Şampiyon Galatasaray, olurken Kupa Beşiktaş'ın oldu

     Bu sezon 2023 - 2024 sezonunun kazananı Galatasaray ve Beşiktaş oldu. Hatta Galatasaray, iki kupa kazandı. Birini oynamadan birini oynayarak kazanmayı başardı.

En iyi oynayan ve futbol anlamında her kulvarda kendini ispatlamasına rağmen hiç bir şey kazanamayana takım ise Fenerbahçe oldu.

Ligi sürklase eden ve amansız bir yarış içinde olan iki takımın, kendi aralarındaki karşılaşmaları da kazanan Fenerbahçe olmasına rağmen, diğer takımların azizliği sayesinde şampiyon belli oldu. Her iki takımın diğer takımlarla yaptığı maçlar belirleyici oldu.

En az kaybeden değilde en çok kazananın şampiyon olduğu bir sezon oldu. En çok gol atanın değil, en az gol yiyenin şampiyon olduğu bir yıl oldu. Gol kralı Galatasaray'dan Icardi oldu.

İsmail Kartal yönetimindeki Fenerbahçe, bu yıl oynanan resmi maçlarda 147 gol atarak bir rekora imza atmayı başardı. Ama her kulvarda kupasız geçen bir yıl oldu.

Galatasaray ise, Fenerbahçe'den daha az gol atmasına rağmen, kaledeki Muslera'nın büyük başarısı şampiyonluğa taşıyan isimlerin başında geldi.

Galatasaray 2 yenilgi aldı bunun birisi Hatayspor küme düşmekten zor kurtuldu. Diğeri ise Fenerbahçe kendi sahasındaki yenilmezlik serisini bitiren takım oldu. Aynı zamanda 2. yenilgisi almasına neden oldu.

Sonuçta en iyi mi kazandı. Bunu kamuoyu belirler. Fakat şampiyon Galatasaray olurken, gönüllerin şampiyonu ise Fenerbahçe oldu.

Tabii gönüllerin şampiyonu olmak kupa kazandırmıyor. Sadece bir teselli oldu. Tabii kazanarak şampiyonluğa gitmek rekorları alt üst etmek de ayrı bir konu. Galatasaray da kazandığı puanla ligin zirvesini yerleşmeyi başardı ve şampiyonluğu kazandı.

Türkiye Kupası da Beşiktaş ve Trabzonspor arasında geçti. Beşiktaş bu kadar kötü sezona rağmen Türkiye Kupası'nı, Trabzonspor'u finalde 3-2 yenerek kazanmayı başardı. Beşiktaş bütün olumsuzluklara ve 5-6 teknik direktör değişikliğine rağmen bu yılı kupasız geçemiş oldu. Trabzonspor ise, geçen yıllardaki başarılarından uzak bazen kazanan bazen kaybeden bir takım oldu. En büyük başarısı Fenerabahçe'ye ilk yenilgisini İstanbul'da tattırmak oldu. Ama sahasında aldığı kötü sonuçlar sayesinde şampiyonluk hedefi olmadı. Elinde kalan tek kupa idi onu da son dakikalarda yediği golle Beşiktaş'a kaptırmış oldu.

Ligin sonuna doğru oynanan karşılaşmalarda ilginç sonuçlar alındı ve düşen takımları ve şampiyonluğa ve Avrupa takımları belirledi. Mesela kendi evinde kaybetmeyen takımlar, kedi evinde farklı yenildiler. Deplasmanda en az 1 puan alan takımlar bazı takımlara farklı yenildiler. Biri şampiyonluğa ulaştı, diğeri de kümeden düştü. Gerçekten ilginç sonuçlar şampiyonu ve düşen takımları belirlemiş oldu. Ligin son haftalarının bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Bu yıl ligden düşen takımlar ise İstanbulspor, Pendikspor, Fatih Karagümrük ve Başkent'in tek temsilcisi Ankaragücü oldu. Daha doğrusu geniş zamanda işlerini ciddiye almazsanız ligin sonunda ne yazık ki bu sonuçları yaşarsınız!..

Süper Lig'i yükselen takımlardan biri Eyüpspor, diğeri Göztepe olurken, 3. takım henüz belli değil Sakaryaspor veya Bodrumspor'dan biri olacak!..