Türkiye Cumhuriyeti ilan edilişinin bu yıl 100.yılını sevinçle kutluyoruz. Cumhuriyet, Demokratik yönetim şekli olup kısaca tarif edecek olursak halkın yönetimin içine dahil edilerek seçilen veya atanan idarecilerle kendi kendine yönetmesi diyebiliriz.

   Demokrasinin temeli olan merkezi idarenin ve de yerel idarenin halkında söz sahibi olduğu ve seçimlerle belirlendiği idarecilerin veya meclis üyelerinin seçildiği rejime Cumhuriyet diyoruz.

Parlementer sistemin içerisinde üç erkten biri olan Yasamanın, Yürütmenin ve Yargının ayrı ve bağımsız olduğu sistemde demokratik işlevini en adil ve en mükemmel olarak işletildiği sistem olduğu açıktır. Tarihi süreci itibari ile geçmişte Osmanlı İmparatorluğunun dağılması ile Osmanlı Devletine dönüşen tarihsel süreçte l. Dünya savaşının sonuçlanması ile müttefikleri ile yenilmiş sayılmış ve 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara da TBMM’nin açıldığı Başkanlığını yapan Gazi Mustafa Kemal'in başlattığı Kurtuluş Savaşı ile kazanılan savaşın devamında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulup 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir. Cumhuriyetin ilanı ile monarşik sisteme bağlı imparatorluk dağılarak saltanatın kaldırılmış ve Demokratik sisteme bağlı demokrasisinin diğer adı Cumhuriyet rejimine geçilmiştir. Cumhuriyet ilanı ile bir ülkenin kaderi değişmiş padişahın tebası olan kulluk yerine devletin anayasal hak olarak tanıyıp vatandaşı olan bireysel haklar gündeme gelmiştir. 

Cumhuriyetle birlikte Anayasal düzene girilerek vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk vatandaştır.

Ülke içinde yaşayan her kişi Anayasa ve yasaların kendisine tanınmış olduğu temel haklardan yararlanma hakkına sahiptirler. Cumhuriyet ile birlikte kul yerine tüm haklara sahip özgür birey kavramı yerini almıştır. Türk vatandaşı olan herkese seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Anayasal haklarla birlikte tanınan Eğitim hakkı, Mülk edinme hakkı, Seyahat etme hakkı, Dilekçe verme hakkı gibi diğer temel hak ve özgürlüklere birlikte tüm Demokratik haklar vatandaşlara tanınmıştır.

   Kaş İlçemizde her 29 Ekimde Cumhuriyet Bayramımız coşkuyla en güzel şekilde kutlanır. Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda sezon sonu tüm lokantası olan esnaf masalarını kurup müzik eşliğinde yemekli eğlenceli havai fişek eşliğinde geceyi kutlar. Gece Fener Alayı eşliğinde tüm yerli ve misafirler ilçe girişinden Cumhuriyet meydanına marş söyleyerek yürür. Ülkemizde neredeyse Cumhuriyet Bayramı’nın bu şekilde coşkuyla kutlanan tek İlçesi Kaş İlçemizdir diyebilirim. Bu vesile ile her olduğu gibi bu yılda özellikle 100.yılı kutlayacağımız Cumhuriyetimizin tüm ilçe halkı olarak en güzel şekilde karşılayarak kutlayacağımıza inanıyorum.

   Cumhuriyetimizin 100.yılı kutlu olsun. Ülkemiz ve halkımız için nice 100. yıllar diliyorum...

Esen kalın...