Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası bu yılda düzenlenen etkinlikler çerçevesinde 40 ıncı kez Turizmin Gözbebeği Kaş ilçemizde çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır.

İlçe Kaymakamımız Sayın Bilgihan BAYAR başkanlığında; Belediye Başkanımız Sayın Halil KOCAER, Belediye  Başkan Yardımcımız Sayın Lütfi ÖZTÜRK, Turizm Danışma Büromuz Sorumlusu Mustafa AYDIN, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Faruk ATILGAN, Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Sayın Mustafa ÖZTÜRK, Anadolu Otelcilik Turizm Meslek lisesi Müdürümüz Sayın Halil İbrahim GÖÇEN, Kaş Belediyesi Zabıta Müdürümüz Sayın Ferhat GÜNGÖR, Patara Muhtarımız Sayın Arif OTLU, Bezirgan Muhtarımız Sayın Yılmaz NACAKÇI, Esnaf Odası  Başkanımız Sayın Ali ÇALIŞKAN, Ziraat Odası Başkanımız Sayın Ramazan SÜER; Şoförler Odası Başkanımız Sayın Mustafa DEMİRTEPE Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanımız Sayın Ramazan ÇETİN,Turizm Tanıtma Derneği Başkanımız Sayın Munise OZAN, Otelciler Birliği Başkanımız Sayın Burak ÇORUMLUOĞLU ve TÜRSAB Kaş Temsilcisi Sayın Fethi Kemal ÖZTÜRK’ün katıldığı toplantıda Turizm Haftası kutlama programımız oluşturulmuştu.

Bu bağlamda 15 Nisan 2016 Cuma günü  Saat:17:15 de Protokol Üyeleri, Antalya Milletvekilimiz Sayın Atay USLU, Öğrenciler, Turizm işletmecileri, Mahalli Halk,  İlçemizde bulunan yerli ve yabancı turistler, Halk Oyunları Ekibi, Bando ve Davul-Zurna ekibinden oluşan kortejle Migros önünden  başlayan ve Atatürk Bulvarından devam eden Turizm Haftası Açılış Yürüyüşü ile başladık.  Turizm Haftası kutlamaları İlçemiz Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtı’na  Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediye Başkanlığı, Turizm Sektör Temsilcileri adına Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanlığı ve Kaş-Kalkan-Patara Otelciler Birliği tarafından sunulan çelenkler, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.

Öğrencilerimizden Gamze KARTUSTA “Yudum Yudum Anadolu” isimli , Gaye Sevda YILDIRIM “ Dünya Turizmi” isimli şiirlerini okudular.Yıllardır ilçemizde yaşayan John FEDOROWYCH  isimli İngiltere vatandaşı yerli-yabancı hemşerimiz  Kaş ile ilgili duygu ve düşüncelerini açıklamıştır. İlçe Kaymakamımız Sayın  Bilgihan BAYAR , Antalya Milletvekilimiz Sayın ATAY USLU ve Belediye Başkanımız Sayın Halil KOCAER açılış konuşmalarını yapmışlar ve turizmin ilçemiz ve ülkemiz için önemini anlatmışlardır.Kaş Merkez Ortaokulu  ve Kaş Atatürk İlkokulu öğrencileri Halk Oyunları gösterisi sunmuşlardır. Halk oyunları ekiplerimiz katılımcıların beğenisini kazanmışlardır.El emeği göz nuru ile yapılan ürünlerin sergilendiği Yöresel El Sanatları ve Yöresel Ürünler Stantları gezilmiştir.. Stantlar katılımcıların ilgi ve alakasını çekmiştir.
Denizciler Derneği tarafından turizm sezonunun başlaması nedeniyle kurdela kesilerek denize tekne indirilmiştir.Tekne indirmeden sonra ikram edilen baklavanın tadı çok güzeldi.

Kaş Kültür Evimizde 1974 yılından beri ilçemize gelen ve ilçemizde yaşayan Rita SCHUMANN tarafından “ Dün ve Bugün Kaş” fotoğrafları sergisi açılmış ve sergi hafta boyunca yerli ve yabancı konuklar tarafından ziyaret edilmiştir.Sergilenen fotoğraflar sergiyi gezenlere nostaljik duygular yaşatmıştır.

