CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak,  Kumluca Kemer yolundaki çökmeyi TBMM gündemine taşıyarak, Başbakan Binali Yıldırım’a “Kumluca-Kemer yolundaki çökmede bir mühendislik hatası mı yoksa yandaş müteahhit ihmali mi söz konusudur? Yolda meydana gelen zararı sorumluları ödemelidir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Antalya’nın batı ilçelerini Antalya merkez ve Anadolu’ya bağlayan temel güzergahtaki Kumluca-Kemer duble yolunla büyük bir çökme meydana geldiğine dikkat çekti.  Budak, “Yeni tamamlanan yolda böyle bir çökme meydana gelmesi, yol inşaatının bölgenin koşullarına uygun yapılmadığı ve gerekli denetimlerin de gerçekleştirilmediği işaretlerini taşımaktadır. Ayrıca örtü altı üretim merkezini pazarlara bağlayan ana yolda böyle bir çökme meydana gelmesi ve trafiğin durması, üreticiler ve esnaf için büyük zararlara yol açmıştır” dedi.

MÜHENDİSLİK HATASI MI FİRMA İHMALİ Mİ?

Kumluca-Kemer duble yolunun inşaatına ne zaman başlandığı ve hizmete ne zaman açıldığı konusunda bilgi isteyen Budak, “Söz konusu yolun inşaatını hangi firma gerçekleştirmiş ve iş o firmaya hangi bedelle ve hangi yöntemle verilmiştir? İhale mi yapılmış, davet usulüyle mi iş verilmiştir? Kumluca-Kemer yolundaki çökmenin gerekçesi nedir? Bir mühendislik hatası mı, firma ihmali mi söz konusudur? Yol inşası sürecinde bölgenin özellikleri dikkate alınmış mıdır? Yol inşaatı sürecinde gerekli denetimler yapılmış mıdır?  Yolun tadilatı kim tarafından gerçekleştirilecektir? Tadilat faturasını kim ödeyecektir? Yolun ek maliyetini sorumlular mı ödeyecek yoksa, fatura vatandaşa mı kalacaktır?” diye sordu. Budak, şöyle devam etti:

DUBLE YOLLARI KİMLER YAPTI?

“Antalya’da 2003-2018 döneminde toplam ne kadar uzunlukta duble yol yapılmıştır? Bu uzunluktaki duble yol, kaç proje halinde gerçekleştirilmiştir? Duble yol projelerinden kaçı ihaleye çıkılarak, kaçı davet usulü yöntemiyle gerçekleştirilmiştir? İhale ve davet usulüyle iş alan firmalar hangileridir ve aldıkları işlerin tutarı nedir? Antalya’daki duble yol projeleri için yapılan ödeme ne kadardır? Kısa sürede bozulan, çöken yollar için firmalara kesilen bir ceza olmuş mudur?

Kumluca-Kemer yolundaki çökme nedeniyle üreticiler ve esnafın yaşadığı mağduriyet giderilecek midir?”

AKP’NİN YÖNETİM ANLAYIŞININ İFLASI

Budak,AKP iktidarı, duble yol yapım işlerini kendi yandaş müteahhitlerini zengin etme aracı olarak görüyor ve ihalesiz olarak bu işler adrese teslim veriliyor. Gerekli denetimler de yapılamadığı için böyle sonuçlar ortaya çıkıyor. Kumluca-Kemer duble yolundaki çökme, aynı zamanda AKP’nin yönetim anlayışının da iflasının belgesidir. Yoldaki çökme nedeniyle oluşan zarar sorumlularına ödetilmeli, vatandaşlarımıza fatura çıkarılmamalıdır” dedi.
 
Editör: TE Bilisim