azaltıcı bir etkisi vardır. Kabızlık şikayetlerini de önlemeye yardımcı olur.

Editör: ADEM AYDIN