KAŞ İLÇE MÜFTÜSÜ TURGUT TOPALOĞLU
  Ramazan Ayı ve Kadir Gecesi
  Kıymetli Kardeşlerim,
  Evveli rahmet ortası mağfiret sonu cehennem azabından kurtuluş imkan ve müjdesi olarak müminlere bağışlanan Ramazan ayının sonuna yaklaştık. Tuttuğumuz oruçlarımız Kur’an tilavetlerimiz iftar ve sahurlarımızla sadaka ve zekatlarımızla mübarek Ramazan ayını ihya etmeye çalıştık. Rabbim kabul eylesin. Ramazan ayı biz müminlere Rabbimizin merhametini ve mağfiretini müjdeleyen onun rızasını kazanabileceğimiz makbul ibadetlerin (oruç,teravih,iftar,sahur,kura hatmi, ftır sadakası, zekat, sabır, irade eğitimi..) içinde toplandığı en müstesna  ve en mükemmel bir fırsattır. 
  Ramazan ayını özel kılan asıl şey alemlere hidayet ve kurtuluş müjdesi olarak gönderilen hakla batılı ayıran hidayetin (kurtuluş, dünya ve ahret saadeti) ayrıntılı olarak beyan edildiği Kur’an-ı Hakimin bu ayda indirilmiş olmasıdır( bakara 185.ayet). İnsanlık tarihinin dahi en müstesna ve önemli hadisesi Kur’anın indirilişidir. İnsanlık bu dünyada başıboş ve gayesiz yaratılmamıştır. Kainatın muhkem bir dengesi ve bilinci olduğu gibi biz insanlar ne boşuna yaratıldık ne de başıboş bırakılacak değiliz. Halife olarak yeryüzünde iskan eylediği insanı Allah Teala yardımsız ve çaresiz bırakmamış indirdiği kitaplar ve gönderdiği peygamberler vasıtasıyla hakikatin bilgisini lütfetmiştir. Bu hakikat yeryüzünde ve göklerde tek bir ilahın olduğu(tevhid) ve ahret hayatının(ölümden sonra diriliş ve hesap günü) şüphesiz bir gerçek olduğudur. İşte Kur’an bu hakikati en ince tefrruatına kadar şüpheye yer bırakmaksızın haber veren hakla batılı ayıran hakikatin bilgisi olarak Allahın bize ulaştırdığı kurtuluş müjdesi ve reçetesidir.
  Allah Teala çok merhametlidir. Kuarn-ı Kerim’de merhameti kendisine en gerekli şey kıldığını (Enam süresi 54. Ayet) haber vermektedir. İndirdiği kitaplar ve gönderdiği peygamberler insanlığı muhtaç olduğu kurtuluşa kavuşturmak içindir. Elbette ki Allah Teala müminler için daha çok merhametlidir. Bu merhamet, sevgi ve şefkatinin bir tezahürü olarak Ramazan ayını bizlere lütfetmiştir. Merhemetinin en engin tezahürlerinden biriside bu ayın içinde Kuran’ın indirildiği gece ola Kadir gecesidir. Kuran’ı Kerimde Kadir süresi bu müstesna olayı anlatır. Bismillahirrahmanirrahim, Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. ﴾1﴿ Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! ﴾2﴿ Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ﴾3﴿ Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. ﴾4﴿ O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (5)
Değerli Kaşlı Hemşehrilerim,
Allah Tealanın sonsuz lütf-i kereminden bizlere bağışladığı bu müstesna geceyi ihmal etmek bir mümin için düşünülemeyecek bir gaflettir. Yaklaşık 83 yıllık bir ömre tekabül edecek bir zamanda elde edilebilecek sevap ve hayırlardan daha hayırlı sevaplar kazanma hatta Rabbimizin rızasını kazanma fırsatını kaçırmayalım. Ramazanın son on gününde kadir gecesini aramamızı yani gecelerini ihya etmeye çalışmamızı Efendimiz Muhammed Mustafa(sav) tavsiye etmektedir. Ayrıca ramazanın 27.gecesi Kadir gecesi olma ihtimali çok yüksektir. Bu imkan ve fırsaıt bir daha yakalayacağımız meçhüldür. Teravihlerimize devam edip mukabele okumaya-dinlemeye devam etmeliyiz. Her gece tövbe etmelİ dua etmeli Allah Tealaya hamdetmeliyiz. Kaş İlçesindeki tüm camilerde 17 Nisan Pazartesi günü ise Kadir Gecesi proğramıyla bu kutsal mübarek geceyi ihya edeceğiz.

Kıymetli Kardeşlerim,
Allahın biz mümin kullarına ikramı olan Ramazan bayramı 21 Nisan Cuma başlayacak ve 22 Nisan Cumartesi günü ikinci bayram 23 Nisan Pazar günü ise bayramın üçüncü günü olarak hep birlikte idrak edeceğiz inşallah. Siz değerli kardeşlerimizi hem kadir gecesinde hemde bayram namazında camilerimize bekliyoruz. Bayram sevincini hep birlikte tatmayı ve yaşamayı ümid ediyoruz.
Kadir gecenizi ve Ramazan Bayramnızı canı gönülden tebrik eder Allahın inayetinin selametinin Kaş’ımıza, Antalya’mıza, Türkiye’mize, Aziz Milletimize ve tüm insanlığa olmasını diliyorum. Erzurumlu Hak aşığı ve büyük insan Alvarlı Mehmet Efe’nin dizeleriyle sizleri Allah’a emanet ediyorum.