Turizm Haftası boyunca her yıl unutulmaya yüz tutmuş adetlerimizi canlandırmak için çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.Bu bağlamda davul zurna eşliğinde Yöresel Mutfağımızdan KEŞKEK dövülerek, katılımcılara ikram edilmiştir..Amacımız atalarımızdan bize miras kalan tarhana,bulgur, kölle, yarma, sütlü bulgur, bulgur cıvığı, toğga çorbası, höşmerim, yayık ayranı gibi değerlerin  tanıtılması, canlandırılması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır.

Esnaf Odası Başkanımız Sayın Ali ÇALIŞKAN sponsorluğunda İlçemizde yaşayan mahalli sanatçılar Cumhuriyet Meydanında  unutulmaz bir müzik ziyafeti sunmuşlardır.Cumhuriyet Meydanı saz,sipsi ve davul-zurna sesleriyle adeta inlemiştir.

16 Nisan 2016 Cumartesi günü Geleneksel  Antik Patara Suyolu (Delikkemer) den başlayan Patara yürüyüşü ,  “ Yörük Göçü” şeklinde olmuş  ve bu yürüyüşte develer, atlar, eşekler ve eski köy gelinlerinin giydiği zıbınlarla köy gelinleri ve Yörükler yer almıştır. Yürüyüş sırasında Patara Muhtarımız  Sayın Arif OTLU tarafından öğle yemeği ikram edilmiş ve eğlence düzenlenmiştir.Patara meydanında biten yürüyüşten sonra  Kaş Belediye Başkanlığımızca sağlanan araçlarla Kaş İlçe Merkezine dönülmüştür..

17 Nisan 2016 Pazar günü Saat: 09:00 de Kaş Belediye Başkanlığımız önünde buluşulmuş ve Belediyemiz tarafından sağlanan araçlarla Alternatif Turizm merkezlerimizden biri sayılan Bezirgan Mahallesine gidilmiştir. Burada Bezirgan  Mahallesi Muhtarımız Sayın Yılmaz NACAKÇI tarafından ikramlar yapılmış ve İkramlardan sonra Bezirgan’da bulunan Anıt Ağaçlar ve Kültür Varlığımız Tahıl Ambarları gezilmiştir.Anıt Ağaçlar ve  Tahıl Ambarları hakkında tarafımca katılımcılara bilgi verilmiştir.Bezirgan’dan Kalkan’a devam eden “ Likya Yolu” takip edilerek, yaklaşık 2 saat süren tarihin ve doğanın kucağında biraz yorucu ama hoş bir yürüyüşle Kalkan Mahallemize varılmıştır.Yolda Likya Yolunda yürüyen yabancı konuklarla  ve  orada yaşayan çobanlarla karşılaşılmıştır.Kuyudan kova ile su çekerek keçilerini sulayan çobanlar bizleri çocukluk yıllarımıza götürmüştür. Bu anlar fotoğraflanarak ölümsüzleştirilmiştir. Yürüyüş sonunda vardığımız Kalkan’da;  Kalkan Restorantçılar Derneği başkanı Mustafa AKDENİZ tarafından katılımcılara ikramlar yapılmıştır. Yürüyüşlere Kaş AKUT Ekibi de katılmış ve katılımcılara destek ve yardımcı olmuşlardır.
 
19 Nisan 2016 Salı günü Kaş Belediyesi Toplantı Salonunda Xanthos Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Prof. Dr. Burhan VARKIVANÇ “ Xanthos Antik Kazıları: Bir Dünya Kültür Mirası” konulu bir konferans vererek ; ülkemizin kültürel Miraslarının önemini anlatmış ve Xanthos antik kenti kazıları hakkında bilgi vermiştir. Verilen bilgiler katılımcılar için çok aydınlatıcı  ve yararlı olmuştur. Ayrıca; katılımcıların konu ile ilgili olarak sorduğu sorulara da cevaplar vermiştir.

