CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Antalya’daki konut krizine dair açıklamalarda bulundu. Satılık ve kiralık konutta en çok fiyat artışının yaşandığı illerin başında yer alan Antalya’da son iki yılda artışın yüzde dört yüze yaklaşmasının Antalya’nın yerli halkı ve şehre gelen memur, çalışan ve öğrenciler için katlanılamaz bir durum halini aldığını belirten Coşar, “Hans’ın ev aldığı, Hasan’ın kiralık ev bulamadığı günlerdeyiz, ekonomik krizin yanında AKP’nin yabancılara vatandaşlık hakkı tanıyan plansız programsız konut satma sevdası bizi bu günlere getirmiştir.” dedi.

CHP’li Coşar açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı;

MEMUR MAAŞI 22 BİN LİRA, KİRA 15 BİN LİRA

   “Antalya hem üniversite hem de kamu kurumlarının yoğun olduğu bir ildir. Ancak öğrenci ve memurlar, kira fiyatlarının yüksekliği ve konut arzının azlığı nedeniyle kiralık daire bulmakta güçlük çekiyor. Bazı öğrenci ve memurlar, kalabalık evlerde ya da eski ve bakımsız evlerde yaşamak zorunda kalıyor.

Memurların tayin dönemindeyiz, birçok memur için ekonomik nedenlerle artık Antalya sürgün yerine döndü diyebiliriz. Birkaç yıl önce memurların tercih ettiği Muratpaşa’daki mahallelerde bugün kiralar bir memurun karşılayabileceği düzeyin çok üzerindedir. İnsani şartlarda oturulması mümkün bir konutta kalmak için en az 15000 TL’yi gözden çıkartmak zorundadır. Saray yönetimi memurun maaşını kendi maaşları gibi yüksek sanıyor, Kiracının da, ev sahibinin de mutlu olmadığı bu düzenin adı AKP’nin ekonomi politik dünyasıdır.”

CHP LİDERİ ÖZEL: İYİ PARTİ’NİN ALACAĞI KARARI BEKLİYORUZ CHP LİDERİ ÖZEL: İYİ PARTİ’NİN ALACAĞI KARARI BEKLİYORUZ

YURT VE EV BULAMAYAN ÖĞRENCİLERİ, TARİKAT YURTLARINA

MAHKUM EDECEKLER

“Üniversite öğrencileri için de durum aynı hem mevcut hem de yeni gelen öğrenciler için barınma krizi yıllardır yaşanıyor. KYK yurtlarının yetersizliği, özel yurtların pahalılığı nedeniyle ev tutmak zorunda kalan öğrenciler ve velileri içinde durum katlanılamaz hal aldı. Öğrencilerin barınma krizi öğrencileri cemaat-tarikat yurtlarına mahkûm eder, tarikat yurt ve evlerinde kalan gençlerimizin ise yaşadığı baskı ise hepimizin bildiği bir başka acı gerçektir.İlan sitelerine bakıldığında kiralık oda ve ev arkadaşı ilanlarında artış var. Ev arkadaşlığı durumu yalnız üniversite öğrencileri ve bekar çalışanlar arasında değil, artık geçinemeyen emekliler, çalışan aileler arasında da sıkça görülmeye başlanıyor. Sarayın ben ekonomistim diyen zihniyeti ile ekonomik kriz, sosyal krize evrilmiştir.”

KONUT KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ SOSYAL KONUT YAPIMI

“Antalya ve ülkemizde konut krizinin çözümü kamu kaynaklarının itibara ve yandaşa değil, halka harcanması ile çözülür. Konut krizi için yapılması gerekenler bellidir; yeni arsa üretilip kooperatifçilik teşvik edilmeli, yabancıya konut satışı kısıtlaması getirilmeli, ev ve konut alımı yatırım aracı olmaktan çıkartılmalı ve en önemlisi TOKİ, yerel yönetimlerle birlikte zaman kaybetmeden dar gelirli ve orta gelirli vatandaşlarımız için ucuz ve ödeme kolaylığı olan yaşanabilir sosyal konut üretimi yapmalıdır, gerekirse bu konut inşaatları desteklenmelidir.Ancak AKP hükümeti bunlara dair bir adım dahi atmıyor, kira artışına yasal sınırlama getirmek gibi günlük ve kısa vade çözümlerine sarılıyor.”

Editör: ADEM AYDIN