Can bula cananı bayramı bayram olur
Kul bula sultanını bayramı bayram olur.
Hüznü keder def’ ola dilde hicap ref’ ola
Cümle günah af ola bayramu bayram olur
 
 RAMAZAN’DA CÖMERTLİK ZEKAT
   Merhaba Dostlar, Allah Teala kitabında bütün canlıların rızkını tekeffül ettiğini “ yeryüzünde bulunan bütün canlı varlıkların rızkı bana aittir” buyurarak ifade etmişlerdir.
   Kıymetli dostlar, Ramazan ayında emredilen ve Hanefi mezhebince vacib olan fıtır sadakası ayrıca iftar ve sahur sofraları genel olarak Ramazan ayında müminleri cömertliğe teşvik etmektedir. Peygamber efendimiz “cimrilikle imanın aynı kalbde bir arada bulunamayacağını belirtmişlerdir. Ramazan ayı bütün müminlere bizzat fiili olarak açlığın tecrübe ettirildiği ve böylece dünya coğrafyasının birçok yerinde yaşanan açlığın acının ve ızdırabın bizzat tecrübe ettirilerek diğergamlığın empatinin ve merhametin tavsiye edildiği hatta emredildiği bir aydır. Allah Tealanın fakirlerin zenginlerin mallarından ki hakları olarak tayin ve tespit ettiği zekat ibadetinin genel olarak Ramazan ayında verilmesi Rabbimizin bizleri ulaştırmak istediği üstün insani değerlere (diğergamlık, empati, merhamet paylaşım) kolayca ulaşabileceğimiz bir haleti ruhiyeyi ve kültürü de bize sunmaktadır. Zekat ibadeti Kuran-ı Kerimde 27 yerde namazla beraber zikredilmiştir. Namaz ibadeti insanın ruh sağlığının sigortası olduğu gibi, zekat ibadetide  toplumun huzur ve güveninin sigortasıdır. Malın temizlenmesi ve korunmasıdır. Allah Teala Kuran-ı Kerimde sadaka ve zekatları verilen malların artırılacağını vadetmektedir. Zekatı ödenmeyen malın bereketi (herhangi bir değerden alınabilecek en yüksek faydanın elde edilmesi) olmayacaktır. Zekat her şeyden önce Yaratan Allaha karşı kulluk vazifemizdir. Cemil Meriç namaz kılan kişinin psikolojiye zekat veren toplumun da sosyolojiye ihtiyacı yoktur demektedir. Zekat genel olarak insanların yastık altına bıraktığı bankalarda biriktirdiği ciddi büyüklükte bir parayı piyasaya kazandırmakta ve ülke ekonomisinin bu paradan mahrum bırakılmasına mani olmaktadır. Zengin ile fakir arasında kaçınılmaz olarak meydana gelen uzaklığı, soğukluğu ve gerilimi azaltarak toplumun huzur ve güveninin temin edilmesine büyük bir katkı yapmaktadır. Ülkemizde yıllık olarak ödenmesi gereken zekat miktarının 55 milyar dolar olduğu hesaplanmaktadır.Zekat fakirin zenginin malında tespit edilmiş hakkıdır. Zekatını vermemek islama göre fakirin hakkını da gasb etmektir. Toplumun huzur ve güvenine vurulan bir darbedir. Hem kul hem de kamu hukukuna karşı haddi aşmaktır.
 Kıymetli Dostlar,
 Ramazan ayı İnfak ayıdır, merhamet ayıdır, zekat ayıdır. Hz Peygamber bizim en cömert olanımızdır.  Peygamberimizin en cömert olduğu anlar da ramazanda Cebrail’in, kendisi ile buluştuğu zamanlardı. Cebrail(as) Ramazanın her gecesinde Hz. Peygamber ile buluşur, Kur'an okurlardı. Resûlullah, Cebraille buluştuğunda, esmek için engel tanımayan bereketli rüzgârdan daha cömert davranırdı. Yine Peygamberimizin  "komşusu açken tok yatan bizden değildir” buyurduğunu unutmamamız gerekir. Zaten Resûlullah  (sas) Ramazan ayı girdiğinde sadece yardımlarını değil “ibadetini, zikrini, Kuran okumasını, hayır hasenat yapmayı arttırırdı.
Kıymetli Kaşlı hemşehrilerim, Rabbimiz bizlere sadece Ramazan ayıyla değil karşımıza çıkan her fırsatla sevgisine rahmetine ve rızasına ulaştıracak imkanlar sunmaktadır. Ramazan ise bu fırsatların zirve yaptığı aydır. Zekatlarımızı verelim, fıtır sakalarımızı ödeyelim. Başkanlığımız bu yıl fıtır sadakasının alt sınırını 70 TL olarak belirlemiştir. Üst sınırı yoktur. Fıtır sadakalarımızı, zekatlatınızı ve Hayırlarımızı makbuz karşılığı Müftülüğümüze, cami görevlilerimize ve kurs öğreticilerimize ulaştırabilirsiniz. Ramazan ayının sonunda selametle bayrama ulaşmamızı Allah Tealadan niyaz ediyorum. Allaha emanet olun.