Çikolatanın özü olan kakao önemli bir antioksidan kaynağıdır.Çikolatanın kakao oranı ne kadar yüksekse o kadar faydalıdır.Sütlü çikolatalarda şeker oranı yüksektir.

ANTİOKSİDANLAR: Bitter çikolata, yüksek miktarda antioksidan içerir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı maddelerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve bir dizi sağlık sorununun riskini azaltabilir.

KALP SAĞLIĞI: Bitter çikolata, flavonoidler adı verilen doğal bileşikleri içerir. Flavonoidler, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir, kan damarlarını genişletebilir ve kan pıhtılaşmasını azaltabilir. Bu etkiler, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.

KAN BASINCI KONTROLÜ: Bitter çikolata, içerdiği flavonoidlerin etkisiyle kan basıncını düşürebilir. Flavonoidler, kan damarlarını genişletici etkisiyle kan akışını iyileştirir ve bu da kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

STRES AZALTICI ETKİLER: Bitter çikolata, içerdiği feniletilamin adlı bileşik sayesinde beyinde endorfin ve serotonin salınımını artırabilir. Bu nedenle, tüketildiğinde mutluluk hissi ve stres azalması sağlayabilir.

BEYİN FONKSİYONU: Bitter çikolata, içerdiği flavonoidlerin beyin fonksiyonunu iyileştirici etkileri olabileceği düşünülmektedir. Flavonoidler, kan akışını artırarak beyne daha fazla oksijen ve besin gitmesini sağlayabilir, bilişsel fonksiyonları destekleyebilir ve hafızayı iyileştirebilir.

BESLEYİCİ BİR GIDADIR: Buradaki anahtar nokta, ne kadar çok kakao içerirse besleyiciliğinin o oranda arttığıdır. Çünkü kakao, demir ve magnezyumun yanı sıra fosfor, çinko, selenyum, oleik asit içerir.

GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDANDIR: Kakao, antioksidan gören organik bileşikler açısından oldukça zengindir. Antioksidan polifenollerden, flavanoller ve kateşinlerden gelir. Bu bileşenler de hem kalp sağlığının iyileşmesine hem de bağışıklığın güçlenmesine katkıda bulunabilir. Araştırmalar kakaonun yaban mersini gibi meyvelerden daha fazla antioksidana sahip olduğunu göstermiştir.

KAN BASINCININ DÜZENLENMESİNE KATKIDA BULUNABİLİR: Birçok çalışma, kakaoda bulunan flavonoidlerin gevşemeye ve kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunduğunu göstermiştir.

PIHTI TEHLİKESİNE DİKKAT! PIHTI TEHLİKESİNE DİKKAT!

YÜKSEK KOLESTEROLE KARŞI KORUNMAYA DESTEK VEREBİLİR: Bir araştırmadan bitter çikolata yemenin LDL ve trigliserit düzeylerini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.

CİLDİN GÜNEŞTEN KORUNMASINA YARDIMCI OLABİLİR: Güneş kremlerine kakao yağı eklendiğini bilirsiniz. Ancak bitter çikolata yemek de güneşin zararlı etkilerine karşı korunmanıza yardımcı olabilir. Araştırmalarda flavanollerin güneş hasarına karşı kan akışını iyileştirdiği ve ciltteki hidrasyonu arttırdığı görülmüştür.

ÖĞRENME BECERİSİNİN VE HAFIZANIN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYABİLİR: Kakaoda yer alan flavanol ile beyne giden kan akışının iyileşebileceği görülmüştür. Bu etkiler, öğrenme becerisini ve hafızayı güçlendirmeye destek verirken işlerinize daha fazla motive olmanıza da yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışma bu sayede bitter çikolatanın dikkati iyileştirmeye, sözel öğrenmeye ve hafızaya katkı sağlayabildiğini göstermiştir.

ÖKSÜRÜĞÜ HAFİFLETİR:

Teobromin içeriği yüksek olan bitter çikolataların, beynin öksürüğe sebep olan beyin hücreleri üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

RUH SAĞLIĞINDA ETKİLİDİR:

Moral bozukluğu, stres ve bu tip bir durumda bir miktar çikolata size iyi gelebilir. Böylelikle kendinizi daha iyi ve daha rahat hissedeceksiniz.

KAN DOLAŞIMINI ARTTIRIR:

Kanın pıhtılaşmasını önleyen bitter çikolata, kan dolaşımını arttırmak için birebir olan bir besindir. Aspirinle hemen hemen aynı etkileri gösterdikleri bilinmektedir.

GÖZLER İÇİN FAYDALIDIR:

Yapılan çalışma ve testlere göre beyne giden kan dolaşımını hızlandıran bitter çikolataların, retinaya da fayda sağlayacağı ve bu durumda göz sağlığına da önemli bir ölçüde etki edeceği biliniyor.

ZEKA GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAR:

Beyne giden kan miktarı aynı oranda başarıyı ve dikkatli oluşunda kapılarını açıyor. Bu nedenle kan dolaşımını arttırmak için sizler de bitter çikolatayı tercih edebilirsiniz.

Editör: ADEM AYDIN