Fethiye Karaçulha, Kumluca, Manavgat, Balıkesir Balya  Güreşleri Güreşleri ve  en son Antalya Gazipaşa Yağlı Pehlivan Güreşleri olmak üzere birçok güreşlerde saha ve kule hakemlerinin yaptıkları kasıtlı veya kasıtsız bilerek veya bilmeyerek yaptıkları hakem hataları güreşlerin sonuçlarını, pehlivanların alın terini, emeğini, alacakları paraları ve ödülleri etkiledikleri gibi güreş izlemeye gelen güreşseveride olumlu ve olumsuz etkiliyor.

    Yurdun dört bir yanında yapılan yöresel, bölgesel başta olmak üzere CW Enerji Türkiye Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Kırkpınar'da bu hatalara hiç fırsat verilmesin. VAR'A rağmen meydan, saha ve kule hakemlerinin hata yapma hakları yok. Hakemler hiç bir pehlivanın ve seyircilerin hakkını bilerek, bilmeyerek, kasıtlı veya kasıtsız yeme hakkı yok. Zira Var'dan defalarca tekrar tekrar güreşleri, pozisyonları izleme şansına sahipler. Doğru karar verme hakkına sahipler. VAR'A rağmen Hakemlerin vermiş olduğu yanlış karar pehlivanları, güreşleri izlemeye gelen güreşsever seyircileri ve güreşçilere maddi ve manevi destek veren sponsorları olumsuz etkileyerek kul hakkı yiyorlar. Pehlivanların emeklerini, alın terlerini ve alacakları  paraları, yollukları ve ödülleri etkiliyor. Her şeyde olduğu gibi Yağlı Pehlivan Güreşlerinde de ödül ve ceza müyeddiyesi uygulanabilir. VAR'A rağmen Hata yapan hakemlere, güreş yöneten hakemlere caydırıcı ağır para cezası veya bir kaç güreş güreş organizasyonunda güreş yönetmeme cezası verilebilir.

   2024 yılının CW Enerji Türkiye Yağlı Pehlivan Güreşlerinin ilki geçtiğimiz hafta Antalya'nın Manavgat  Manavgat İlçesinde yağmura rağmen yapıldı. Olumsuz hava şartları aşırı yağışlar ve güreş sahasının zeminin bozuk olması nedeniyle güreşler ertenilebilirdi. Zira yağan yağmurun altında pehlivanlar güreşirken güreşleri yöneten saha hakemlerin, cazgırların yağmurluk giysili olması hiçte hoş bir şey değildi. Hakemlerin, cazgırların canı varda pehlivanların canı yok mu?

Yağmur altında pehlivanların güreştirilmeleri hem Pehlivanlara hemde seyircilere yazık. Yağmur nedeniyle bir çok güreşen pehlivanların güreşleri ne yazık ki, ne garip ki erken bitirildi. Güreşçilerin ve seyircilerin sağlığı ne yazık ki göz ardı edildi. Sporcu, güreşci sağlığı çok önemli, her şeyin başı sağlık. Yağmur altında güreşen pehlivanlara, güreşleri seyreden seyircilere yazık.

   Manavgat Belediyesinin  düzenlemiş olduğu 11. Geleneksel Manavgat Güreşlerinde olduğu gibi bir çok güreşlerde VAR'a rağmen hakemler ve hakem hatalarının güreşlerin sonuçlarını etkilediği görüldü. Yurdun dört bir yanından güreşleri izlemeye gelen güreşsever seyircileri  VAR'a rağmen yapılan hakem hatalarına tepki göstererek protesto ettiler. Birçok değişik boylarda olduğu gibi Başpehlivanlık güreşlerinde Ali Gürbüz - Orhan Okulu, Cengizhan Şimşek - Orhan Okulu, Serdar Yıldırım - Hüseyin Gümüşalan güreşlerinde VAR'a rağmen hakem hatalarının güreş sonuçlarını etkilediği görüldü.

   Yurdun dört bir yanında düzenlenen Yağlı Pehlivan Güreşlerinde çok dikkat çekici VAR'a rağmen hakem hataları güreşlerin sonuçlarını olumsuz etkiliyor. Dilerim, Edirne Kırkpınar'da bu çelişkili kararlar uygulanmaz. Manavgat Güreşlerinin 1. turunda bu pozisyonda Orhan Okulu Cengizhan Şimşek'i yendiyse, Ali Gürbüz ile Orhan Okulu 5. Tur çeyrek final güreşinde neredeyse aynı pozisyonda Ali Gürbüz'de Orhan Okulu'ya galip ilan edilmeliydi. Yarı final güreşinde ise Serdar Yıldırım ile Hüseyin Gümüşalan güreşindeki  Serdar Yıldırım'ın ilk pozisyonu kim vurduya gitmemeliydi. Hüseyin Gümüşalan'ı yenen Serdar Yıldırım Manavgat Güreşlerinde Başpehlivan olabilirdi. Buda sürpriz olmazdı. Serdar Yıldırım pekala finalde yorgun Orhan Okulu veya İsmail Balaban'ı yenebilirdi. Daha önceki güreşlerde bu iki pehlivanı yenebilmişti.

   Amacımız asla bir pehlivanı, diğer bir pehlivandan üstün tutmak değildir. Benim için, benim gözümde tüm pehlivanlar güreşirken eşittir. Hakkeden pehlivanın kazanmasını canı gönülden isterim. Çünkü bütün pehlivanları seviyorum. Tek dileğimi hiçbir yiğid pehlivanın hakkı yenmesin, hakkı zayi olmasın. Yurdun dört bir yanında yapılan güreşlerde olduğu CW Enerji Yağlı Pehlivan Güreşlerinde hatta Edirne Kırkpınar'da, bu hatalara hiç fırsat verilmesin yapılmasın. En çok hak yenilmesinden ve kul hakkından korkarım, zira sizlerde korkun. Bizleri yaratan yüce Allah bana kul hakkıyla gelmeyin, kul hakkını yediğinizle helalleşin diyor.

   Başta güreş Camiasının olmak üzere;  güreşçilerin,  güreş ağalarının, güreş hocalarının, cazgırların, güreş hakemlerinin, güreşseverlerin, güreşe emeği geçenlere, güreş yazan, gazetecilere, yazarlara,  güreş poğramı yapan televizyonlara, güreş proğramı sunanlara ve aramızdan ayrılarak Allah’ın rahmetine kavuşmuş tüm güreş Camiasında pehlivan, ağa, cazgır, güreş hocası, güreş hakemi ve güreşseverlerin 23 Mayıs Dünya Güreş Günü tebrik eder, özellikle Yağlı Güreşlerin hakkettiği yerlere gelmesini temenni ederim.