Kaş'lı Dostlarım;

22 Ekim Pazar günü, Kaş'ımıza ait tek günlük vasıflı gazetemiz 8. yılına girdi. ilk gazete değil elbet, bende buralı herkes gibi biliyorum, ancak artık tek vasıflı günlük yerel gazetesi Kaş Aydın Haber Gazetesi Kaş’ta çıkan vasıflı ve günlük olması dolayısıyla bir ilk.

Yaptığım araştırmalar sonucu öğrendim ki; Kaş İlçesi’nde daha önceki yıllarda haftalık olarak çıkan Kaş’ın Sesi, Demokrat Kaş, Kaş Postası, Hakimiyet, Kaş Gazetesi yayınlanmışlar , ama o gazeteler amatörce çalışmalar sonucunda çıkmıştır. Kaş Aydın Haber Gazetesi ise 22 Ekim 2010 yılında 2 yıl haftalık olmak üzere 6 yıl günlük olarak çıkmış, gazetede 1 Yazı İşleri Müdürü, 2 Muhabir, 1 Grafik Tasarımcı ve 1 gazete dağıtıcı olarak 5 kişi çalışmaktadır.

Kaş Aydın Haber Gazetesi Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nün vasıflı gazeteleri içersindedir. Benim bu gazete ile tanışmam, diğer tüm dostlarımı tanıdığım yer olan Kaş ilçesi’nin en köklü ve bilgili insanlarından biri olan Mehmet Zorlu dostumuzun mekanı Heybe Kafe’de, toprağım, kıymetli dostum Serhat Demiriz ile karşılaşmam ve onunda gazetemizi anlatması ile başladı.

Gazeteyi ziyarete gittiğimde, minicik bir yuvanın sıcaklığını, huzurunu, herkesin çok rahatlıkla gelip sıkıntısını, sevincini, fikirlerini paylaştığı bir mekan olduğunu gördüm. Sahibi burada yaşayan, herkesin bildiği Aydın Ailesi'nin çok cefakar basın adamı Adem Aydın’dı. Onunla tanışmak, ortak basın dostlarının olduğu bir patrondan çok, eski bir okul arkadaşımı görmek kadar keyifliydi, samimiydi, heyecanlıydı, çalışkandı, hevesliydi ve dosttu. Bir yıla yakın bir süredir bir kez bile çizgisini değiştirmeyen iki insan ile birlikte ve tabi ki matbaada ve gazetede çalışan Kaş Aydın Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Esma Tuğba Aydın, gazetenin Muhabirleri Ümit Ortaç, Büşra Ölmez, Grafik Tasarımcı Barış Başer Kalıpçı ile ve dağıtımcımız Salih Ateş bey ile çok da keyifli bir ekip olduk.

Gazete çıkarmanın ne kadar meşakkatli ve masraflı olduğunu biliyorum. Bana verilen araştırmacı gazeteci sıfatı benim için çok da hak etmediğim bir ödül gibi.Çünkü ben hiç gazeteci olmayı düşünmezdim, ancak iş hayatım beni bir şekil de hep ister havacılık şirketlerim olsun ki, bu Güneş - Günaydın gazetelerinin, Gelişim Yayınlarının bir zamanlar ki sahibi Asil Nadir ile çalışmakla başlayıp, daha sonra da Ülkenin amiral gemisi olarak adlandırılan gazetelerinin patronu Aydın Doğan Bey'in yönetim kurulu başkanı olduğu Doğan Holdingle çalışmaya başlayarak devam etti.

Köşe yazarlarından, patronuna, arşivde çalışan görevlilerden, dağıtım işi ile ilgilenenlere kadar herkesin işinin ne olduğunu iyisi ve kötüsü ile öğrendim, gördüm, dinledim.Gazetecilik mesleğinin  insanların fedakarlık sınırlarının ötesin de bir iş olduğunu biliyorum, basın -matbaa- gazetecilik ve yazım işinin, ve de yayın işinin, ancak çok kişinin el ele vererek yaptıkları bir görev olduğu da gerçek.

Oysa yerel gazete çıkarmak bambaşka zor. Sorumluluk çok ağır, basın kuruluna, yaşadığınız yerel halka ve yerel yönetimlere, onları üzmeden, zarar vermeden, çıkarlarını bir kenara koyarak, gerçeği ve doğruyu ( çünkü ikisi her zaman aynı şeyler değil, gerçek bazen doğru olmayabiliyor, doğru olan da gerçek olamayabiliyor) aktarmak lazım. Hukuki kuralları aşmadan, sosyolojik yapıyı bozmadan, hiç kimsenin çıkarlarını gözetmeden ama gazetenin çıkarlarını ön plan da tutmadan yapılması gereken işi, küçük bir ofiste bir elin parmaklarından bile az sayı da toplam dört kişi ile yapmak ve tek kişi ile dağıtmak da büyük sorumluluk.

Kaş Aydın Haber, tabi ki, ilçem kadar benim, ilçemdeki dostlarım kadar benim, orada yaşayan herkes kadar benim kalbimde.Ancak beğenme sebebim Antalya büyük şehir ve Kaş ilçesi arasındaki yerel gazetelerinin hepsini, Nisan Ayın da tek tek gezdim, gördüm, vakit geçirdim, onların emeklerini de asla yadsıyamayız, ancak Kaş Aydın haber'in özelliği, hem yerel hem bölgesel, hem gerçek ve doğru, hem de bütün basın kurallarına titizlikle uyan bir gazete. Yalansız ve yanlışsız bir haber kaynağı, tarafsız olduğu halde bazı zamanlar incittiği kurum ya da kişiler olabilir ama bu da insanların haber alma özgürlüğüne saygıdandır, köşe yazısı yazmak da zor.

Çünkü yazmak istediğiniz bir çok konu ve bilgi, kolaylıkla  içinizden her geçeni, yazmak istediğiniz her konuyu yazmaya elverişli olsa da, basın kuralları, yasalar bunların karşısın da engel, sosyal paylaşım sitelerinde şahsımıza ait sayfalar da gösterdiğimiz cesareti ve netliği gazete de hele ki yerel gazeteler de uygulamak  oldukça zor.

İşin maddi boyutu zor dan da öte, sırtlanması büyük cesaret isteyen, sadece çok idealist insanların altından kalkacağı bir konu.  Bu sebeple benim için hep ismi Patron olan Sayın Adem Aydın ve ailesini de yürekten kutlamak lazım. Eleştiriler olacaktır bu bizi üzmez. Gelişmemize, hatalarımızı düzeltmemize yardımcı olur. Ancak tek tek yerel gazetelerle kıyaslandığında görülecektir ki, keyifli ve dolu dolu bir gazeteyi, anlaşılması belki de çok zor kurallar çerçevesinde yürütüyoruz.

Sevgili Patronum Adem Aydın, Kıymetli Dostum Serhat Demiriz, beni lütfedip aranıza aldığınız ve minik Kaş Aydın Haber Gazetesi’nde yer verdiğiniz için sizlere minnettarım. Enerjimiz hiç tükenmesin, gitgide artan keyifle mutlu, mesut ve sağlıkla nice yıllar da birlikte yazalım ve Kaş'lı dostları her şeyden haberdar ederim.