2016 yılı Turizm  haftasının hazırlanmasında, icrasında, gerçekleştirilmesinde emeği geçen, başta İlçe Kaymakamımız Sayın Bilgihan BAYAR, Belediye Başkanımız Sayın Halil KOCAER; Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Lütfi ÖZTÜRK, Garnizon Komutanımız Sayın Şafak SEVEN, İlçe Emniyet Müdürümüz Sayın Murat ŞAHİN olmak üzere; Kaş Turizm Danışma Bürosu Personelleri Suna SATIK ve Rukiye ALPER’e, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Faruk ATILGAN’a, Halk Eğitimi Merkezi Müdürümüz Sayın Mustafa ÖZTÜRK ve Personellerine ve Kursiyerlerine, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürümüz Sayın Halil İbrahim GÖÇEN’e, Öğretmenlerine ve öğrencilerine, Kaş  Atatürk İlkokulu Halk oyunları ekibine ve çalıştırıcılarına, Kaş Merkez Ortaokulu Halk Oyunları Ekibine ve çalıştırıcılarına, Liman Başkanlığımıza, Gümrük Müdürlüğümüze, Kaş  Toplum Sağlığı Merkezi  Sorumlu doktoru Sayın  Bircan YARICI ve Sağlık Görevlilerine, Ziraat Odası Başkanı Sayın Ramazan SÜER ve üyelerine , Patara Mahalle Muhtarlarımız Sayın Arif OTLU’ya, Pataralılara, Pataralı Turizmclere ve meslekdaşım Sayın Muzaffer OTLU’ya, Bezirgan Muhtarımız  Sayın Yılmaz NACAKCI’ya ve Bezirgan Mahallesi sakinlerine , Kaş Belediyemiz  Zabıta Müdürü Sayın Ferhat GÜNGÖR başta olmak üzere Belediyemiz Zabıta Memurlarına, Personellerine, görevlilerine ve şoförlerine,Sivil Toplum Kuruluşları ve Derneklerimize, Siyasi partilerimizin değerli İlçe Başkanlarına,  Geçmişte bu güzel ilçeye hizmet etmiş Belediye Başkanlarımıza, Belediye meclis ve encümen üyelerimize, Emekli olmuş Belediye personellerimize, Mahalle Muhtarlarımıza,Belediye Meclis ve Encümen Üyelerimize, Kaş Ziraat Odası Başkanlığına ve üyelerine, Kaş Denizciler Derneği ve üyelerine, Kalkan Restorantçılar Derneği Başkanı sayın Mustafa AKDENİZ’e, Kaş Kültür Evi Sorumlusu Sayın Ramazan BODUR’a, Kaş Kültür Evimizde “Dün ve Bugün Kaş” isimli fotoğraf dergisi açan Rita SCHUMANN’a, Kaş AKUT Ekibine, Antalya’da faaliyet gösteren Kaşlılar  Derneği Başkanı Sayın Mustafa BASKAK ve Yönetim Kurulu Üyelerine, Turizm İşletmelerine, ışık ve ses düzenlerini kuranlara, aktivitelerimizi okuyucularına  ve izleyicilerine ulaştıran güzide basınımıza ve medyamıza ve Turizm Haftamıza katılan herkese en derin teşekkürlerimi ve minnettarlıklarımı sunarım.Bu arada sehven ismini unuttuğum ve Turizm Haftası etkinliklerimize katılan tüm değerli misafirlerimize de teşekkürü bir borç bilirim.

Turizm Haftası etkinliklerimizin güven ve huzur içerisinde geçmesini sağlayan ve gerekli tüm tedbirleri alan İlçe Emniyet Müdürümüz Sayın Murat ŞAHİN başta olmak üzere, İlçe Emniyet Müdürlüğümüzün değerli personellerine, Güvenlik güçlerimize, Polisimize, İlçe Jandarma Komutanlığımıza, Sahil Güvenlik Bot Komutanlıklarımıza  ve Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliğimiz Personellerine teşekkür ederim.
Ayrıca; Turizm haftası açılış günümüze katılan Antalya Milletvekilimiz  Sayın Atay USLU’ya; bizleri her zaman destekleyen ve yanımızda olan Antalya Valimiz Sayın Muammer TÜRKER’e, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın İbrahim ACAR’a en derin teşekkür ve saygılarımı sunarım.

2016 yılı Turizm Sezonunun Turizmin Gözbebeği Kaş İlçemize, Turizmin Başkenti Antalyamıza ve  güzel Türkiyemize hayırlı olmasını diler; en derin saygı ve selamlarımı sınarım..